Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

15 éves szinten az amerikai referenciahozam

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 23.   09:35

Nehéz idők jönnek az S&P 500-ra? A tegnapi nap sem kerül be a kereskedők aranypillanatai közé. A 10 éves dollárhozam 24 óra leforgása alatt 18 bázisponttal 3,71%-ig emelkedett ma reggelre, ezzel elérve legmagasabb szintjét 2007...

Nehéz idők jönnek az S&P 500-ra?

A tegnapi nap sem kerül be a kereskedők aranypillanatai közé. A 10 éves dollárhozam 24 óra leforgása alatt 18 bázisponttal 3,71%-ig emelkedett ma reggelre, ezzel elérve legmagasabb szintjét 2007 óta. A hosszútávú dollárhozamok növekedése nem tett jót a részvénypiacoknak, különösebben a tech papírokat adták, az S&P 500 0,8%-ot esett, a Nasdaq pedig 1,4%-ot. A piac nem találja az áhított nyugalmi szintet, a befektetők nehezen emésztik meg azt az információt, hogy a magas kamatok, a szándékosan lassított gazdaság nem csak egy maximum pár hónapos, átmeneti állapot lesz. A befektetések jelenértéke egyre csak csökken, a növekedést pedig nehezebb lesz elérni ilyen drága beruházások mellett.


Az S&P 500 több, mint száz napja tartózkodik saját 200 napos mozgóátlaga alatt, ami a közelmúltban (az utóbbi harminc évben) csak az évezred eleji dot-com lufikor, illetve a 2007-2008-as pénzügyi világválságkor fordult elő. Az eredmények ismertek, mindkét esetben további körülbelül 50%-os zuhanás történt a részvényindex értékében. Talán ennek is betudható, hogy több befektetési intézet is csökkentette célárát, ami az ötszáz céget magába tömörítő indexet illeti, a Goldman Sachs például 4.300 pontról 3.600 pontra.

Megkezdi az eszközleépítést a brit jegybank

Megosztotta a brit jegybankárokat a kamatdöntés. Öten az 50 pontos emelésre, hárman a 75 bázispontos emelésre szavaztak, míg egy jegybankár csak 25 pontos emelést támogatott, így szűk többséggel 50 bázisponttal 2,25%-ra emelték az alapkamatot. Az elemzői várakozások 50 bázispontos emelésre számítottak, míg a piac inkább 75 bázispontos emelést árazott. A jegybank megerősítette, hogy megkezdi az eszközállomány csökkentését, ennek érdekében október 3-tól aktív állampapírpiaci értékesítésbe kezd, vagyis nem csak a lejáró állampapírokon keresztül csökkenti állományát. A cél, hogy 12 hónap alatt összesen 80 milliárd fontnyi állampapírral csökkentsék az állományt, ebből 40 milliárd font körül lehet az értékesített mennyiség. Infláció tekintetében a következő hónapokra 10% fölötti szintet vár a brit jegybank, az infláció októberben 11% közelében tetőzhet.


A svájci jegybank a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal 50 bázispontra emelte az alapkamatot, ezzel maga mögött hagyva a negatív kamat korszakát.


A norvég jegybank a várakozásokkal összhangban 50 bázisponttal 2,25%-ra emelte az alapkamatot.


A török jegybank az eddigi 13%-ról meglepetésre 12%-ra vágta az alapkamatot annak ellenére is, hogy az augusztusi infláció 80,2% volt és továbbra is emelkedő, bár már lassuló pályán mozog.


Újabb európai jegybankár, ezúttal a lett Martins Kazaks nyilatkozott arról, hogy a recessziós kockázatok ellenére a következő ülések alkalmával tovább kell emelni a kamatokat.


A Bloomberg kérdésére az EKB kijelentette, hogy nem hajtott végre devizapiaci intervenciót. A kérdés az után merült fel, hogy Japán 1998 óta először interveniált a jen piacán, és hasonló beavatkozások több jegybank koordinálásával is történhetnek.


Új mélypontra, -28,8 pontra esett a szeptemberi eurózónás fogyasztói bizalmi index értéke. Az energiapiaci bizonytalanság mellett a szárnyaló infláció is negatívan befolyásolta a hangulatot.


Parlamenti választást tartanak a hétvégén Olaszországban. A felmérések szerint a szélső jobb koalíció nyerhet és az Olaszország Fivérei párt színeiben Giorgia Meloni lehet majd a miniszterelnök.

Japán közbelépett

24 év óta először avatkozott közbe Japán a jen erősítése érdekében, egyes elemzők szerint 3-5 milliárd összegben adtak el dollárt tegnap. Helyi idő szerint délután 5 órakor a jen 145,7-en állt a dollárral szemben, majd hirtelen nagyot ugrott a japán valuta, és 141 alá is benézett az USDJPY kurzus. A piac arra számít, hogy a hatóságok ismét közbelépnek majd, mivel a Bank of Japan ultralaza politikája nyomást helyez a nemzeti valutára.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben