Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kamatdöntésre várva?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 19.   09:37

Akár 4,5% is lehet a Fed alapkamata Érdekes hétnek nézünk elébe. Vajon most képesek lesznek a piacok „nyugodtak” maradni az esedékes Fed kamatdöntés előtt, amire magyar idő szerint szerda estig kell várni? A keddi...

Akár 4,5% is lehet a Fed alapkamata

Érdekes hétnek nézünk elébe. Vajon most képesek lesznek a piacok „nyugodtak” maradni az esedékes Fed kamatdöntés előtt, amire magyar idő szerint szerda estig kell várni? A keddi inflációs adat utáni eladási hullám következtében június óta legrosszabb hetét zárta az S&P 500 index (-5,8%), a kamatérzékeny kétéves kötvényhozam pedig 3,87%-ig emelkedett. A központi bank kamatdöntése — ha addig nem történik valami eget rengető dolog — minimum 75 bázispontos lesz, de a piaci határidős árazások alapján 20% valószínűséget taksálnak a teljes, egyszázalékpontos szigorításnak is a befektetők. Ha egy kicsit előrébb tekintünk, akkor azt látjuk, hogy ugyanezen módszertan alapján a márciusi ülést követően a jelenleginél 200 bázisponttal magasabban, 4,25-4,50%-on tetőzhet a kamatsáv. A Morgan Stanley befektetési stratégája kivárásra intette a befektetőket, azonban mi már nem vagyunk annyira biztosak abban, hogy ez meg is fog valósulni, visszagondolva a közelmúlt nagy piacbefolyásoló eseményeire.


A korábbi 1,5%-ról 1,1%-ra vágta vissza a 2023-as amerikai GDP előrejelzését a Goldman Sachs. A befektetési bank várakozása alapján a Fed kamatemelései lassabb gazdaságot és a jelenleginél valamivel nagyobb munkanélküliség rátát fog okozni. Ezzel együtt az utóbbi adatra vonatkozó becslésüket növelték: 3,7% helyett 4,1% lehet az átlagos munkanélküliségi ráta a pénzügyi intézet közgazdászainak véleménye alapján.


Határozott kijelentéseket tett Joe Biden elnök az USA hozzáállásával kapcsolatban, ami a geopolitikai feszültségeket illeti. Először Putyinnak jelezte, hogy amennyiben az oroszok vegyi vagy atomfegyvert vetnek be a háborúban, annak súlyos következményei lesznek, Hszi Csin-ping kínai vezetőnek pedig elmondta, hogy „gigantikus hiba” lenne megszegni az oroszok elleni szankciókat. Majd később Tajvannal kapcsolatban is határozott hangnemet ütött meg az elnök, egy nem várt támadás esetén az Egyesült Államok megvédené Tajvant.

Ma temetik a királynőt

Ma temetik el II. Erzsébet brit királynőt. Ehhez kapcsolódóan a mai napra bankszünnapot hirdettek Angliában, így a londoni tőzsde is zárva tart ma.


Joachim Nagel, a Bundesbank elnöke ismét az európai infláció veszélyeire figyelmeztetett, ami szerinte a következő hónapokban a kétszámjegyű értéket is megközelítheti. Szerinte emiatt további határozott jegybanki lépésekre van szükség, melyeket az októberi kamatdöntés alkalmával kommunikálnia is kell a jegybanknak.

Enyhülnek a korlátozások Kínában

A kínai nagyvárosban, Csengtuban feloldották a covid miatt elrendelt lezárásokat, melyek szeptember 1. óta voltak érvényben, így 21 millió ember hagyhatja el újra az otthonát. A lakosoknak hetente legalább egyszer tesztelniük kell magukat, és 72 óránál nem régebbi negatív eredményt kell bemutatniuk ahhoz, hogy beléphessenek a legtöbb helyre, és igénybe vehessék a tömegközlekedést.


Japánban szeptember harmadik hétfőjén ünneplik az idősek napját, ami idén a mai napra esik, ezért a szigetország tőzsdéje zárva tart.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak ma reggel a határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben