Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Rendkívüli energetikai intézkedésekről dönthetnek ma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 30.   09:00

Beszédet mond Putyin Az energiaügyi miniszterek mai brüsszeli találkozóján várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről. Valószínűleg megállapodnak az áram és gáz...

Beszédet mond Putyin

Az energiaügyi miniszterek mai brüsszeli találkozóján várhatóan döntenek néhány energiapiaci intézkedésről. Valószínűleg megállapodnak az áram és gáz árának szétválasztásáról, az energiatermelők extraprofit adójáról és valamiféle likviditási segítséget is adhatnak az energiakereskedők számára, akiknek letéti követelménye többszörösére emelkedett. Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy gázár sapkáról nem lesz megállapodás.


Magyar idő szerint délután kettőkor tart nagyszabású beszédet Vlagyimir Putyin. Ezen valószínűleg hivatalosan is bejelenti, hogy négy ukrán megyét Oroszországhoz csatolnak. Ezzel jogilag is Oroszország részének fogják tekinteni ezeket a területeket, még akkor is, ha alig néhány ország ismeri el a népszavazás eredményét. Így orosz nézőpontból mostantól orosz területeken fog zajlani a háború.


Nagyot ugrott a német infláció szeptemberben. A korábbi 8,8%-ról 10,9%-ra emelkedett, jócskán meghaladva a 10,2%-os várakozást. Az eurózónás inflációs adat ma 11 órakor jelenik meg, a várakozások szerint új történelmi csúcsra 9,7%-ra emelkedhetett és a maginfláció is 4,7% lehetett szeptemberben. Ráadásul a német adatot követően erős felfelé mutató kockázatok láthatók.


A cseh jegybank a várakozásoknak megfelelően 7%-on tartotta az alapkamatot.

2020 végi mélységben a részvénypiac

2020. novemberi szintjére esett az amerikai részvénypiac a tegnapi kereskedés végére. A szerdai felpattanás után minden nyereségüket leadták a fő részvényindexek: az S&P 500 2,1%-kal, a Nasdaq pedig 2,8%-kal került lejjebb. A dollár referenciahozam 3,76%-ig emelkedett. Loretta Mester clevelandi Fed-elnök is az infláció letörésének fontosságát hangsúlyozta, ám San Francisco-i kollégája, Mary Daly kevésbé volt szigorú, szerinte a Fed döntéshozóknak oda kellene figyelniük a mély recesszió elkerülésére. A ma megjelenő PCE inflációs mutató 4,7%-ra gyorsulhat a júliusi 4,6%-ról.


Joe Biden nyíltan elítélte Oroszország „transzparens” törekvését, hogy annektálja a megszállt ukrán területeket.

Japánból biztató adatok érkeztek, Kína gazdasága továbbra is küszködik

Japánban az ipari termelés augusztusban 2,7%-kal nőtt havi szinten az egy hónappal korábbi 0,8%-os növekedés után, jócskán felülmúlva a 0,2%-os piaci konszenzust. Ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor az ipari termelés növekedett, amihez elsősorban a gépgyártás, a vas, acél és színesfémek gyártói, valamint a vegyipar járult hozzá. Éves szinten az ipari termelés augusztusban 5,1%-kal nőtt, ami pozitív fordulat a júliusi 2%-os visszaesés után.


A japán kiskereskedelmi forgalom az előző hónapban 4,1%-kal nőtt éves összevetésben az egy hónappal korábbi 2,4%-os növekedés után, és meghaladta a 2,8%-os piaci konszenzust. Ez volt a legnagyobb mértékű erősödés 2021 májusa óta. Havi szinten a kiskereskedelem augusztusban 1,4%-kal bővült.


Japán munkanélküliségi rátája augusztusban 2,5%-ra csökkent, miután az elmúlt három hónapban 2,6%-on állt. Az eredmény összhangban van az előrejelzésekkel, és 2020 februárja óta a legalacsonyabb értéket jelzi.


Az hivatalos kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index szeptemberben 50,1-re emelkedett az előző havi 49,4-es értékről, meghaladva a 49,7-es piaci előrejelzést. Ez volt az első bővülés a gyári tevékenységben három hónap óta, a kormányzat gazdaságösztönző lépései és a covid-korlátozások enyhítésének hatására. Nőtt vásárlási aktivitás, azonban az exportértékesítés és a foglalkoztatás tovább csökkent. Az üzleti hangulat javult. A hivatalos felméréssel ellentétben a Caixin médiavállalat feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 48,1-re esett az előző havi 49,5-ről.


A hivatalos szolgáltatóipari beszerzési menedzser index Kínában négyhavi mélypontra, 50,6-ra csökkent az egy hónappal korábbi 52,6-ról, ami az extrém meleg időjárás és a járványügyi intézkedések hatását mutatja. A bizalom négyhavi mélypontra csökkent a szektorban.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben