Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nincs az az inflációs adat, ami meggyőzné a Fed-et a kisebb lépésről

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 12.   09:20

Janet Yellen szerint muszáj szigorítani Holnap, azaz kedden kapunk újabb információt az amerikai inflációról, ami az elemzők várakozása szerint augusztusban zsinórban másodszor mérséklődhetett. A mutató 8,1%-ra...

Janet Yellen szerint muszáj szigorítani

Holnap, azaz kedden kapunk újabb információt az amerikai inflációról, ami az elemzők várakozása szerint augusztusban zsinórban másodszor mérséklődhetett. A mutató 8,1%-ra csökkenhet (év/év) a korábbi 8,5%-ról, elsősorban a visszaeső üzemanyag árak következtében. Igaz, az elemzők konszenzusos megállapodása alapján a maginfláció ismét növekedhet, éves szinten 5,9%-ról 6,1%-ra. A Fed múlt héten is ráerősített nagyon határozott hozzáállására a kamatemelésekkel kapcsolatban, így egy pozitív meglepetés esetén sem feltétlen várható, hogy fordul a világ a piaci határidős várakozásokban, és nem egy újabb 75 bázispontos emelést tartanak legvalószínűbbnek a jövő héten. A Pacific Investment Management elemzője, Tiffany Wilding szerint a „kisebb” Fed-lépéshez az árak növekedési ütemének teljeskörű mérséklődése szükséges, az nem lesz elég egy kevésbé szigorú jegybanki politikához, ha csak az üzemanyagárak lassítják az inflációt.


Janet Yellen pénzügyminiszter is megszólalt a Fed-del kapcsolatban, szerinte a központi banknak muszáj agresszívnak lennie, és a lakosságnak meg kell értenie, hogy szükség van a monetáris szigorításra, azaz a gazdaság lassítására, és adott esetben a munkanélküliség növelésére. Yellen bizakodó a puha landolással kapcsolatban, szerinte megoldható, ha „ügyesek” a jegybankárok.


A Reuters értesülései szerint szigorodhat a Biden-adminsztráció hozzáállása az Egyesült Államokban gyártott félvezetők és azokhoz szükséges technológia Kínába exportálásával kapcsolatban. A kormányzat célja, hogy ne szállítsanak a legfejlettebb technológiákból a „rivális” ázsiai országba.

A gázhiány banki hatásait vizsgálja az EKB

Az EKB még előző hónapban megkezdte az egyeztetéseket az európai kereskedelmi bankokkal annak felméréséről, hogy az orosz gázszállítás leállásának és az energiapiaci szereplők likviditásának „kiszáradása” milyen hatással lenne a banki hitelportfolió minőségre. Az EKB levelére szeptember közepéig kell reagálnia a bankoknak.


Nem született megállapodás az EU-s energiaügyi miniszterek pénteki találkozóján. Ugyanakkor az egyeztetések tovább folytatódnak és Ursula von der Leyen szerdai beszédét megelőzően még létrejöhet valamiféle egyezség.


A királynő halálát követő gyászidőszakra tekintettel a BoE egy héttel, szeptember 22-re halasztotta kamatdöntő ülését. A királynőt szeptember 19-én temetik, erre a napra bankszünnapot hirdettek Nagy-Britanniában.


A Bundesbank elnöke, Joachim Nagel szerint decemberben 10% fölött tetőzhet az infláció, és ezt követően is magas, 6% körül inflációra számít. Ezért szerinte amennyiben nem látható az infláció visszaesésére utaló jel, akkor további határozott jegybanki lépésekre van szükség. A német jegybankár mindig is a szigorúbb monetáris politika híve volt, így álláspontja nem nevezhető váratlannak.


A lengyel jegybank egyik monetáris tanács tagja szerint közelíthetik a kamatemelési ciklus tetejét. A legutolsó kamatemelés is erre utalt már, hiszen mindössze 25 bázisponttal emelt a jegybank, vagyis jelentősen lassította az eddigi kamatemelési ütemet.

Japán újranyit, Kína ünnepel

Japán felülvizsgálja a beutazási szabályokat, amelyek szerint legfeljebb napi 50 ezer külföldi utazó léphet be az országba, és "a nem túl távoli jövőben" fel fogja oldani a korlátozást — közölte vasárnap a kormány szóvivője. A vezetés ezzel egyidejűleg a vízumkötelezettséget és a turistákra vonatkozó egyéb korlátozásokat is enyhíteni fogja.


A gépipari rendelésállomány éves szinten 10,7%-kal nőtt augusztusban Japánban, ami jelentős növekedés a júliusi 5,5% után. Ez arra utal, hogy a vállalatok nagyobb mértékű beruházásokat hajtottak végre, és némileg pozitívabban értékelik a gazdasági kilátásokat.


Kínában és Hongkongban ma zárva tartanak a tőzsdék az Őszi Fesztivál ünneplése miatt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek alig változtak, míg az európaiak pluszban voltak.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben