Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Újra emelkedő gázárak: Európának bizonyítania kell a spórolással

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. október 7.   13:33

A norvég kitermelés akadozása miatt ismét emelkedik a gáz tőzsdei ára. Bár az ársapka miatt ez kevésbé érint már bennünket, Európa előtt mégis hatalmas, de nem lehetetlen feladat áll: a fogyasztásának 15-20 százalékát kell megtakarítania, hogy függetleníteni tudja magát az orosz gáztól, egyszersmind stabilizálja az árakat.

Két napja emelkedik a gáz holland tőzsdei ára miután a norvég a Troll mező kompresszor meghibásodás miatt leállt. A problémát növeli, hogy nem lehet tudni, mennyi ideig áll majd ott a kitermelés, miközben a mellette lévő mezőn a szokásos karbantartás kezdődik a jövő héten. Mindeközben a politikusok az árszabályozás kérdésével küszködnek: a pénteki kormányfői csúcs előtt annyit tudni, hogy a Bizottság átmeneti jelleggel tesz javaslatot egy gázárplafon bevezetésére, amíg nem sikerül kidolgozni egy kevésbé befolyásolható referencia árat. A Bizottság lépéseiből ugyanakkor az is látszik, hogy a legfontosabb kérdés a jövőben az lesz: miként sikerül Európának biztosítania függetlenségét az orosz gázszállításoktól.

Az EU jelenlegi nagyjából 400 milliárd köbméteres gázfogyasztásából az orosz import 150 milliárdot fedez(ne), és az a kérdés, miként lehet megoldani, ha ez hiányzik az ellátásokból – mondja Miró József. Az Erste Bank vezető elemzője szerint ugyanis, ha az EU-nak sikerülne a függetlenséget garantálnia, az nem csak megnyugvást hozna a piacokon – csökkentve az árat -, de eloszlatná a gázellátás biztonságával, és – így – az európai növekedési várakozásaival kapcsolatos aggodalmakat is.

Miró József kommentárjában kifejtette: az  EU tavaly 44 milliárd köbmétert termelt – ami a 12 évvel ezelőtti 180 milliárd köbméternek töredéke (tehát itt is lehetne tartalékokat találni  - pl. Groningeni mező kitermelése ötödére, évi 10 milliárd köbméterre lett visszafogva). Ugyanakkor a norvég import jelentősen növelhető: Norvégiából idén az első kilenc hónapban 84 milliárd köbméter gáz érkezett, ami 6 milliárddal haladja meg a tavalyi értéket. Ehhez hozzáadva a most induló lengyel vezetékes ágat is, jövőre a beszállított gáz mennyisége elérheti a 120 milliárd köbmétert. Az látszik is, hogy az LNG termelők havi 11-14 milliárd köbmétert tudnak Európába szállítani, ami évi 130-170 milliárd köbméter LNG gázt jelent az előrejelzések szerint. Így összesen – Oroszországtól függetlenül – 294-334 milliárd köbméter gáz áll rendelkezésre egy évben. Ezt a tárolókból lehet kiegészíteni, amelyek kapacitása jelenleg 100 milliárd köbméter körül van. Vagyis: ha az orosztól független gázszállítás és termelés alacsony szinten marad az idei fogyasztást akkor is lehet fedezni – csak a tárolók kiürítésének árán. Ez jelentős keresleti nyomást, és tartósan magas gázárakat feltételez.


Globális LNG-kínálat és -kereslet előrejelzése
Forrás: Bloomberg

Azonban ha az EU-nak sikerül a fogyasztását 17 százalékkal mérsékelnie, akkor közel 50 milliárd köbméteres megtakarítást érhet el. Ezzel a tárolókat csak félig kell kiüríteni, van esély azokat jövőre oroszoktól független – norvég, LNG – forrásokból újratölteni őszre. Így a beszerzési igény kisebb lehet, ami az árak stabilizálódásához vezet el.

Vagyis: nem azért kell Európában takarékoskodni az idén, hogy kihúzzuk a telet, hanem  azért, hogy kihúzzuk a jövő évit akkor is, ha mostantól kezdve nem jön földgáz az oroszoktól Európába – összegez Miró József, aki szerint a 15-20 százalékos fogyasztás-csökkentés óriási, de nem lehetetlen feladat.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben