Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az óriási infláció mindent felborított Amerikában

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 14.   09:00

Már elkezdték árazni a 100 bázispontos emelést is Nem ez volt az első alkalom, hogy a befektetők nagy magabiztossággal és lendülettel szaladtak bele egy kulcsfontosságúnak vélt makroadatba, vagy éppen jegybanki kamatdöntésbe. A piac egyetlen...

Már elkezdték árazni a 100 bázispontos emelést is

Nem ez volt az első alkalom, hogy a befektetők nagy magabiztossággal és lendülettel szaladtak bele egy kulcsfontosságúnak vélt makroadatba, vagy éppen jegybanki kamatdöntésbe. A piac egyetlen kereskedési „műszak” alatt szinte teljesen lenullázta négy nap emelkedését. A recesszió elkerülését váró piaci optimizmus eltűnt, a befektetők elbotlottak, és bár reményeik szerint puha landolásra számítottak, valójában az arcukra estek, a kezüket pedig már nem sikerült a fejük elé rántani, mert az tele volt az előző napokban vett részvényekkel.


Az elemzők azt várták, hogy a júliusban még 8,5%-os infláció 8,1%-ra fog lassulni (év/év), azonban többen is figyelmeztettek, hogy ez elsősorban az üzemanyagárak visszaeséséből fakad és nem az árnövekedési ütem széleskörű enyhüléséből. A fogyasztói árindex éves szinten 8,3% lett, míg a maginfláció is a becsült 6,1% helyett 6,3%-ra gyorsult a korábbi 5,9%-ról, havi alapon pedig 0,6%-ot emelkedett.


Az S&P 500 index utóbbi napokban látott 6%-os emelkedése szinte teljesen eltűnt az elmúlt két év leggyengébb napján, az említett index 4,8%-ot, a növekedési papírokkal teli Nasdaq pedig 5,2%-ot zuhant. A befektetők ismét „pánik üzemmódba” kapcsoltak, a kamatérzékeny 2 éves kötvényhozam 18 bázispontot ugrott 3,75%-ra, a 10 éves lassabban követte, 6 bázisponttal 3,42%-ra emelkedett. A recessziótól való félelem nem véletlen, a határidős árazások alapján már 35%-os esélyt adnak egy teljes százalékpontos Fed szigorításnak, az év végére pedig 400-425 bázispont közé várják az irányadó kamatrátát. A dollár is erősödött, az EURUSD 1,02 közeléből fordult le a paritás alá.


Joe Biden a stabil munkaerőpiacot és a szerinte remek termelést próbálta kiemelni tegnap, kerülve a friss inflációs adat kommentárját. Az amerikai elnök beszédében a klíma- és adóreformokról szóló törvényét éltette és kijelentette, hogy az amerikaiaknak nincs okuk az infláció miatt aggódni.

Németország csökkentené kínai függését

A német gazdasági miniszter bejelentése alapján Németország olyan új kereskedelmi politikán dolgozik, ami a nyersanyagok, az akkumulátorok és a félvezetők terén is csökkentené a Kínától való függést.


Tovább szivárognak a részletek az energiacsomagról. A megjelent hírek alapján a megújuló -és atomerőművek esetében is 180 euróban maximalizálnák az áram árát megawattóránként. Az egyéb áramtermelő erőműveket pedig 33%-os extraprofit befizetésére köteleznék.


A francia kormány a korábbi 1,4%-ról 1%-ra csökkentette a jövő évi GDP előrejelzését. Az ok a magas infláció és a magas és volatilis energiaárak negatív gazdasági hatása. Ezzel együtt az idei inflációs előrejelzést 5,1%-ról 5,3%-ra, a jövő évit 3,3%-ról 4,2%-ra emelték fel.

Dübörög a japán gépipar

A japán gépipari megrendelései júliusban 5,3%-kal nőttek az előző hónaphoz képest, ami a júniusi 0,9%-os növekedéshez viszonyítva jelentős ugrás, és jócskán felülmúlta a 0,8%-os visszaesésre vonatkozó piaci konszenzust. A nem feldolgozóipari megrendelések már a második egymást követő hónapban nőttek, méghozzá jóval meredekebb ütemben (12,1% vs. 2,0%), elsősorban a szállítási és postai tevékenységek, valamint az ingatlanügyletek révén. A feldolgozóipari megrendelések 5,4%-kal csökkentek júliusban a júniusi 5,4%-os növekedés után az energia- és nyersanyagköltségek emelkedése miatt. A magánszektor gépipari megrendelései 12,8%-kal nőttek júliusban éves szinten a júniusi 6,5% után.


Az ipari termelés júliusban 0,8%-kal nőtt havi szinten Japánban, szemben az előzetes jelentésben szereplő 1%-kal, az egy hónappal korábbi rekord mértékű, 9,2%-os növekedést követően. A növekedéshez elsősorban a gépjárművek, az általános és üzleti célú gépek, valamint a termelőgépek gyártói járultak hozzá. Éves összevetésben az ipari termelés júliusban 2%-kal csökkent, a júniusi 2,8%-os csökkenés után.


Japán nem zárja ki, hogy közbeavatkozik a nemzeti deviza további gyengülése esetén, nyilatkozta Masato Kanda pénzügyminiszter-helyettes, miután a jen a legutóbbi amerikai inflációs adatok után meredek esésnek indult. "Figyelemmel fogjuk kísérni a helyzetet, és megfelelően reagálunk"- mondta.

Határidős piacok

Mínuszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben