Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Továbbra is felhalmozásra ajánljuk a Richtert

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 28.   10:40

Erste kommentár Ugyan a Richter célárunkat 8.820 forintra csökkentettük a korábbi 9.350 forintról a ma megjelent elemzésünkben, de az elmúlt időszak árfolyamcsökkenésének köszönhetően ez még mindig...

Erste kommentár

Ugyan a Richter célárunkat 8.820 forintra csökkentettük a korábbi 9.350 forintról a ma megjelent elemzésünkben, de az elmúlt időszak árfolyamcsökkenésének köszönhetően ez még mindig több mint 18 százalékos emelkedési potenciál, s így megtartottuk a felhalmozási ajánlásunkat. Az eredmény előrejelzésünket mind az idei, mind a jövő évre nézve megemeltük. A forint gyengülése, a rubel és a dollár erősödése jelentősen megemeli az idei évre vonatkozó árbevétel előrejelzést. Ugyanakkor egyszeri kifizetések is segítik az eredményt az idei évben. Így az üzemi eredményvárakozást idénre mintegy 26 százalékkal 165 milliárd forintra emeltük meg, míg a jövő év tekintetében 15 százalékkal (óvatos becslés) 157 milliárd forintra. Ennek és a pozitív pénzügyi eredménynek köszönhetően az idei eredményvárakozásunk több mint 50 százalékkal 178 milliárd forintra emelkedett, s a jövő évi profitvárakozásunk is 20 százalékkal több, 122 milliárd forint most. Ugyanakkor a magasra emelkedő 10 éves kötvényhozamoknak köszönhetően a diszkont ráta is jelentősen emelkedett az elmúlt fél év során. Így az emelkedő eredményvárakozások ellenére a DCF értékelési modell kicsivel alacsonyabb célárhoz vezet, mint korábban. Ugyanakkor a Vraylar kapcsán az év végéig várjuk az FDA véleményét az MDD terápiás kiterjesztésről. Pozitív döntés esetén a Richter mérföldkő bevételre lehet jogosult, másrészt komoly löketet adhat az új terápiás terület a gyógyszer értékesítésének az Egyesült Államokban.


Tegnap az MNB befejezte a kamatemelési ciklust 13 százalékos alapkamattal, ami 1 százalékponttal elmarad az elemzők által várt alapkamat csúcstól. Ugyanakkor az inflációs előrejelzés megemelése (idén 13,5-14,5, jövőre 11,5-14, az után pedig 2,5-4 százalék) és a GDP növekedés csökkentése (idén 3-4, jövőre 0,5-1,5 utána pedig 3,5-4,5 százalék) mellett tovább folytatja a szigortást betéti és diszkont instrumentumok bevezetésével, amelyeken keresztül csökkenti a forint likviditást. Ez pedig a rövid hozamok további emelkedéséhez fog vezetni a piacon, ezzel is segítve a monetáris transzmisszió eredményre jutását.


Ma újra negatív a hangulat a piacokon. A DAX a tegnapi letörési szint visszateszt után ma folytatja a csökkenést a 11.450 pont környéki támasz felé. A BUX pedig újra támadja a 37.500-37.700 pont környéki támaszt.

Nagy esés Ázsiában

További enyhe csökkenés volt látható tegnap Európában. Az Euro Stoxx50 0,4%-ot, a FTSE100 0,5%-ot, a DAX pedig 0,7%-ot csökkent. A szektorok vegyesen szerepeltek. Az emelkedést az energia, az egészségügy és az IT vezette, míg a legnagyobb esés a közmű és az ingatlan szektornál volt.


Amerikában a Dow 0,4%-ot, a Nasdaq 0,2%-ot csökkent, viszont a Nasdaq 0,3%-ot emelkedett. A tengerentúlon is az energiaszektor vezette az emelkedést. A leggyengébben a közmű és az alapvető fogyasztási cikkek szektora szerepelt.


Ázsiában jelentősebb esés bontakozott ki ma reggel. A CSI300 1,2%-ot, a Nikkei 2,2%-ot, a Hang Seng pedig 2,5%-ot esett.

Ma határozzák meg a Porsche részvények árát

Ma kora délután zárul a Porsche AG ajánlati könyve, és ezzel együtt az IPO is. A hírek szerint a 76,5-82,5 eurós sáv felső élén fogják a részvényeket értékesíteni, mivel többszörös túljegyzés érkezhetett a részvényekre. A Porsche AG részvények első kereskedési napja holnap lesz a frankfúrti tőzsdén.

Jelentős leírás a Commerzbanknál

A Commerzbank lengyel leányvállalata 490 millió eurós egyszeri leírást eszközöl a harmadik negyedévben a devizahitelekhez kapcsolódóan. Ennek ellenére a menedzsment továbbra is fenntartja, hogy a Commerzbank csoport 1 milliárd euró körüli nyereséggel zárhatja az idei évet.

Mégsem növeli az iPhone gyártását az Apple

Elvetette az iPhone-ok gyártásának növelésével kapcsolatos terveit az Apple, közölte belsős informátorokra hivatkozva a Bloomberg. A cég a bejelentés után a legújabb készülékek iránti kereslet növekedésére számított, de a legfrissebb adatok alapján ez elmarad. Így a tervezettnél 6 millióval kevesebb „almás telefont” gyárthatnak le az idei év második felében a nemrég megjelent 14-es modellből. Ami pozitívum, hogy arányaiban nagyobb a kereslet a prémium kategóriás telefonra, mint ahogyan azt becsülték az Apple-nél, így néhány üzemben át kell állni azoknak a gyártására.

A magas energiaárak hátráltatják a Nio terjeszkedését Európában

A kínai elektromos autógyártó, a Nio vezetője arra figyelmeztetett, hogy az európai energiaválság lassítja a vállalat tevékenységének bővülését a kontinensen. A rivális autógyártókkal ellentétben, amelyek az akkumulátorok feltöltésétől függenek, a Nio akkumulátorcsere-állomásokat telepít, ahol az akkumulátorokat percek alatt újakra cserélik. A vállalat vezérigazgatója kijelentette, hogy az energiaárak megugrása az egyik akadálya annak, hogy a vállalat Európa-szerte kiépítse az akkumulátorcsere-állomásokat.

13%-on megállni készül a magyar alapkamat

Kedden a nap első felében viszonylag szűk sávban, nagyjából 407-408 között várta az MNB döntését az EURHUF kurzusa. Aztán jött a jegybank döntése, és a vártnál nagyobb emelés 405-ig repítette a magyar devizát, majd amikor kiderült, hogy ezzel véget vetnek a kamatemelési ciklusnak, visszagyengült és a nyitó szint közelében zárt a jegyzés. Bár az azonnali piaci reakciók mérsékeltek voltak, a forintárfolyam erős volatilitása az elkövetkező időszakban is fennmaradhat, miközben a rövid oldali kamatok az alapkamat szintje körül stabilizálódhatnak. Ma reggel 408 körül kezdődött meg a kereskedés az euróval szemben, miközben egy dollárért már 427 forintot kellett adni.

További csúcsokat dönt a dollár

A nemzetközi devizapiacon kedden fokozatosan erősödött a dollár az euró ellenében, körülbelül egy százalékot összességében. Továbbra is elsősorban a gázpiaci hírek, és a legújabb fejlemény, az Északi-Áramlat-2 vezeték szivárgása illetve feltételezett megrongálása eredményezett ismét emelkedést a holland TTF piacán. Ma reggel további menetelést láthatunk a dollártól, 0,957-nél zajlik a kereskedés.

Továbbra is nyomás alatt a kőolaj ára, az OPEC termelésvágásra készülhet

A WTI 77,5, a Brent 85,2 dollár/hordó áron forgott ma reggel az ázsiai kereskedésben a novemberi határidőre, míg az Ural jegyzésára 67,4 dollár/hordó volt. A piac továbbra is a gazdasági növekedés miatt aggódik: a várakozások szerint jövőre csak Kínában lehet a világon reálnövekedés, ami a kőolaj fogyasztásbővülés lassulását okozhatja. Másik oldalról ugyanakkor egyre erősebb a szóbeszéd, hogy október elején az OPEC dönthet a kínálat csökkentéséről. Ez elérheti a napi 1 millió hordót is, amivel a kartell támaszt adhat az olajáraknak. Az API jelentése szerint a múlt héten 4 millió hordóval nőtt az USA nyersolaj tartaléka, ami szintén csökkentőleg hatott az olajárakra.

Az arany tovább esik, a dollár rendíthetetlen

Az arany 1.622 dollár volt ma reggel, miután mind a dollár, mind az amerikai hozamok tovább nőttek. A 10 éves dollár kamat 3,98%, míg a dollár az euróval szemben a 0,9550-es szint körül mozog. A Bloomberg dollár index 114,4 ponton állt ma reggel, ez az év elején még 96 pont körül volt, ami jól mutatja, hogy mekkora felértékelődés volt az amerikai fizetőeszköz árfolyamában. Az arany árfolyamát továbbra is a dollár kamatok és a Fed politikája fogja meghatározni. A hét második felében várható több megszólalás is a jegybank képviselőitől.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben