Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az inflációs adat a hét összes óvatosságát felszabadította

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 14.   09:30

Közel 6%-os mozgás a részvénypiacon Óriási mozgás volt látható tegnap a részvénypiacokon. A vártnál nagyobb inflációs adat (a korábbi 8,3%-ról 8,2%-ig csökkent csak éves szinten a várt 8,1%...

Közel 6%-os mozgás a részvénypiacon

Óriási mozgás volt látható tegnap a részvénypiacokon. A vártnál nagyobb inflációs adat (a korábbi 8,3%-ról 8,2%-ig csökkent csak éves szinten a várt 8,1% helyett, míg a maginfláció 6,5% helyett 6,6%-ra nőtt) már a határidős indexeket is a mélybe taszította. Az S&P 500 a 3.500 pontos határvonal alá is eljutott, majd onnan elindult felfelé, és napon belül 5,5%-os kilengést okozva végül 2,6%-os pluszban zárt. A rali egyszerre indult el a 3.500-as szintről, és éppen ezen a ponton volt a pandémia utáni bika időszak 50%-os határvonala, ami vélhetően jelentős mennyiségű előre beállított pozíciót üthetett ki. A piaci határidős árazásokból származtatott kamatemelési várakozás a decemberi ülést illetően már jóval valószínűbbnek árazza a 75 bázispontos kamatemelést, mint a korábban favorizált 50 bázispontosat.


Jamie Dimon, a JPMorgan vezére a héten már kifejtette véleményét a recesszióról, ami szerinte 6-9 hónapon belül beköszönhet az Egyesült Államok gazdaságába. Az USA egyik legbefolyásosabb bankára szerint a központi banknak nagyon nehéz dolga lesz leszorítani az óriási inflációt, míg a puha landolással kapcsolatban is kételyei vannak. Ettől függetlenül elégedett a Fed-del, ugyanis véleménye szerint a magas infláció mérgezőbb a gazdaságra nézve, mint egy magas kamatok által okozott esetleges gazdasági visszaesés. Dimon megérzése, hogy a jelenleg célba vett 4-4,5% közötti alapkamat nem lesz elég, és a Fed-nek ennél is magasabbra kell emelnie a kamatkondíciót az árnövekedés ütemének letöréséhez.

Megint nagyot emelhet az EKB

Joachim Nagel német jegybankelnök szerint az Európai Központi Banknak az e havi ülésén újabb jelentős kamatemelést kellene végrehajtania. Szerinte a tartósan magasabb infláció a legnagyobb növekedést lassító és jólétet gátló tényező. A két hét múlva esedékes ülésen újabb 75 bázispontos emelés következhet a recessziós félelmek ellenére.


Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős vezetője szerint szükség van a háztartásoknak és a vállalatoknak nyújtott állami támogatásra, de annak átmenetinek és célzottnak kell lennie, hogy ne gerjessze az inflációt, ami ellen a központi bankok küzdeni próbálnak.


Európában ezen a télen enyhe hőmérséklet várható, ami pozitív hír az energiaválság közepette, és valószínűleg nem kell szigorú fűtőanyag-korlátozásokat bevezetni a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat tudományos munkatársai szerint.

Kínában továbbra is alacsony az infláció

Kína éves inflációs rátája szeptemberben 2,8%-ra emelkedett az előző havi 2,5%-ról, a piac 10 bázisponttal magasabbra számított. Ez a legmagasabb érték 2020 áprilisa óta, főként az élelmiszerárak megugrása miatt. Kína 2022-re 3% körüli fogyasztói árindexet tűzött ki célul, ahogy 2021-ben is. Havi szinten 0,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak a múlt hónapban, szemben a 0,4%-os becslésekkel, ami fordulatot jelent az augusztusi 0,1%-os csökkenés után.


Kína 2023 második felében feloldhatja a zéró-covid politikáját - mondta Steven Barnett, az IMF kínai divíziójának vezetője, szerinte több ösztönző intézkedésre lenne szükség a gazdaság támogatására.


A hongkongi költségvetési hiány az elemzők szerint 159 milliárd hongkongi dollár (20,3 milliárd USD) lehet ebben a pénzügyi évben, ami a GDP 5%-át jelenti. Ez majdnem háromszorosa a kormány korábbi, 56,3 milliárd hongkongi dolláros előrejelzésének.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben