Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Korai még ünnepelni

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. szeptember 12.   10:34

Erste kommentár A hétvégén szinte egyik pillanatról a másikra nagyot mentek az ukránok keleten a Harkiv régióban. Az ok igen egyszerű volt, az oroszok gyakorlatilag elszaladtak vissza az Oskil folyó védelmébe, ami nem messze...

Erste kommentár

A hétvégén szinte egyik pillanatról a másikra nagyot mentek az ukránok keleten a Harkiv régióban. Az ok igen egyszerű volt, az oroszok gyakorlatilag elszaladtak vissza az Oskil folyó védelmébe, ami nem messze van Luhanszk megye határától. Közben állítólag jelentős mennyiségű haderő átcsoportosítása zajlik az oroszok részéről erre a területre. Vagyis még odébb lehet a háború vége, hiszen nem lesz könnyű továbblépni az ukránoknak. Mindenesetre egy jelentősebb csata megnyerése borítékolható, ami fontos fejlemény a háború folyamtában. Már csak azért is, mert Oroszországban erősödnek a hangok, hogy Putyin elhibázta Ukrajna megtámadását, s le kellene váltani. Számos oligarcha halt meg az elmúlt időszakban, de most már hivatalban levő politikai vezetők lépnek fel az elnök ellen. Azt pedig tudjuk, hogy ahogy növekszik az ellenlábasok száma, a hatalomnak úgy lesz egyre nehezebb fellépni ellenük. Ez pedig elvezethet Putyin bukásához és akár a békéhez is. Ugyanakkor ez még nincs itt, de játsszunk el a palotaforradalom gondolatával. Egy ilyen forgatókönyv esetén benne van a pakliban a békekötés és a kiegyezés a nyugattal. A gázszállítások újraindulhatnak, stb. Ez nyilván időt vesz igénybe, de a tőzsde egy ilyen folyamatot előre fog árazni. Ugyanakkor ez hozhatna fellélegzést a piacokra, s talán segítene a legrosszabb megúszásában, de az inflációs probléma és az ebből adódó recessziós kimenetel valószínűleg megmaradna, egy gyorsabb kilábalási lehetőséggel. Ugyanakkor a leválás az orosz energiahordozókról tovább folytatódna Európában, s hosszabb távon – éppen ezért – továbbra is magasabb energiaköltséggel kellene számolnunk, mint a korábbi, „békebeli” árak. Vagyis ezzel „csak” egy, de igen fontos probléma oldódna meg, s ehhez még nagyon sok „ha” van a rendszerben.


Mindenesetre a hírek tovább csavarják a kardot a spekulánsok kezéből, s tovább esik a földgáz ára, annak ellenére is, hogy továbbra sem érkezik orosz gáz az Északi Áramlat I-en Németországba. Ma reggel már újra 200 euró per MWh alatt van az ár. Közben a német tárolók 88, míg az európai tárolók 84 százalékos töltöttséget értek el. A Goldman szerint jövőre orosz gáz nélkül nehéz lesz feltölteni az európai gáztárolókat, s a feszültségek 2025-re oldódhatnak, amikor már nagyobb mennyiségű gáz érkezhet LNG terminálokon keresztül Európába az USA-ból, Katarból és Kanadából.


A csökkenő gázárak segítenek a piacnak. Elvileg a forintnak is jót kellene tennie, pláne, hogy a Der Spiegel szerint enyhülni látszik az Európai Bizottság, s a magyar hajlandóságot látván talán engedményeket tehet, azaz a javasolt jogszabályok elfogadása esetén mégis lehet majd megállapodás a jogállamisági eljárás megszüntetéséről és az uniós pénzek átengedéséről, de ez még nem szeptember 22-én lesz meg. Ennek ellenére ma reggel gyengélkedik a forint, de még így is 1,5 százalékos előnyben van a régiós devizákhoz képest, ha a szerdai árfolyamokat tekintjük bázisnak.


A DAX emelkedik ma reggel, és a BUX is követi ezen a pályán. Különben az előbbi esetében az MACD vételi jelzést adott, míg az utóbbi esetében nem zárható ki, hogy a közeljövőben érkezik egy vételi jelzés.

Emelkedő részvénypiacok

Pénteken az FTSE100 1,2%-ot, a DAX 1,4%-ot, a Euro Stoxx50 1,6%-ot emelkedett. Minden szektor emelkedett, leginkább az IT és a nyersanyag, míg legkevésbé az egészségügy és a közműszektor.


Emelkedés jellemezte az amerikai részvénypiacokat is. A Dow 1,2%-kal, az S&P50 1,5%-kal, a Nasdaq pedig 2,1%-kal zárt magasabban. A tengerentúlon is minden szektor emelkedett, itt a kommunikációs szolgáltatók vezették az emelkedést, a lista végén viszont ugyanúgy az egészségügy és a közműszektor állt.


Jó hangulat jellemzi ma Japánt is, a Nikkei 1%-ot emelkedik. A kínai és hongkongi tőzsde pedig zárva tart az őszi fesztivál miatt, de holnap már mindkettő újra kinyit.

Változik a BUX index

A BUX indexben szeptember 19-től megváltozik az OTP közkézhányada és így a súlya is. Az ok, hogy a Kafijat cégcsoport által birtokolt részvények már beleszámítanak a szabad közkézhányadba. Az OTP elméleti súlya 29,4%-ról 34,1%-ra nő, emiatt a többi részvény súlya minimálisan csökken. Az Appeninn kikerül az indexből.

Musk új ütőkártyát húzott elő a Twitter perben

Elon Musk és csapata újabb módon próbálja támadni a Twittert. A Tesla vezérigazgató — aki a közösségi hálózaton lévő robot felhasználókra hivatkozva végül elállt felvásárlási szándékától — csak a szeptember 3-i, tőzsdefelügyeletnek küldött jelentésből tudta meg, hogy a vállalat 7,75 millió dolláros végkielégítéssel bocsátotta el Peter Zatko, korábbi biztonsági vezetőt. Zatko kitálalt a médiának a Twitter minősíthetetlen biztonsági állapotáról, ami szerinte minden felhasználó személyes adatait veszélyezteti. Musk csapata azt reméli, hogy ez újabb alapot ad ahhoz, hogy megnyerjék a Twitter által indított pert.

A sportfogadás miatt maradhat a Disney-nél az ESPN

A Disney vezérigazgatója, Bob Chapek egy a cég legkedvesebb rajongóinak tartott rendezvényén elárulta, hogy a sportfogadás miatt tartják portfóliójukban az ESPN sportcsatornákat. A Disney jelenleg is fejleszti az ESPN sportfogadó applikációját. Chapek hozzátette, hogy sok ajánlat érkezett az ESPN felvásárlására is, ami szerinte azt jelenti, hogy érdemes inkább megtartani a jó üzletet.

Lassú forinterősödés

Pénteken lényegében stagnált a forint árfolyama, s kicsivel 397 alatt zárt az EURHUF kurzus. A mai nyitásban lassú forinterősödés látszott, amiben szerepe lehet annak, hogy a gáz megawattóránkénti ára ma reggel 200 euró alá bukott a holland gáztőzsdén. A héten nem publikálnak fontosabb makroadatot, az EU-s tárgyalásokkal kapcsolatos fejleményekre és az MNB likviditáslekötő eszközeivel kapcsolatos további részletekre figyelhet a piac.

Magára talált az euró

A nemzetközi devizapiacon folytatódni látszik a dollár korrekciója a gyenge irányba, ma reggel már 1,5%-os pluszban van az EURUSD. Az eurót segítik a csökkenő gázárak, illetve az EKB erősnek mutatkozó elkötelezettsége a szigorúbb monetáris politika irányába. A héten esedékes makroadatok közül a holnapi USA-beli inflációs adatok hathatnak leginkább az árfolyamra.

Stagnált az olajár a hétvégén, a G7 ársapkát várja a piac az orosz kőolajra

A WTI 85,6, a Brent pedig 92,2 dollár volt ma reggel az októberi határidőre, míg az Ural árfolyama 72 dollár volt azonnali leszállításra. A hétvégén stagnáltak a nyersolajárak, a befektetők főleg a G7 országok által tervezett ársapka szabályozás részleteire várnak. A legfrissebb hírek szerint decembertől lépne életbe a megállapodás, ami korlátozná a piacon az orosz kőolaj árát, valószínűleg hordónként 60 dolláros szinten. Emellett főleg a kereslet alakulását figyelik a szereplők, az erre vonatkozó adatok határozzák meg leginkább a jegyzések változását. A kínai hatóságok további városokat zártak le a covid terjedése miatt, ami érdemben befolyásolja a kőolaj fogyasztást. Az iráni javaslat több vezető európai országnak sem tetszik: a perzsa állam új tervezetet tett közzé, hogy miként változtatna nukleáris programján, illetve, hogy milyen betekintés nyújtana ebbe. Irán jelentős, akár napi 1-1,5 millió hordós kínálat növelést hozhatna a piacra, ha sikerül megállapodni az atomprogramról.

Az arany stagnál, a kamatok alakulása és a dollár lesz meghatározó

Az arany 1.720 dollár volt ma reggel. Az aranyra nézve továbbra is a dollár kamat és a hosszútávú hozamok alakulása a döntő. A zöldhasú gyengült az elmúlt 1-2 napban, az euró erősödése részben a 75 bázispontos kamatemelésnek tudható be. A 10 éves amerikai dollár hozam a 3,3%-os szint körül stagnál. A jegybank szeptember 20-21-én lép legközelebb, ekkor lesz kamatmeghatározó ülés az Egyesült Államokban.  

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben