Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszüntetett

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. október 12.   11:41

Erste kommentár Úgy tűnik, hogy valakinek a megszüntetés a célja. Számos befolyásos orosz ember, oligarcha, vállalatvezető, vagy éppen katonatiszt, stb. "szűnt meg létezni" az elmúlt években balesetben, vagy...

Erste kommentár

Úgy tűnik, hogy valakinek a megszüntetés a célja. Számos befolyásos orosz ember, oligarcha, vállalatvezető, vagy éppen katonatiszt, stb. "szűnt meg létezni" az elmúlt években balesetben, vagy öngyilkosság által, s ez mostanában egyre gyakrabban fordul elő. Ezek az események általában az után következtek be, hogy az adott személy már nem hajtott hasznot a putyini rendszernek, sőt néha egyenesen ártalmassá vált számára. Mostanában hasonló dolgot vélünk látni az energia ellátórendszerben is. Előbb, a már egy ideje „haszontalan” Északi Áramlat egyes és kettes vezetéket rongálták meg súlyosan, ha úgy tetszik „eltették láb alól”, most pedig a Barátság kőolajvezeték nagyobb kapacitású északi ága rongálódott meg. Biztosan véletlenül. Éppen az az ág, ami leállására készül és december 5-től úgysem szállít több kőolajat. Szerencsére a déli ág, ami Magyarországra és Szlovákiába megy, valahogy nem sérült meg. Ennek persze örülünk, de ez a sok véletlen azért egyre gyanúsabb, és egyre inkább egy irányba mutat, legalábbis a valószínűségszámítás szabályai szerint. Láthatjuk, hogy itt nagy valószínűséggel nem matematikai csoda van, hanem mégiscsak biztosan(!) hozott valaki magával bombát a repülőre!


Még valami. Mi ugyan felmentést kaptunk a vezetékes kőolaj vételének és feldolgozásának leállítása alól. Ráadásul ennek időtartamát csak később találja ki az EU, egyelőre korlátlan ideig szól, de a szabotázsok alól valószínűleg csak addig van felmentésünk, amíg „valaki” úgy akarja. Egyelőre pedig keveset lehet hallani Magyarország (és Szlovákia) oroszokról való leválásáról. Lehet, hogy ez is a mesterterv része, s valójában már gőzerővel dolgozunk, de nem beszélünk róla. Nehogy velünk is véletlenek történjenek. Mindenesetre nem megnyugtató ez az erős olaj- és gázfüggés az oroszoktól. Habár az is igaz, hogy az Adria-vezetéken jelentősen, de nem teljesen csökkenthető az olajfüggés. S az is igaz, hogy Horvátország fejleszti az LNG terminálját, ami segíthet Magyarországnak is a függetlenedésben, de nem teljes mértékben.


Ma délelőtt emelkedik, stagnál a DAX és a BUX index is.

Újabb mínuszok

Tegnap is a csökkenés volt a fő irány a részvénypiacokon. A DAX 0,4%-ot, az Euro Stoxx50 0,5%-ot, a FTSE100 pedig 1,1%-ot csökkent. Az egészségügy és a fogyasztási szektorok kivételével minden szektor csökkent, leginkább az IT és a közmű szektor.


A tengerentúlon az S&P 0,7%-ot, a Nasdaq 1,1%-ot csökkent, viszont a Dow 0,1%-ot emelkedett. A szektorok mintegy kétharmada csökkent, leginkább az IT és a kommunikációs szolgáltatók. Az ingatlan és az alapvető fogyasztási cikkek szektora vezette az emelkedést.


Ázsiában a Nikkei lényegében stagnált, viszont a Hang Seng 2,1%-ot, a CSI300 pedig 1,2%-ot csökkent.

Nagyot nőtt a negyedévben a Mercedes

A Mercedes-Benz személyautó eladásai 21%-kal 518 ezerre emelkedtek a harmadik negyedévben. Az autógyártó az összes fő piacon növelni tudta eladásait, melyben az enyhülő chiphiány is támogatta. A teljesen elektromos autók értékesítése 30 ezerre emelkedett, ami több mint duplázást jelent.

Leépítés az Intelnél

A Bloomberg értesülései szerint ezres nagyságrendben, elősorban sales és marketing területről bocsáthat el munkavállalókat az Intel. A PC vásárlások jelentős visszaesése nehézségeket okoz a gyártó számára, ugyanis legnagyobb számban gyártott terméke, a processzorok iránti kereslet visszaesett. A cég október 27-én fogja közzétenni negyedéves jelentését, az információk alapján a létszámcsökkentéssel kapcsolatos bejelentés is akkor érkezhet, ezzel is mutatva, hogy komolyan veszik a költségcsökkentést a nehéz időkben.

Folytatódott a forint lejtmenete, küszöbön a 430

Az ég kék, a fű zöld, a forint gyengül. Tegnap a 426 körüli nyitó szintekről a kereskedési időszak folyamán nagyjából fokozatosan jutott el a kurzus 429 fölé. Pedig kedden a dollár sem tett keresztbe a magyar devizának. Hazai specifikumról van szó, a forint a lengyel devizával szemben is a történelmi mélypont közelében mozog. Zárásnál egy hajszálnyira volt 430-tól a jegyzés és ma reggel is itt folyik a kereskedés.

Fed-jegyzőkönyvre figyel ma a piac

A nemzetközi devizapiacon viszonylag szűk, 0,5 százalékos sávban mozgott az EURUSD kurzusa és végül a nyitó szinthez közel, 0,972-nél zárt az árfolyam. Magyar idő szerint ma este a Fed-jegyzőkönyv mozgathatja meg a jegyzést.

A recessziós félelmek miatt tovább gyengült az olaj

A WTI 88,4, a Brent pedig 94,9 dollár/hordó szinten áll a decemberi határidőre ma reggel, míg az azonnali leszállítású Ural 76,5 dolláron forgott. A kőolaj jegyzése a recessziós félelmek miatt gyengült ismét. Joe Biden amerikai elnök szerint elképzelhető, hogy országa kismértékű recesszióba csúszik 2023-ban. Az USA elnöke beszédében kifejtette negatív érzéseit Szaúd-Arábiával kapcsolatban. Az elnök egy hónapja járt Mohammed bin Salman szaúdi koronahercegnél. A szaúdi vezető a közelmúltban támogatta az OPEC 2 millió hordós termeléscsökkentését, ami ellene ment az amerikai kérésnek, hogy a királyság növelje kőolaj exportját. Joe Biden ezért azt ígérte, hogy változni fog az Egyesült Államok politikája Szaúd-Arábia kapcsán. Az olaj áreséséhez hozzájárult a dollár erősödése is, az amerikai hozamok emelkedése miatt ismét a dollár felé áramlott a tőke a többi devizából.

Az arany árfolyama alig változott, a dollár tovább erősödik az angol jegybanki döntés után

Az arany 1.670 dollár/uncia szinten forgott ma reggel. Az arany stagnálásához hozzájárult a hozamok további erősödése. A 10 éves dollár kamatszint jelenleg 3,97%. Az angol jegybank tegnap bejelentette, hogy ahogyan korábban is ígérte, ezen a héten befejezi a piac megtámogatását és a kötvények vásárlását. Ez a hír gyengítette a fontot és segítette a dollár erősödését. A Bank of England korábbi lépése az új angol kormány fiskális lépéseit támogatta. Most viszont úgy tűnik, hogy az angol jegybank ismét a likviditás szűkítése és a kamatok emelése mellett teszi le a voksát. Ezek a hírek megakasztották az arany utóbbi napokban látott áremelkedését.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben