Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Borzalmas hónapot zárt az S&P 500

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. október 3.   09:01

Jegybanki intervenció várható? 10,7%-ot vesztett értékéből szeptemberben az S&P 500 index és 3.586 ponton zárta a hónapot, ami a 2020. novemberi szintnek felel meg. Július elején is mélyen voltak a részvénypiacok,...

Jegybanki intervenció várható?

10,7%-ot vesztett értékéből szeptemberben az S&P 500 index és 3.586 ponton zárta a hónapot, ami a 2020. novemberi szintnek felel meg. Július elején is mélyen voltak a részvénypiacok, így a negyedévi mérleg „csak” 6,2%-os mínusz. 2009 óta először fordult elő, hogy három egymást követő negyedévben esés volt. A 10 éves amerikai kötvényhozam 3,8% fölé emelkedett. A héten munkaerőpiaci adatok jelennek meg, amik befolyásolhatják a befektetők várakozásait a Fed kamatemelésekkel kapcsolatban.


A Bloomberg múlt heti MLIV Pulse felmérésében az erős amerikai dollárról kérdezte a kitöltőket. A válaszadók (jellemzően befektetők, bankárok, elemzők, brókerek, stb.) 45%-a várja, hogy a világ legerősebb devizáinak „gazdái” koordináltan lépjenek fel az utóbbi hónapokban nagyon erőssé váló dollárral szemben. Hasonló arányban (42%) gondolják azt, hogy a japán jegybank egyedül, társai nélkül fog lépni (ahogyan azt már megtette), míg a válaszadók maradéka nem vár semmilyen közbelépést a központi bankoktól.


Már 47 áldozata van az Ian Hurikánnak Floridában, adták hírül a helyi hatóságok. Joe Biden elnök Puerto Rico-ba, majd később Floridába látogat, hogy felmérje a károkat, illetve támogatásukról biztosítsa a károsultakat.


Nem tudott abszolút többséget szerezni Jair Bolsonaro kihívója a brazil választások első fordulójában, így második fordulóra kerül majd sor a dél-amerikai országban. A szavazatok 97%-os feldolgozottsága mellett a baloldali Lula 48%-ot, míg a jelenlegi elnök 44%-ot szerzett, ami meglepetés, tekintve, hogy a közvélemény-kutatások alapján az abszolút győzelem sem volt elképzelhetetlen az ellenzéki politikus számára. A második fordulóra október 30-án kerül sor.

Megvan a megállapodás

Az európai energiaügyi miniszterek gyorsan megállapodásra jutottak pénteken. Egyetértés született az elektromos áram felhasználás csökkentéséről, az energiatermelők különadójáról és az áram illetve a gáz árának szétválasztásáról is. A megállapodás is hozzájárult ahhoz, hogy a holland tőzsdén pénteken 170 euró alá esett a gázár, ezzel visszatérve a júliusi szintekre.


Az előzetes adatok szerint a várt 9,7%-nál is magasabb, 10% lett szeptemberben az infláció az Eurózónában. Egy hónappal korábban még csak 9,1% volt az infláció. A maginfláció is tovább emelkedett, a korábbi 4,3%-ról 4,8%-ra, ez azonban csak enyhén haladta meg a várt 4,7%-ot.


A Gazprom a hétvégén felfüggesztette az Olaszországba irányuló gázszállításokat is, ezzel tovább fokozva az energiaellátási bizonytalanságot.


Vlagyimir Putyin a várakozásoknak megfelelően pénteken bejelentette, hogy négy ukrán megyét annektálnak. Ezzel Ukrajna területének 15%-át Oroszországhoz csatolták, bár két megye esetében sem egyértelmű, hogy hol húzódik a határ. Ezt követően a harcok befejezését és tárgyalást javasolt Ukrajnának, azonban az annektált területekről nem halandó tárgyalni, azt már örökre Oroszország részének tekinti. Egy ilyen alapokon nyugvó tárgyalásba viszont Ukrajna aligha lesz hajlandó belemenni.


Az S&P tartotta az Egyesült Királyság „AA” besorolását, ugyanakkor a kilátásokat stabilról negatívra rontotta az új költségvetés kapcsán.

Japánban romlott az üzleti hangulat

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberben 50,8 volt, szemben az augusztusi 51,5-ös értékkel. A csökkenés a növekvő infláció és a jen árfolyamának esése miatt következett be. Az új megrendelések két éve a legnagyobb mértékben csökkentek a külföldi piacok, különösen Kína, Dél-Korea, Európa és az Egyesült Államok gyengébb kereslete miatt.


A Bank of Japan legutóbbi felmérése szerint a harmadik negyedévben romlott az üzleti hangulat a japán feldolgozóipari vállalatok körében. A nagy gyártók hangulatindexe 8-as értéket mutatott, ami csökkenést jelent az előző negyedévben mért 9 ponthoz képest. A piac 10-es értéket várt. A kilátások viszont némileg javultak a feldolgozóipari nagyvállalatok szerint, az erre vonatkozó index értéke 10 pontra emelkedett a második negyedévi 9 pontról.


A kínai tőzsde ezen a héten zárva tart az ázsiai ország nemzeti ünnepe miatt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek vegyes képet mutattak, míg az európaiak mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben