Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fogjuk meg és vigyétek!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 22.   11:19

Erste kommentár A fenti címmel lehetne jellemezni az orosz, és valószínűleg bármely fejlettebb ország lakosságát, ha nem honvédő háborúról van szó! A modern ember félti a kényelmét....

Erste kommentár

A fenti címmel lehetne jellemezni az orosz, és valószínűleg bármely fejlettebb ország lakosságát, ha nem honvédő háborúról van szó! A modern ember félti a kényelmét. Óvatos a gyerekvállalással, idegen háborúba pedig végképp nem akar menni, s úgy általában szeret jól élni. Erre alapozza Putyin a nyugat ellenes stratégiáját, amikor a gázárakat az egekbe küldi, hogy az ezzel megsegített recesszió kialakulása lecserélje a regnáló politikusokat, s ha szerencséje van olyanokra, akik talán barátságosabbak az orosz vezérrel. Ugyanakkor ez a dolog őt is érinti, hiszen háborúba menni olyasvalamiért, amit nem biztos, hogy olyan nagyon magunkénak érzünk, ellenkezést válthat ki az emberekben. S ezt is látjuk. Ráadásul minél többen mennek el katonának, annál kevesebben dolgoznak, s itt még hitelből sem lehet növelni a fogyasztást a szankciók miatt (meg kell termelni az elfogyasztott terméket, nem lehet külföldről megvenni). Ez pedig hasonlóan hat, mint az orosz medve fegyvere a nyugat ellen.


S ha már „Fogjuk meg és vigyétek!”, akkor beszéljünk egy picit a „Nézd! Már megint nincs rajta sapka!” dologról is. Tegnap látott napvilágot, hogy az unió – legalábbis a mi olvasatunkban – picit trükkösen a helyreállítási alapon keresztül újabb feltételt, nevezetesen az Országos Bírói Tanács függetlenségére vonatkozóan is feltételeket szab. Különben igaz, hogy a vasárnap napvilágot látott dokumentumban is vannak utalások arra nézve, hogy még nem teljesen elégedettek néhány technikai kérdésben, amelyet a helyreállítási terveben vitattak meg. S a lépés olyan értelemben jogos, hogy az eddig kialkudott jogszabályváltozások egy fontos pillére az, hogyha az ügyészség netán ejt egy vádat, akkor akár magánszemély is vádindítványt nyújthat be az adott ügyben a bíróságon (Budapesti Központi Kerületi Bíróságra). Azaz ilyen értelemben nem meglepő, hogy az Országos Bírói Tanács megerősítését kéri az EU, jelentsen az akármit is. Mindenesetre azt gondoljuk, hogy a megállapodás valószínűsége továbbra is magas. S a Moody’s egy tegnapi nyilatkozatában ezt a nézetét fejtette ki. Persze azért nem zárta ki, hogy egy kis pénzvesztés bekövetkezhet, ugyanakkor sötét jövőt jósolt, ha netán nem tudnánk megállapodni. Így valószínű, hogy a pénteken esedékes felülvizsgálat kapcsán a kilátásunkon rontani fog, mint ahogy azt az S&P is tette.


Még valami. Jerome Powell jól odapörkölt tegnap a piacoknak. Ráadásul azok abban a „tévhitben” vannak, hogy jövőre lesz kamatcsökkentés, aminek egyre kisebb a valószínűsége. Ezért inkább eladnak a befektetők, hiszen ez akár hosszabb recessziós időszakot is okozhat. Ugyanakkor a DAX vagy éppen a Dow Jones, az S&P500 stb. közelíti a korábbi, júniusi-júliusi mélypontot, ahonnan jöhet egy kis fellélegzés, de valószínűleg nem ez lesz a lejtmenet vége.


A DAX ma délelőtt a mély negatív tartományban nyitott, s onnan sokat ledolgozott az eséséből, de nem tesztelte le a 12.450 pont körüli szintet igazán. Ezért talán korai még a mai napon fordulatról beszélni. A nagyon olcsó BUX (a jövő évi P/E értékeltség 15 éves mélyponton van) a kezdeti mínuszokat követően hamar a pozitív tartományba fordult át.

Powell lehűtötte a hangulatot

Az esti órákban, Powell beszédére elromlott a hangulat az amerikai piacon. A Dow, az S&P500 és a Nasdaq is 1,7%-ot esett. Amerikában kivétel nélkül minden szektor csökkent, de főleg a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora és a kommunikációs szolgáltatók. Az alapvető fogyasztási cikkek szektora, mint defenzív terület csak kisebb mértékben csökkent, ezzel felülteljesítő volt a tegnapi kereskedésben.


Ezzel szemben Európában tegnap emelkedtek az indexek. A FTSE100 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,7%-ot, a DAX pedig 0,8%-ot emelkedett. A pénzügyi szektor és az egészségügy kisebb esést mutatott tegnap, rajtuk kívül az összes szektor emelkedni tudott, főleg a közmű és IT szektor.


Ázsiában az eladók dominálnak ma. A Nikkei 0,4%-ot, a CSI300 0,8%-ot, míg a Hang Seng 1,9%-ot esik.

Hamarosan jönnek az elbocsátások a Metánál

10%-kal csökkentheti költségeit a Meta, ennek egyik lehetséges módja a cég divízióinak újrastruktúrálása. Ennek részeként bizonyos munkakörök megszűnnének a cégen belül, csökkentve az állományt és a bérköltségeket. A vállalat már az év első felében bejelentette, hogy 3 milliárd dollárral kevesebb lehet a bevétele, mint arra korábban számítottak, így költségoptimalizálásra lesz szükség az év során.

A Walmart vevőinek már a visszaküldéssel sem kell bajlódni

Házhoz megy a Walmart a visszaküldendő termékekért. Erre a kiskereskedelmi cég új, ünnepi időszakra (október 1-től január 31-ig) szóló programjában van lehetőség, amivel arra ösztönöznék a fogyasztókat, hogy náluk vásárolják meg az ajándéknak vagy a saját használatra szánt termékeket. A lehetőség csak a Walmart feliratkozásos programjában résztvevőknek szól, ami évente 98 dollárért érhető el.

Chipgyártásba kezd a Huawei

A kínai Huawei már idén megpróbálja visszavezetni saját chipjeit a gyártásba, mégpedig úgy, hogy más feketelistára került cégekkel együttműködve "USA-mentes" gyártósorokat épít ki. A Huawei, amely egykor a világ vezető okostelefon-gyártója volt, 2019-ben elvesztette a hozzáférést a kulcsfontosságú amerikai technológiákhoz és a globális chipgyártó partnerekhez, amikor Washington tovább szigorította a céggel szembeni exportellenőrzést.

Az orosz mozgósítás és a dollár szárnyalása kaszálta el a forintot

Tegnap a nyitó 401-es szintről gyengült markánsan tovább a forint. Ennek hátterében az orosz mozgósítás nyomán elromló hangulat állhat, érdemben növekedett a tőzsdei gázár és számottevően erősödött a dollár is. Az amerikai devizával szemben történelmi mélypont közelébe gyengült a hazai fizetőeszköz. A magyar jegybank ma délelőtt a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyhetes betéti rátán, így az továbbra is 11,75%-on áll. Jövő héten az MNB kamatdöntéssel, a likvidtáscsökkentő eszközeinek részletes ismertetésével járulhat hozzá a visszaerősödéshez.

Fed: 75 pontos emelés és tartósan fennmaradó magas kamatszint

A nemzetközi devizapiacon szerdán nyitás után ismét erőteljes szárnyalásba kezdett a dollár az euró ellenében, melynek eredményeként a Fed döntése előtt már 0,98-as szinteken járt a kurzus. A várakozásoknak megfelelően 75 pontos szigorítás történt, és Powell szavai alapján fokozatosan az emelési ütemek lassulására, ugyanakkor a neutrálisnál jóval magasabb kamatszint tartós fenntartására számíthatunk. A piaci várakozások szerint jelenleg a legvalószínűbb forgatókönyv az idei hátralévő két ülésre a 75 és 50 pontos emelés.

Gyengült az olaj a Fed miatt

A kőolaj árak ismét többhavi mélypontra estek ma reggel: a WTI és a Brent novemberi határidős ára 82,6 és 89,6 dollár volt hordónként, míg az Ural 71,1 dolláron forgott az azonnali piacon. A Fed a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte a kamatát. A jegybank kiállt a szigorítás mellett a jövőben is, ami megrettentette a piacot. A kamatok emelkedtek, a dollár erősödött. A befektetők figyelik a növekedési adatokat, főleg a kínai gazdaságról szóló számok lesznek fontosak. A piac alapvetően az árak mérséklődésére számít a kereslet csökkenése miatt.

Az arany nyomás alá került az amerikai jegybank döntése után

Az arany 1.657 dollárig esett me reggel, miután a Fed a várakozásoknak megfelelően 75 bázisponttal emelte az irányadó kamatot. Jerome Powell keménységet és határozottságot ígért az infláció leverésére, ami az aranyat a medve piaci területre süllyesztette. A dollár is erősödött, az euróval szemben a 0,98-as szinten van jelenleg a kurzus. A 10 éves dollár hozam pedig 3,55% volt ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben