Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Lefelé a lejtőn

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 11.   09:10

Minden irányból ütik az amerikai kötvénypiacot A Fed kormányzó-helyettese, Lael Brainard hűtötte a borús hangulatot tegnapi kereskedés során. Szerinte a korábbi kamatemelések hatása még nem látszik meg a gazdaságban,...

Minden irányból ütik az amerikai kötvénypiacot

A Fed kormányzó-helyettese, Lael Brainard hűtötte a borús hangulatot tegnapi kereskedés során. Szerinte a korábbi kamatemelések hatása még nem látszik meg a gazdaságban, utalva ezzel arra, hogy türelmesnek kell lenni, és a beérkező adatok alapján dönteni a központi bank lépéseiről. A részvénypiacok ennek hatására valamelyest javultak a kereskedés második felében, az S&P 500 0,8%-os, a Nasdaq pedig 1,0%-os mínuszban zárta sorozatban negyedik napját a lejtőn.


Tegnap több rakétatámadás is érte Kijevet, melynek hatására a befektetők főleg a dollár felé menekültek a bizonytalanság növekedésének következtében. Joe Biden elnök ismét támogatásáról biztosította Ukrajnát, többek között modern légelhárító eszközöket is fognak szállítani a háborúban küzdő félnek.


Minden irányból „csapások” érik az amerikai államkötvénypiacot, értekeznek cikkükben a Bloomberg szerzői. A közel 24.000 milliárd dolláros kötvénypiac legnagyobb szereplői szinte egytől egyig azon vannak, hogy megszabaduljanak az államnak adott kölcsönről tanúbizonyságot tevő értékpapíroktól. A legnagyobb japán nyugdíjalapoktól kezdve, akik a megerősödött dolláron realizálhatnak szép hozamot, a világ különböző államain és a fő amerikai kereskedelmi bankokon keresztül egészen a Fed-ig, ami éppen saját mérlegének csökkentését végzi, az összes intézmény hozzájárul a hozamok, ma reggelre már 4% fölé történő növekedéséhez.


A Goldman Sachs stratégája szerint még túl korai beárazni a Fed kamatemeléseinek csúcsát, ugyanis a gazdaság helyzete egyelőre nem elég kedvezőtlen a monetáris kondíciók enyhítéséhez. A JPMorgan vezére, Jamie Dimon viszont már egészen odáig merészkedett, hogy kimondja, szerinte 6-9 hónapon belül recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, az S&P 500 index pedig akár további 20%-kal is csökkenhet.

Újabb válságkezelő, EU szintű kötvénykibocsátás jöhet

Olaf Scholz német kancellár változtatott korábbi álláspontján és már Németország is jóváhagyna egy közös EU-s kötvénykibocsátást, melyből a tagállamokat sújtó energiakrízis megoldását finanszíroznák. Németország egyetlen megkötése, hogy a tagállamok ne vissza nem térítendő támogatás, hanem hitel formájában kapjanak segítséget az EU-tól. A kibocsátás mérete egyelőre nem meghatározott. Az EU eddig egyetlen alkalommal, a Covid újjáépítési alap esetében bocsátott ki közösen kötvényt. A közös kötvényprogramból főleg a magas finanszírozási költséggel rendelkező országok profitálnának, nem véletlen, hogy az olasz államkötvény hozamok is estek a bejelentésre.


Az EKB holland tagja, Klaas Knot szerint az EKB következő két ülésén jelentős kamatemelésre lesz szükség, ami 75-75 bázispontos lépést jelenthet. Októberre a piac nagyjából már be is árazta a 75 bázispontos lépést, de a decemberi ülésre ez még nem történt meg teljesen.

A gyenge jen miatt megugrottak az importárak Japánban

Japán folyó fizetési mérlegének augusztusi többlete 58,9 milliárd jenre (404 millió dollár) zsugorodott, derült ki a pénzügyminisztérium adataiból. Ez 96,1%-os visszaesést jelent éves szinten. Az import jobban nőtt, mint az export, mivel a gyenge jen miatt az importárak nagyot nőttek.


A szabályozók ösztönzésének köszönhetően a várakozások szerint emelkedhetett szeptemberben az új hitelek kihelyezése Kínában. A személygépkocsi-eladások 21%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben