Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Magasabb inflációt várnak Amerikában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 17.   09:39

Pénteken jött az esés Pénteken mindent kiadott magából a részvénypiac, amit csütörtökön a vártnál magasabb inflációs adat ellenére összeszedett. A 10 éves amerikai kötvényhozam 4% felett...

Pénteken jött az esés

Pénteken mindent kiadott magából a részvénypiac, amit csütörtökön a vártnál magasabb inflációs adat ellenére összeszedett. A 10 éves amerikai kötvényhozam 4% felett fejezte be a múlt hetet, a kétéves hozam pedig 4,5%-on. A Michigan Egyetem növelte inflációs előrejelzését: a következő 12 hónapra a korábbi 4,7%-ról (év/év) 5,1%-ra, míg ötéves távlatban 2,7%-ról 2,9%-ra. A határidős piaci árazásokból származtatott Fed alapkamat-várakozás is feljebb került, míg korábban a 4,5-4,75%-os kamatsávot „lőtték be” csúcsnak jövő tavaszra, most már jelentősen nőtt a jövő év eleji két egymást követő ülésen történő 25 bázispontos emelés valószínűsége is, ami 4,75-5%-os kamatot jelentene. Az S&P 500 2,4%-ot esett, míg a kamatérzékeny Nasdaq 3,1%-kal került lejjebb.


Az egyik legnagyobb héjának számító St. Louis-i Fed elnök, James Bullard számára még nem eldöntött, hogy a biztosnak nevezhető 75 bázispontos novemberi kamatemelés után decemberben is ugyanekkora mértékkel kellene növelni a kamatkondíciókat. Ugyanezzel a lendülettel a 2023-as döntésekre vonatkozó kijelentéseket is korainak tartja a jegybankár, így nem ment bele abba a találgatásba, hogy mi várható jövő évi első Monetáris Tanács ülésektől, és ezzel együtt a kamatemelési periódus vége hogyan alakul majd.


Joe Biden amerikai elnök elutasította azon kritikát, miszerint az erős dollár okozza a világ gazdaságainak lassulását, melyet többek között a múlt heti IMF és Világbank ülésen is megfogalmaztak a vezető jegybankárok, illetve gazdasági- és pénzügyminiszterek. Biden egyszerűen intézte el a kérdést, „Nem a dollár erőssége aggaszt, hanem a világ többi országa. A gazdaságunk pokolian erős.”, majd kritizálta a britek új miniszterelnökének nagy port kavaró gazdasági intézkedéseit.


A Fehér Ház biztonsági tanácsadója, Jake Sullivan nyilatkozott a Biden-adminisztráció Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjának lehetséges változásáról. Az elnöknek nem tetszik, hogy az OPEC+, amely Oroszországot is magába foglalja, nemrégiben szűkítette olajkitermelését, ezzel növelve az olajárakat és várhatóan az inflációt is. Főleg, hogy ez a döntés az oroszokkal egyeztetve történt meg. Sullivan azt nyilatkozta, hogy Biden elnök egyelőre kivár döntésével — várhatóan a novemberi időközi választásokig — azonban változhat az USA viszonyulása a közel-keleti olajhatalomhoz.

Feszült napok elé nézhet a brit pénzpiac

Érdemes lesz a héten figyelemmel kísérni a brit pénzpiaci folyamatokat. Különösen azt követően, hogy a BoE pénteken leállította a rendkívüli eszközvásárlásait, mellyel a turbulens környezetben igyekezett támogatni a piacokat. Közben Liz Truss miniszterelnök helyzete sem stabil, költségvetési politikája miatt egyre több politikai támadás éri pártján belülről is.


A harmadik negyedévben 30%-kal esett vissza a nyitott álláshelyek száma Londonban az előző negyedévhez képest. Ennek részben szezonális okai vannak, részben pedig a gazdasági bizonytalanság okozza.


Martins Kazaks lett jegybankelnök szerint a jövő év elején is szükség lesz az EKB kamatemeléseinek folytatására. Ez megfelel a piaci várakozásoknak, mely jövőre is folytatódó, de lassuló kamatemeléssel számol. A piaci árazások alapján az EKB egészen jövő nyárig emelhet, és az effektív kamatszint 3% lehet, szemben a jelenlegi 0,75%-os alapkamattal.


A recessziós félelmek és az alakuló gázár sapka szabályozás következtében tovább csökkent a gáz ára. A holland tőzsdén jegyzett, jövő havi leszállítású gáz ára 140 euróig esett, ami június óta a legalacsonyabb érték. Ez némileg enyhíti a nyomást az európai gazdaságon.

Jobban teljesített a japán ipar

Japánban augusztusban 3,4%-kal nőtt havi szinten az ipari termelés az egy hónappal korábbi 0,8%-os növekedés után. Az eredményhez elsősorban a termelőgépek, a vas, acél és színesfémek, valamint a vegyipar járult hozzá. Éves szinten 5,8%-kal nőtt az ipari termelés, ami jelentős változás a júliusi 2%-os visszaesést követően. Az előzetes számok ennél kisebb mértékű, 2,7%-os havi és 5,1%-os éves szintű növekedést jeleztek.


Kína utasította állami gázimportőreit, hogy a téli fűtési szezonra a saját ellátás biztosítása érdekében ne adjanak tovább cseppfolyósított földgázt az európai és ázsiai vevőknek.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban voltak ma reggel, míg a fő európai indexek többsége mínuszos volt.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben