Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Egyre közelebb a megoldás az uniós pénzek ügyében

PODCAST
PODCAST2022. szeptember 21.   12:57

Már hosszú ideje tartanak a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között az uniós helyreállítási alap, illetve a kohéziós források kérdésében. A bizottság a hétvégén bejelentette, hogy 7,5 milliárd eurónyi forrást függesztenek fel a Magyarországnak járó operatív programokból. Az Európai Tanács november 19-ig hoz döntést arról, hogy elfogadja-e a bizottság javaslatait. A november 19-e kulcsdátumnak számít, ugyanis a magyar kormány addig eszközölheti a különböző, korrupcióellenes intézkedéseit, amelyek meggyőzhetik az Európai Uniót a pénzek folyósításáról.

Jó esély van arra, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság között megállapodás születhet még az év vége előtt az uniós források kérdésében. Sőt, amennyiben megvalósulnak a magyar vállalások, még az is lehet, hogy nem fog pénzt bukni Magyarország a helyreállítási alapból és a kohéziós forrásokból – mondta az Erste Befektetési Zrt. stratégája.

A magyar kormány a következő hetekben új törvényeket nyújthat be a parlamentnek, amelyek mások mellett az integritási hatóság és a korrupcióellenes akciócsoport felállítását célozzák. Miró Jószef hozzátette: a két testület tagjait nyílt pályázaton választják meg, az elnöknek ugyanaz lesz a személye, és a grémiumok ötven százalékban független szakemberekből, nem kormányzati szereplőkből fognak állni. A vezetőnek mindenképpen függetlennek kell lennie, ami meggyőző érv lehet az Európai Unió számára.

A kormány összesen tizenhét vállalást tett, ezek között szerepel az is, hogy az unió korrupcióellenes hatóságának, az OLAF-nak komolyabb jogosítványai lesznek Magyarországon, és a NAV-val együttműködve tud majd vizsgálódni. Emellett a vagyonbevallások szigorítására is ígéretet tett a kormány, valamint arra is, hogy az Európai Unió statisztikai elemzőrendszerébe, ami a korrupcióellenes harcot hivatott támogatni, ezentúl több adatot és átláthatóbban fognak feltölteni.

Az új rendszerek, intézmények kiépítésére, létrehozására november 19-ig van idő, és az Európai Unió nemcsak eddig az időpontig, hanem ezt követően is háromhavonta ellenőrizni fogja a működésüket. Amennyiben az unió úgy látja, hogy a magyar kormány megfelel a vállalásainak (ahogyan azt a lengyel kormány például elmulasztotta), akkor megszülethet a megállapodás, és a jövő év elején elindulhat az uniós pénzek folyósítása Magyarországra.

Miró József szerint a magyar kormány megállapodás esetén az év végéig a nagyon kedvező feltételekkel elérhető, tízmilliárd eurós hitelt is valószínűleg kérni fogja majd. Jelenleg úgy tűnik, hogy mindkét fél elégedett, amennyiben pozitív döntés születik, úgy az látványosan erősítheti a forint árfolyamát is.

A beszélgetésben szóba került még, hogy:

  • hiába maradnak az árstopok, így is húsz százalék fölött tetőzhet az infláció Magyarországon
  • milyen hatása lesz a MOL-ra és az ellátásbiztonságra a benzinárstop meghosszabbítása? 
  • mikortól okozhat már veszteséget az OTP számára a szintén meghosszabbított kamatstop intézménye?

Miró Józsefet, az Erste Befektetési Zrt. stratégáját Imre Lőrinc kérdezte a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben