Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hát, ezek nem segítettek…

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 29.   12:39

Erste kommentár Miközben még tart a kamatemelési ciklus a főbb gazdaságokban, értjük ez alatt az USA és az Eurózóna gazdaságát, addig mi a régiós jegybankokhoz hasonlóan megálltunk a...

Erste kommentár

Miközben még tart a kamatemelési ciklus a főbb gazdaságokban, értjük ez alatt az USA és az Eurózóna gazdaságát, addig mi a régiós jegybankokhoz hasonlóan megálltunk a kamatemeléssel. Aztán nem segít az újra emelkedő gázár sem, ami reméljük csak ideiglenes lesz. Az meg végkép nem segít, hogy a kormány kifizetési stopot rendel el a költségvetési szerveknél. Pedig ez a lépés is indokolt, hiszen az éves 8.700 milliárd forintos előirányzat, amiből még meg is kellett volna takarítani valamennyit, 93 százalékban teljesült augusztus végéig. Vagyis ebből nem hogy megtakarítás, hanem jelentős túlköltés néz ki. Így nem kell meglepődünk azon, hogy a kormány satuféket nyomott a minisztériumoknál az első hírek szerint, aztán meg kiderült, hogy mégsem, csak szigorú kontrolt vezettek be, amire állítólag már máskor is volt példa! Mindeközben még az angoloknál is áll a bál. Ilyenkor az is felmerül bennünk, hogy mennyiben vagyunk jobbak, mint az angolok. Vagy netán éppen rosszabbak vagyunk náluk? S ha igen, akkor meg van az ezt kompenzáló felár. Vagy nincs? S el lehet érni? Ja, éppen most állítottuk le a kamatemelést. S ez nyilván nem csak magyar probléma, hanem lengyel és cseh probléma is. S mit látunk? A lengyel zlotyi is gyengül, igaz nem annyira, mint mi, hiszen ők már majdnem teljesen függetlenek az orosz gáztól, de azért mégis, uniós pénzek, stb. hasonló cipőben járnak. A csehek ilyen szempontból unikálisak. Hatalmas devizatartalékuk van, amiből nem csak az energiaszámlát tudják kifizetni, de jut más egyebekre is, ha akarják (mindenki gondoljon azt, amit akar!). Mindenesetre a cseh korona meg se rezdül. Hiába hiszünk az EU-val való megállapodásban, az még odébb van. A bajok meg most vannak. Az egyszeri ember pedig a bajokat látja, miközben a többire azt mondja, hiszem, ha látom. Elpárolgott a bizalom, s csak a kőkemény tények maradtak. Az pedig kőkemény tény lenne, ha „hirtelen” megjelenne a kormány számláján mondjuk 15-20 milliárd euró. Azt tudjuk, hogy ezt sima, piaci hitelből nem lehet megtenni, illetve ez a nem finanszírozható kategória. S azt is tudjuk, hogy az IMF gyorsan szokott reagálni, és márciusban a nagyon renitens Argentínának is jóváhagyott egy méretes, 44 milliárd dolláros 30 hónapos hitelkeretet, amely Argentína kvótájának 1.000 százaléka! Pedig az argentinok igazán renitensek.


A DAX és a BUX is esik tovább a mai napon. A BUX-ban elesni látszik a 37.500-37.700 körüli támasz szint. A DAX pedig ugyan visszatért egy jelentős trendvonal fölé, de úgy tűnik, hogy nem tudja ma megerősíteni a visszaugrást, ami különben eléggé bika jelzés lett volna. Ha pedig nem bika, akkor inkább medve.

Amerikai fordulat

A kereskedés végére magukra találtak az európai indexek és az Amerikából érkező vételi erő hatására enyhe pluszban zárták a napot. Az Euro Stoxx50 0,2%-ot, a FTSE100 0,3%-ot, míg a DAX 0,4%-ot emelkedett. A szektorok többsége emelkedett, főleg az ingatlan és az egészségügy. A legnagyobb esést viszont a pénzügyi szektor könyvelte el.


Amerikában kimondottan jó volt a hangulat, a Dow 1,9%-ot, az S&P500 2%-ot, a Nasdaq 2,1%-ot emelkedett. A tengerentúlon minden szektor emelkedett, főleg az energia ugrott nagyot, de még a lemaradó IT is közel 1%-ot emelkedett.


Kisebb lelkesedés mellett, de Ázsiára is átragadt a vételi hangulat. A CSI300 0,3%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1%-ot emelkedett.

Ma indul a kereskedés a Porsche AG részvényeivel

A vártnak megfelelően a 76,5-82,5 eurós ársáv tetején határozták meg a Porsche AG részvények tőzsdei bevezetési árát. A részvényekkel ma indul a kereskedés a frankfurti tőzsdén. A társaság piaci kapitalizációja 75 milliárd euró az IPO árazás alapján, ami megközelíti az anyavállalat Volkswagen 87 milliárdos kapitalizációját.

Hamarosan elérhető lesz az Amazon robotja

Várhatóan egy éven belül széleskörben is elérhető lesz az Amazon Astro robotja, jelentette be a cég tegnapi, új eszközöket bemutató eseményén. A robot nem csak a ház ügyeinek intézésében nyújtana háttértámogatást, de biztonsági eszközként is szolgálhat. A vállalat továbbá új biztonsági kamerát, alváskövető kütyüt és Kindle e-könyv olvasót is bemutatott.

Új történelmi mélypont az EURHUF piacán

Bár kedden az azonnali piaci reakciók mérsékeltek voltak az MNB döntés után, tegnap rendesen beleadtak a magyar devizába, ráadásul úgy, hogy az EURUSD viszonylag szűk sávban ingadozott egész nap. A nyitó 408 körüli szintről 415-nél is járt a forint az euró ellenében, míg a dollárral szemben újabb történelmi mélypont született, 432 feletti értékkel. Ma a jegybank az alapkamat új szintjére emelte az egyhetes betéti rátát, így mától az effektív kamatszint is 13,0%-on áll. Mindemellett új történelmi mélypontra süllyedt a forint az euróval szemben, 418 felett járunk. Ma 11:30-kor Kormányinfót tartanak, a kabinet legújabb bejelentéseit fogják ismertetni.

0,965-nél az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon szerdán dollár erősödéssel indult a nap, majd megindult az euró, egyre többen nyilatkoznak az EKB háza tájáról 75 pontos októberi emelésről. Vélhetően ennek is köszönhetően – a kedvezőtlen gázpiaci hírek ellenére – 0,97 felett zárt az EURUSD, ami másfél százalékos erősödést jelent. Ma reggel ismét a dolláré a főszerep, 0,965-nél zajlik a kereskedés.

Emelkedés után ismét gyengül a nyersolaj ára

Az elmúlt két nap emelkedése után ma reggel ismét gyengült a kőolaj árfolyama: a WTI 80,7, a Brent pedig 87,7 dollár/hordó szinten forgott a novemberi határidőre, míg az Ural azonnali jegyzésára 70 dollárt tett ki. Az árak esése mögött ismét keresleti félelmek álltak. Ezzel együtt a piac szerint a kínálati oldalon is vannak kockázatok: az OPEC október 4-én tartandó legközelebbi találkozóján a kartell jó eséllyel termelésének csökkentéséről dönt majd. Szintén komoly hatása lehet az EU új Oroszország elleni szankciós csomagjának is, az Unió ársapkát szeretne tenni az orosz kőolaj exportra, vagyis az uniós cégek harmadik ország felé csak előre meghatározott ár mellett szállíthatnak orosz nyersanyagot. A feszültség érezhetően nőtt a napokban az EU és Oroszország között az Északi Áramlat gázvezeték elleni szabotázs nyomán. A tegnapi EIA adat az mutatta, hogy meglepetésre 215 ezer hordóval csökkent az USA nyersolaj tartaléka a múlt héten, ami némi támaszt adott az amerikai olajáraknak.

Az arany ára emelkedett a dollár gyengülése miatt

Az arany 1.641 dollár volt ma reggel, ami kismértékű emelkedést jelent a tegnapi naphoz képest. A dollár némileg gyengült, ami részben a kamatok csökkenésének tudható be. A 10 éves dollár hozam 3,86%-ra mérséklődött. A nagy jegybankok közül a Bank of England kötvényvásárlásba kezdett, ami gyengítette a dollárt és lejjebb vitte az amerikai kamatokat is, az angol kötvénykamatok szintén csökkentek. A piacon továbbra is erős a bizonytalanság, hogy a Fed milyen szintig szigorít a következő hónapokban. A pénzügyi piacok mindenesetre szkeptikusak az arannyal kapcsolatban: az ETF-ekben tárolt mennyiség 2020 májusa óta a legalacsonyabb szintre süllyedt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben