Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Brit hátraarc

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 18.   09:25

Az Európai Bizottság ma ismerteti gázpiaci javaslatait A pénteken kinevezett új brit pénzügyminiszter visszavonta a mindössze néhány hétig hivatalban lévő elődjének szinte összes intézkedését. A tervezett, sőt...

Az Európai Bizottság ma ismerteti gázpiaci javaslatait

A pénteken kinevezett új brit pénzügyminiszter visszavonta a mindössze néhány hétig hivatalban lévő elődjének szinte összes intézkedését. A tervezett, sőt már be is jelentett adócsökkentéseket mégsem valósítják meg, és a tervezettnél rövidebb ideig fognak csak energetikai támogatást nyújtani. A fordulat hatására 30-50 bázispontot zuhantak a brit állampapír hozamok és a font is erősödéssel reagált.


Tovább szakadt az európai gáz ára. A jövő havi leszállítású holland tőzsdei gázár 125 EUR/MWh-ra esett, letörve a 200 napos mozgóátlagot. Utoljára júniusban jegyezték ezen az áron a gázt. Az Európai Bizottság ma fogja ismertetni gázpiaci reformjavaslatait, ami hatással lehetett a gáz árára. A javaslatok között az extrém kilengések megakadályozása, közös beszerzés és egy új, az LNG árán alapuló index kidolgozása is szerepel a Bloomberg szerint. Ugyanakkor ársapkát rövid távon nem vezetnének be, mert néhány tagország tart attól, hogy ez ellátási gondokat okozna. Az EU energiaügyi miniszterei október 25-én találkoznak, így akár már jövő héten döntés születhet. Közben az EU egy 40 milliárd eurós támogatáson gondolkodik, ami elsősorban a KKV-k és a lakosság számára nyújtana energiaár támogatást.


Németországban mind a három jelenleg működő atomreaktor működési idejét meghosszabbították április közepéig, ami javítja az ellátásbiztonságot.


Egy tanulmány szerint március és szeptember között az EU áram felhasználásának 24%-át szél és napenergia segítségével állították elő, ami új csúcsnak számít.


Francois Villeroy francia jegybankár szerint 2%-ig gyors ütemben emelhet kamatot az EKB, ezt követően pedig lassabb ütemben folytatódhat a kamatemelés. Ez abszolút összhangban van a piaci várakozásokkal is.


A várakozások szerint tovább csökkenhetett a német ZEW hangulatindex a téli energiahelyzet miatti bizonytalanságban.


Szeptemberben az új autó eladások 7,9%-kal növekedtek Európában a tavalyi év azonos hónapjához képest, de mg így is elmaradt a 2019-es szinttől.

Az Egyesült Államokban elengedik a diákhitelt

Az amerikai kormány megkezdte a kérelmek befogadását diákhitel elengedési programjára, melynek keretében akár 20 ezer dollárral is csökkenhet a visszafizetendő összeg. Joe Biden bejelentette, hogy már 8 millió amerikai nyújtott be kérelmet a diákhitel elengedésére, és összesen mintegy 40 millió ember vehet részt a kezdeményezésben. A lépés hatására tehát ennyi embernek csökkenhetnek a havi kiadásai, és a megmaradt összeg nagy eséllyel az egyéb költéseket fogja növelni, ami a magas infláció ellenére plusz lendületet adhat a lakosság fogyasztásának.


Philipp Hildebrand, a BlackRock alelnöke szerint a Federal Reserve erőfeszítései az infláció megfékezésére a vártnál fájdalmasabbak lesznek. "Ha vissza akarják hozni az inflációt 2%-ra, az azt jelenti, hogy szét kell zúzni a gazdaság kamatérzékeny részét.” Hildebrand szerint az inflációt elsősorban a kínálati oldali erők mozgatják, és a Fed-nek keményebbnek kell lennie.


A New York-i feldolgozóipari beszerzési menedzser index októberben 7,6 ponttal csökkenve -9,1-re esett, szemben a piaci várakozásokkal, amelyek -4,3 pontra várták. Ez azt jelzi, hogy az üzleti aktivitás New York államban már harmadik hónapja csökken. A felmérésben megkérdezett cégek nem számítanak az üzleti feltételek javulására a következő hat hónapban.

Hszi Csin-ping Kína önállóságát hangsúlyozta

Hszi Csin-ping a Kommunista Párt vasárnapi kongresszusi ülésén nagy hangsúlyt helyezett az ország önállóságának erősítésére. A vezető a „kettős keringésnek” nevezett politikát hangoztatta, melynek lényege, hogy a gazdaság növekedésének fókuszában ne az export forgalom álljon, csak része legyen. Tajvanról azt mondta, hogy Kína nem ígérheti meg, hogy lemond az erőszak alkalmazásáról, melyre Anthony Blinken, az USA külügyminisztere aggódva reagált, ugyanis szerinte ebből arra lehet következtetni, hogy Hszi elnök minél hamarabb szeretné visszafoglalni a magát függetlennek tartó szigetországot.


A japán miniszterelnök és a jegybank elnök is kijelentette, hogy ragaszkodni fognak a jelenlegi alacsony kötvényhozamokhoz, annak ellenére, hogy a jen rég nem látott mélységekbe zuhant. A kijelentés hatására ismét jelentősen gyengült a szigetország fizetőeszköze, ami a dollárral szemben most már a 150-es árfolyam közelébe jutott. Az 1990 óta nem látott árfolyam döntő lehet a szakértők szerint, s ha áttörné a szintet, akkor még inkább meginogna a befektetők devizába vetett hite.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben