Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Flip-flop

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 26.   10:33

Erste kommentár Olaszországban is működött a papírforma. A szélsőjobbos szövetség (Testvériség, Forza és a Liga) 227-251 helyet szerezhetett a 400-ra redukált parlamenti helyekből, s a szenátusban is 113-131 fővel...

Erste kommentár

Olaszországban is működött a papírforma. A szélsőjobbos szövetség (Testvériség, Forza és a Liga) 227-251 helyet szerezhetett a 400-ra redukált parlamenti helyekből, s a szenátusban is 113-131 fővel megszerezhette a többséget (a 200 helyből). Így Olaszországnak a nácizmushoz kötődő vezetése lehet. Majdnem hasonlóan, mint Svédországban, habár ott valószínűleg csak kormányalkotó erő lesz a Svéd Demokraták nácista pártja. Azt is mondhatnánk, hogy Putyin mesterterve működik, hiszen elkezdődött az erőteljes jobbratolódás Európában, de nem ilyen egyszerű a helyzet. A svédekhez túl közel vannak az oroszok, s ott (is) inkább a laza bevándorlási politika vágta ki a biztosítékot. Az olaszok esetében a testvériségnek ilyen értelmében nehéz dolga lesz, hiszen míg ők EU pártiak, addig a szövetségeseik inkább orosz barátoknak mondhatók. S reménykedjünk abban, hogy Meloni volt főnöke, Berlusconi nem tudja őt lenyomni a vitákban. Vagyis eddig mégsem jött be Putyin mesterterve. Ugyanis a jobboldali fordulat, sőt szélsőjobboldali fordulat kibontakozni látszik Európában, de baráti fordulatról nem lehet beszélni.

Mindeközben egyre inkább rettegünk a recessziótól. Esik az olaj, s még az európai földgáz ára is, annak ellenére is, hogy továbbra sem jön földgáz Oroszországból. Viszont olyan bődületes a haszon az európai LNG szállítson, hiszen a különbség a Henry Hub és TTF ár között kb. kétszer akkora, mint a Henry Hub és ázsiai spot árak között. Azaz Európába jobban megéri földgázt szállítani, mint Ázsiába. Így a TTF gáz ára tovább csordogál lefelé, s ma reggel 175 euró környékén kereskedtek vele.

Továbbra s negatív a hangulat a világban. A DAX és a BUX is enyhén csökken a ma délelőtti kereskedésben. Az előbbi áttörte a 12.450 pontos támaszt. Így a következő komolyabb támasz 11.450 pont környékén van.

Zuhanó piacok

Pénteken a DAX és a FTSE100 2%-ot az Euro Stoxx50 2,3%-ot zuhant. Minden szektor esett, de a recessziós félelmekkel összhangban a ciklikus szektorok estek leginkább, úgy, mint a pénzügy, nem alapvető fogyasztási cikkek és energia. A legkisebb esésessel a defenzív egészségügy és az alapvető fogyasztási cikkek szektora úszta meg.

Amerikában sem volt sokkal jobb a helyzet. A Dow 1,6%-ot, az S&P 1,7%-ot, a Nasdaq 1,8%-ot csökkent. Hasonló volt a helyzet Amerikában is, itt is a ciklikus szektorok esték a legnagyobbat, míg a defenzív szektorok relatíve jobban tartották magukat, de szintén csökkent az értékük.

Ázsiában a Nikkei 2,6%-ot esik, míg a kínai indexek viszonylag jól tartják magukat. A Hang Seng 0,5%-ot esik, viszont a CSI300 0,2%-ot emelkedik.

Kevesebb autót gyárthat a Toyota

A Toyota árfolyama esni kezdett, miután a vállalat legyártott autókra vonatkozó előrejelzése elmaradt a várakozásoktól a félvezetőhiány hatása miatt. Az autóipari óriás csütörtökön közölte, hogy októberben mintegy 800 ezer járművet tervez gyártani, ami kevesebb, mint a korábban jelzett 900 ezres havi átlag. A Toyota egyébként néhány napja jelentette be, hogy véglegesen leállítja a járműgyártást oroszországi üzemében, és a Mazda is közölte, hogy fontolgatja az Oroszországból való kivonulást.

Kamatdöntés előtti kivárás a forintpiacon

Pénteken trend nélküli kereskedés folyt a forintban, a nap végére összességében kissé gyengült az euróval szembeni árfolyam. Az EURHUF 405,8-n zárt. Az új hetet gyengüléssel indítja a forint, ami mögött leginkább nemzetközi hatás, az euró gyengülése áll. A holnapi kamatdöntésre fókuszálhat a piac leginkább. Szerintünk maradhat a 100 bázispontos kamatemelés, hiszen a forint relatív ereje a Fed szerdai üzeneteinek, illetve a háború újabb rossz híreinek köszönhetően gyorsan elenyészett a múlt héten. Ugyanakkor kommunikációjában a jegybank feltehetően elkezdi felkészíteni a piacot arra, hogy a negyedik negyedévben már kisebb léptékben folytatódhatnak a kamatemelések, és valószínűleg az idén szeretnék befejezni a szigorító ciklust.

Gyengíti az eurót az olasz választási eredmény

A nemzetközi devizapiacon újabb és újabb mélypontokra esik az euró a dollárral szemben. Pénteken másfél százalékot gyengült a közös európai deviza, ma pedig a kezdeti gyengülés után iránykeresés folyik. Jelenleg 0,9691-n áll az EURUSD kurzusa. A piac hangulata nem túl pozitív, amihez a kedvezőtlen növekedési kilátások mellett az olasz választások eredménye is hozzájárult.

Tovább esik a nyersolaj ára a pénteki zuhanás után

A WTI 77,6, a Brent 84,9 dollár/hordón forgott ma reggel a novemberi határidőre, míg az Ural árjegyzése 66,4 dollárt tett ki azonnali leszállításra. A nyersolajárak a pénteki napon a FED határozott álláspontja miatt estek, mivel az amerikai jegybank kiállt a kamatemelések fontossága mellett. Ez nagymértékben emelte a dollár kurzusát más devizával szemben, az erős zöldhasú pedig eladási hullámot gerjesztett a nyersanyagok körében. A csökkenő árak már az OPEC-et is gondolkodásra kényszerítették: a hírek szerint a kartell 0,5-1 millió hordó/nap kínálatcsökkenésen gondolkodik, hogy megállítsa a jegyzésárak erodálását. A másik oldalról a szakértők elmondták, hogy Oroszország exportjának év végi csökkenése az európai szankciók miatt, illetve az amerikai stratégiai készletek visszavásárlása támaszt adhat a kőolaj árának.

Az arany is az erős dollár nyomása alatt

Az arany 1.638 dollárig esett ma reggelre, miután a dollár új csúcsokra tört. Az euróval szemben az árfolyam 0.9644, miután a piacon erős a szóbeszéd, hogy az EKB részben a hétvégi olasz választási eredmény miatt nem tudja emelni a kamatokat, így a dollár kamatelőnye jelentős mértékben nőhet. A dollár a jüannal szemben 2008 óta a legerősebb szintre erősödött, míg a brit font mindenkori mélypontját érte el az amerikai devizával szemben. Az erős dollár a többi nyersanyag árára is nagy nyomást helyezett, gyakorlatilag több százalékos esés volt a réz és a vasérc esetében is.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben