Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tegnap robbant a bomba

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 15.   10:52

Erste kommentár Azon túlmenően, hogy már vasárnap elkaszálhat bennünket az Európai Bizottság, még további negatív hírek is napvilágot láttak a jogállamisági vita kapcsán. Nevezetesen, hogy a...

Erste kommentár

Azon túlmenően, hogy már vasárnap elkaszálhat bennünket az Európai Bizottság, még további negatív hírek is napvilágot láttak a jogállamisági vita kapcsán. Nevezetesen, hogy a teljes hét évre szóló 22,5 milliárd eurós kohéziós alap 70 százalékát is visszatarthatják, ha a vasárnapi negatív döntést követő 1-3 hónapon belül nem hozzuk meg a szükséges intézkedéseket. Ezzel kapcsolatban Navracsics Tibor miniszter elmondta, hogy a magyar kormány a fenti hírekről (elvonások) nem kapott értesítést. Ugyanakkor a kormány komoly szándékét jelzi, hogy a korrupció ellenes törvényjavaslatok hétfőn kerülnek az országgyűlés elé.


Szerintünk sincs ellentmondás a hírekben, kivéve, ha valaki csak az egyik részét olvassa. A konzisztens kép alapján, igen, most folytatódni fog ellenünk a jogállamisági eljárás, s elindulnak az egyeztetések, hogy mennyi pénzt veszítünk, ha bizonyos dolgokat nem csinálunk meg. Ugyanakkor a kormány részéről látjuk az elkötelezettséget, hogy az igért törvényi módosításokat, új törvényeket létrehozza, s a korrupció ellenes hatóságot felállítsa. A dolgok természetéből kifolyólag persze csak limitált a külső szemlélők rálátása az eseményekre. Így elhisszük, hogy az új hatóság tényleg független tagokból fog állni, akik kinevezésébe az uniónak is van beleszólási joga. Továbbra is bízunk abban, amit a miniszter korábban mondott, hogy a jövő év első felében újraindulhatnak az uniós támogatások Magyarország irányába.


Addig is, az információk és dezinformációk komolyabb forint kilengéseket is okozhatnak, mint ahogy tegnap láthattuk az amúgy is negatív piaci hangulatban. Ma délelőtt a DAX enyhén emelkedik, míg a BUX tovább szánkázik lefelé.

Stabilizálódtak a részvényindexek

Európában még az eladók voltak többségben, de mérséklődött az esés üteme. A FTSE100 1,5%-ot, a DAX 1,2%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,5%-ot csökkent. Egyedül az energiaszektor emelkedett. A legnagyobb esést a nyersanyag és ingatlan szektor szenvedte el.


Amerikában enyhén emelkedtek tegnap az indexek a keddi szabadesést követően. A Dow 0,1%-kal, az S&P 0,3%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal zárt magasabban. Vegyesen teljesítettek a szektorok a tengerentúlon. Az energiaszektor vezette az emelkedést és itt is a nyersanyag és ingatlan volt a leggyengébb teljesítményű szektor.


Enyhe optimizmus jellemzi az ázsiai kereskedést is. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedik. Kivételt jelent a CSI300, ami 0,7%-ot csökken.

Kötvényprogramot indít az ALTEO

Az ALTEO 20 milliárd forintos, 1,5-3 éves kötvényprogramot indít, amelynek keretében akár zöld, vagy/és euróban denominált kötvényt is kibocsáthat. Elsősorban az energiapiac magas volatilitása, s az ahhoz tartozó néha magas fedezeti követelményeknek tudható be, hogy a cég elindítja ezt a kötvényprogramot. Szerintünk a lépés ésszerű, de egyelőre nem számolunk ebből származó komolyabb fair érték változással. A részletekről a cég később tájékoztat.

Magának termelheti az áramot a Stellantis

A Stellantis heteken belül jelentős európai fejlesztésekről dönthet, melyek azt célozhatják, hogy önmagának állítson elő áramot az európai gyáraiban. Ezzel a magas áramárakra és az esetleges ellátási zavarokra adna választ a cég.

Összeolvadhat a Disney+ és a Hulu

A Goldman Sachs telekommunikációs és média konferenciáján arról beszélt Bob Chapek, a Walt Disney vezérigazgatója, gondolkodnak a Disney+ és a Hulu streaming szolgáltatók összevonásán, mellyel egy platformon lenne elérhető a vállalat sorozat és film kínálata. A cég korábban már kínálta egy csomagban a két csatornát, ami akkor sikeres volt. Az összeolvadáshoz legalább egyharmados részesedésszerzésre van szükség a Hulu-t tulajdonló Comcastban.

Zöldítene a Samsung

A Samsung 7 ezer milliárd won (5 milliárd dollár) értékben tervez zöld kezdeményezésekbe fektetni. Az elektronikai óriáscég szeretné visszafordítani a károsanyag kibocsátás növekedését, és az évszázad közepére nullára csökkenteni a közvetlen szennyezést. Dél-Korea legnagyobb vállalata azt is célul tűzte ki, hogy a tengerentúli gyárakat öt éven belül teljes egészében megújuló villamos energiára állítja át. A leginkább energiaigényes hazai üzemek számára - amelyek a termelés nagy részét adják - egyelőre nem tud hasonló célt kitűzni, mivel a vállalat szerint Dél-Koreában nem áll rendelkezésre elegendő tiszta energia.

Közel két százalékot gyengült a forint

Tegnap már rögtön a kereskedés elején 403-ig ugrott fel a forint árfolyama az euró ellenében, és végül 405 felett zárt, ami főként a jogállamisági procedúra elhúzódásáról és esetleges forrásmegvonásról szóló hírek hatására történt. Emellett ismét jelentősen emelkedett a gázár, mivel elmaradt az újabb bizottsági bejelentés az energiakrízis kezelését illetően. Ma délelőtt a jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyhetes betéti rátán, így az maradt 11,75%-on. A következő egy hétben ismét az uniós vita lesz a fókuszban, ugyanis esedékes a Bizottság reakciója az augusztusi magyar levélre.

Paritás alatt az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon egy hajszállal az egységnyi szint alatt kezdték a kereskedést szerdán, és a kép alig változott a nap végére. Ma fontos, augusztusi konjunktúra adatok érkeznek a tengerentúlról, melyek hatással lehetnek a kurzusra. Emellett a meglepetést okozó maginflációs adat miatt a jegybankárok kommentárjai lehetnek fókuszban a jövő heti Fed-ülést illetően. Ma reggel 0,996-nál folyik a kereskedés.

Az IEA szerint három évtizede most csökken először az olajkereslet Kínában

A WTI 88,1, a Brent 94 dollár/hordó volt ma reggel a novemberi határidőre, míg az Ural azonnali jegyzése 74,7 dollárt tett ki. Az olajpiac trend nélkül mozgott tegnap, a befektetők több hírre is figyeltek. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a kínai olajkereslet 1990 óta először csökkenhet idén. A lezárások és a gazdasági aktivitás visszaesése miatt ebben az évben napi 420 ezer hordóval eshet a kínai olajfogyasztás, amire utoljára 32 éve volt példa. Az IEA-nak 1984 óta van statisztikája a kínai olajkereslet alakulásáról, év/év alapú visszaesésre mindössze egyetlen évben, 1990-ben volt példa. Az amerikai hatóságok valószínűleg csak 2023-ban fogják növelni a stratégiai olajkészletet, és csak akkor, ha a WTI típusú olaj ára 80 dollár alá esik. A Fed kamatemelései lassítják a gazdasági aktivitást, ami a kőolaj kereslet növekedés lassulását okozhatja. Az IEA jövőre és idénre is 2 millió hordó/nap globális kőolaj igény növekedésre számít. Idén a világkereslet 99,7 millió hordó/nap lehet, ami kismértékben meghaladja az 2019-es értéket.

1.700 dollár alatt az arany a kamatemelési várakozásokra

Az arany ma reggel 1.692 dolláron forgott, vagyis a lélektani 1.700 dolláros szint alatt kereskedtek a nemesfémmel. A Fed a jövő héten ül össze és dönt a rövidtávú kamatok mértékéről. A befektetők biztosak abban, hogy az amerikai jegybank legalább 75 bázisponttal emeli az irányadó kamat mértékét, a múlt heti várakozásokat meghaladó fogyasztói inflációs adat pedig az sugallja, hogy akár 4% fölé is emelkedhet még az idén a jelenleg 2-2,25%-on álló mutató. A 10 éves hozam 3,42%-on maradt, míg a dollár értéke továbbra is paritás körül van az euróval szemben. Az arany ETF-ekből folyamatos a kiáramlás a fenti várakozások miatt.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben