Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Energiapiaci kitekintő

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSPletser TamásOlaj- és gázipari elemző2022. október 5.   12:18

Nyersolaj: Ismét a recessziós félelmek az előtérben A héten gyengült a nyersolaj árfolyama, miután a múlt heti OPEC+ döntést követően egészen a 100 dolláros szint...

Nyersolaj: Ismét a recessziós félelmek az előtérben

A héten gyengült a nyersolaj árfolyama, miután a múlt heti OPEC+ döntést követően egészen a 100 dolláros szint közelébe emelkedett a Brent típusú kőolaj jegyzése. Az olajkartell napi 2 millió hordóval csökkenti kitermelési kvótáit novembertől, ami a valóságban néhány százezer hordóval kisebb export kínálatot jelent. A felugrást követően azonban lefelé vette az irányt az árfolyam, mivel a befektetők ismét a FED kamatemelésétől és a lassuló világgazdaságtól kezdtek el aggódni. A hét második felében a 91-92 dollár/hordós Brent árszint volt jellemző. Kína is kitart a covid politikája mellett, ami lezárásokat és gazdasági visszaesést okozhat, ennek hatására lassulhat az olajkereslet növekedése 2023-ban.  

Európai földgázpiac: csökkentek az árak a tárolói töltöttség és a meleg idő miatt

Az európai gázárak (TTF) 150 euró/MWh szintig süllyedtek az elmúlt napokban köszönhetően annak, hogy az európai tárolói töltöttség 90% fölé kúszott, míg a kontinensen szokatlanul meleg az október. Amig szeptember végén a német átlaghőmérséklet 12 fokra süllyedt, az október több fokkal melegebb időt hozott Európában. Az Északi Áramlat vezetékrendszer elleni merénylet hatásait így mára már meghaladta a piac, s a kereskedők szerint további esés várható az áraknak, ha a szokatlanul enyhe idő folytatódik.

A gázárakat követték le az európai áramárak

A holland TTF tőzsdei földgáz árakat követte le az európai elektromos áram ára, a német zsinórjegyzések 350 euró/MWh, a csúcsidőszaki jegyzések pedig 600 euró/MWh szintig süllyedtek. Európában helyreállt a bőséges csapadék hatására a vízienergia termelés, a szeptember pedig nagyobb volumenű széltermelést is hozott magával. Ugyanakkor a francia atomipar továbbra is magas számú üzemi leállással küzd és az ipari kereslet is erősödött a gyárak újraindításával. A téli időszakban valószínűleg még erősebb lesz a kapcsolat a gázárak és az európai áramárak között, annak ellenére, hogy egyre több szereplő próbál átállni kőolajtermékek égetésére földgáz helyett.

A szénárak csak kismértékben gyengültek

Az európai szénárak 5-10%-os mértékben süllyedtek az elmúlt héten, ami jóval kisebb változás, mint amit a földgáz esetén tapasztaltunk. A globális szénkereslet nagyon erős, Kína a cseppfolyós földgáz helyett elsősorban feketekőszenet vásárol a világpiacon. 2022-ben várhatóan megdől a világban a kőszén felhasználásának eddigi rekordja, Kína önmagában 40-50 millió tonnával többez használ fel ebből az energiahordozóból, mint a korábban évben. Az irányadó dél-afrikai import termikus feketekőszén jegyzésára 270-280 dollár/tonna körül mozgott Európában az elmúlt napokban.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben