Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Felkészülten várjuk a telet

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 19.   09:45

A brit jegybank november elején kezdi a mérlegfőösszeg csökkentését Még tovább szakadt a holland tőzsdei gázár. A jövő havi leszállítású kontraktus 111 EUR/MWh-ig esett. A csökkenés több tényező együttes...

A brit jegybank november elején kezdi a mérlegfőösszeg csökkentését

Még tovább szakadt a holland tőzsdei gázár. A jövő havi leszállítású kontraktus 111 EUR/MWh-ig esett. A csökkenés több tényező együttes hatásának eredménye. Az uniós gáztárolók töltöttsége nagyon magas, 92,4%, a brit és a belga gáztároló pedig már csurig van, bár mindkettő meglehetősen pici. Rengeteg LNG szállítmány várakozik az EU partjainál, hogy kiköthessen, de jelenleg a szűk LNG kapacitások miatt a kikötök nem tudják fogadni ezeket a hajókat. Az EU közben dolgozik a gázpiaci szabályozáson, két új testületet is felállítanak, melyek feladata az energiapiaci manipulációk megakadályozása lesz. Mindezek mellett az egész Európára jellemző kellemes idő is csökkenti a gázfelhasználást, és az előrejelzések szerint a következő két hétben is marad a kedvező időjárás.


A BoE megerősítette, hogy november elején megkezdi a mérlegfőösszeg szűkítését (QT). Az elmúlt hetek piaci turbulenciáira tekintettel egyelőre hosszú állampapírokat nem fognak a piacon értékesíteni, helyette a rövid és középtávú papírokkal kezdik meg az értékesítést. A pontos részleteket holnap hozzák nyilvánosságra.


A Nomura elemzése szerint jövőre 3,5%-on tetőzhet az EKB alapkamata. A piaci árazások ezzel szemben a 3%-os tetőzést valószínűsítik.


Vegyesen alakult a tegnap megjelent német ZEW index. A gazdaság jelenlegi helyzetének megítélése a korábbi -60,5 pontról a vártnál nagyobb mértékben, -72,2 pontra csökkent. A kilátások megítélése viszont váratlanul enyhén javult, az index -61,9 pontról -59,2 pontra emelkedett.

Erősödött az USA ipari termelése

Az Egyesült Államok ipari termelése szeptemberben 5,3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, felülmúlva az augusztusi 3,9%-ot. Kiemelkedő volt a gépjármű-és repülőgépgyártás, illetve a bányászati termelés növekedése. Az ipari termelés 0,4%-kal nőtt havi szinten, ami felülmúlta a 0,1%-os várakozást.


Neel Kashkari minneapolisi Fed-elnök szerint a Fed nem állíthatja le a szigorítást, amikor az irányadó kamat eléri a 4,5%-4,75%-ot, ha az alapinfláció még mindig gyorsul. „A maginfláció egyre magasabb, és folyamatosan meglepődünk az emelkedésen" - mondta. A határidős kontraktusok árai alapján a befektetők jelenleg 4,9% körülre várják az alapkamat tetőzését a jövő év elején.


Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbik frakciójának vezetője azt mondta, hogy a republikánusok készek leállítani az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyeket jövőre, ha megszerzik az irányítást a képviselőházban. "Úgy gondolom, hogy az emberek recesszióban fognak ülni, és nem fognak biankó csekket kiállítani Ukrajnának" – nyilatkozta.

Monetáris szigorítást várnak Japánban Kuroda távoztával

Egyre többen „fogadnak” a japán kötvényhozamok növekedésére, miközben a jegybank elnöke, Haruhiko Kuroda nem tervezi feladni ultra-laza monetáris politikáját. A japán fizetőeszköz 1990 óta nem volt annyira gyenge a dollárral szemben, mint most. Kuroda áprilisban fejezi be elnöki ciklusát, a befektetők pedig próbálnak hasznot szerezni a mesterségesen alacsonyan tartott hozamokból és arra fogadnak, hogy az új BoJ vezető el fogja engedni a kötvények korlátlan mennyiségű vásárlását. A 10 éves vállalati kötvények már most is jóval a jegybank 0,25%-os célja felett fizetnek kupont, míg év elején átlagosan 0,57%-os hozamot kínáltak, ez most már 0,92%-ra emelkedett.


Könnyít a vízumszerzés feltételein Hong Kong. A városállam célja, hogy jól kereső, magas képzettséggel rendelkező polgárokat csábítson az országba. Könnyebben kapnak majd vízumot azok a külföldiek, akiknek legalább hároméves munkatapasztalata, évi 2,5 millió hongkongi dolláros (kb. 320 ezer USD) keresete, valamint a világ top 100 egyetemén szerzett diplomája van.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?
SZTORI

Zuhan a sztárpapír, kifulladóban az MI-forradalom?

A Supermicro a mesterségesintelligencia-forradalom egyik legnagyobb...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben