Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A JPMorgan szerint nem lesz recesszió

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 13.   09:21

Bizakodva várják a piacok a mai inflációs adatot Nem kivárással telt a tegnapi kereskedés a ma nyitás előtt megjelenő inflációs adatok előtt, az S&P 500 1,1%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal emelkedett hétfőn. Folytatódott a bizakodó hangulat,...

Bizakodva várják a piacok a mai inflációs adatot

Nem kivárással telt a tegnapi kereskedés a ma nyitás előtt megjelenő inflációs adatok előtt, az S&P 500 1,1%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal emelkedett hétfőn. Folytatódott a bizakodó hangulat, ami az inflációs adattól annak megerősítését várja, hogy a csúcspont már mögöttünk van. A nemzetközi hangulat tekintetében is a feszültség enyhüléséről beszélhetünk, ugyanis a dollár az összes fő devizával szemben gyengült.


A JPMorgan elemzői csapata, élén Marko Kolanovic-csal, aki az egyik legnagyobb héja az idei megtépázott részvénypiacon, már a puha landolást, azaz a recesszió elkerülését tartja a valószínűbb szcenáriónak. A csapat szerint érdemes elindulni a valamelyest kockázatosabb értékpapírok irányába, ugyanis azoknak sorsát sokkal inkább a makrogazdasági adatok, illetve a befektetők pozíciója határozza meg, mint a jegybanki monetáris politika, ebben pedig egyértelműen túlzott kockázatkerülést látnak az elemzők.


Több regionális bank vezetője is a jelzáloghitelek visszaesésére figyelmezteti a piacokat, ugyanis meglátásuk szerint a növekvő kamatkörnyezet lassítja az ingatlanvásárlásokat. A U.S. Bancorp várakozásai szerint a jelzáloghitelekből származó bevétele 30-35%-kal fog csökkenni ebben a negyedévben.

Kompromisszum az EU-tól?

Szivárognak a részletek az energetikai megállapodással kapcsolatban. Ezek alapján a csomag része lehet az elektromos áram felhasználásának csökkentése. Ez két részből állna: egy általános felhasználás csökkentésből és speciálisan a csúcsidőszaki felhasználás csökkentéséből. Az áramár esetében jöhet az ársapka, ami a megújuló erőműveket, az atomerőműveket valamint az olaj és lignit tüzelésű erőműveket érintené. Ezzel megvalósulna az áramár és a gázár szétválasztása. Az ársapkával elvont extraprofitot pedig a legkiszolgáltatottabb felhasználók kapnák meg támogatásként. A mostani hírek nem szólnak közös gázbeszerzésről, illetve gázár sapka alkalmazásáról sem, így ezek a megosztó javaslatok valószínűleg kikerültek a csomagból. Várhatóan ma vagy holnap véglegesítik a megállapodástervezetet, még Ursulsa von der Leyen holnapi beszédét megelőzően.


A Goldman Sachs óvatos az európai eszközökkel kapcsolatban. Az energiaválság, a szigorodó monetáris politika és az olasz választások miatt pesszimisták. Ezért továbbra is az európai részvények alulsúlyozását javasolják.

Stabilizálódott a termelői árak növekedése Japánban

A japán termelői árak augusztusban 9%-kal emelkedtek éves összevetésben, ami megegyezik az egy hónappal korábbi értékkel, és csak minimálisan tér el a 8,9%-os várakozástól. Legutóbb tavaly decemberben volt ennél alacsonyabb az árak emelkedésének mértéke, így az augusztusi adat az inflációs nyomás enyhülésére utal. Havi szinten 0,2%-kal emelkedtek a termelői árak augusztusban, ami három hónapja a legkevesebb, a júliusi 0,7%-os növekedést követően.


A kínai Jünnan tartományban található alumíniumkohók az aszály okozta vízenergia-hiány miatt kénytelenek visszafogni termelésüket. A tartomány Kína alumíniumtermelésének 13%-át adja. A legtöbb létesítményt arra utasították, hogy 10%-kal csökkentse a termelést, a további csökkentések időtartamát és mértékét az áramellátástól teszik függővé.

Határidős piacok

Alapvetően pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek, egyedül a FTSE volt mínuszos.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben