Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Jót tesz az infláció a bolhapiacoknak

SZTORI
SZTORI2022. szeptember 9.   09:15

Az infláció emelkedésével párhuzamosan növekszik az online használtcikk piacok forgalma. Az elektronikus bolhapiacoknak a járvány is segített, de az árak növekedése két oldalról is lendít a forgalmon: egyre többen keresnének pénzt a megunt darabok értékesítésével, és sokan így szeretnének spórolni is.

Az iskolakezdésre készülve a magyar szülők mintegy 55 százaléka panaszkodott a dráguló irodaszerekre és táskákra, míg több mint 40 százalékuk vélte úgy, hogy a korábbinál többet kell fizetni a füzetekért és a tornafelszerelésért. Az árak növekedésével párhuzamosan egyre többen kezdtek azon gondolkodni, hol lehet spórolni és már a honi vásárlók több mint 12 százaléka gondolt arra, hogy használt cikkek beszerzésével takarít meg a családi költségvetés számára. Ugyanakkor a használt cikkeket vásárlók több mint a harmada arra is gondolt, hogy a feleslegessé vált holmik értékesítésével szerez többletbevételt – derül ki a hazai vezető online bolhapiac, a vatera.hu nemrég publikált felméréséből. A kutatás tanulsága szerint persze a vaterázó szülők többsége inkább a gyereknek szánt okostelefonon (56,8 százalék), számítógépen (55,5 százalék), táblagépen (52,3 százalék), iskolatáskán (49,0 százalék), illetve az íróasztalon, széken (45,5 százalék) tervez spórolni a vásárláskor.

Ez megfelel a nemzetközi trendeknek is, a CNN beszámolója szerint a vezető amerikai online használtáru piac, az OfferUp iparági jelentése szerint  éppen azokban a kategóriákban növekszik a kereslet náluk (bútorok, elektronikai cikkek, lakberendezés és ruházat), ahol a nagy láncok - mint például a Walmart (WMT), a Target (TGT) és a Bed Bath & Beyond (BBBY) – a megmaradó készletek gondjával küzdenek.

"A megunt ruhák és cipők bolhapiaca felkapott lett, ám kutatásunk szerint a használtan vásárolt és eladott cikkek 76 százaléka nem ruházati cikk, hanem az elektronikai cikkek, bútorok, háztartási cikkek, lakásfelújítás és sport kategóriákba tartozik” – mondta a Todd Dunlap, az OfferUp vezérigazgatója.

A használt ruhák és textiltermékek iránti kereslet már a járvány előtt is jelentősen megugrott, leginkább a környezet- és költségvetés-tudatos millenniumi és Z generációs vásárlók miatt. A járvány tovább fokozta a lendületet, amelynek a megugró infláció adott újabb lökést. "Az infláció inkább hasznos, mint káros a használt cikkek értékesítésénél, mivel a vevői és az eladói oldalon is erősebb a motiváció" - mondta a CNN-nek Neil Saunders, a GlobalData Retail kiskereskedelmi elemzője és ügyvezető igazgatója. Magyarázata szerint egyre többen keresnek használt árukat azért, hogy így megtakarítsanak, míg mind többen adják el saját, feleslegessé vált dolgaikat, hogy egy kis plusz pénzt keressenek. Így az árak emelkedése növeli a keresletet, és bővíti az elérhető cikkek számát.

A GlobalData Retail  felmérése szerint az online bolhapiacon aktívan tevékenykedő átlagosan napi 27 percet töltenek az adásvétellel, ez majdnem annyi idő, mint amennyit a felhasználók a közösségi médiával (Instagram, Facebook és Snapchat) töltenek. A kutatás szerint a használtcikk kereskedésben érintett réteg több mint a fele (58 százalék) az elkövetkező egy évben növelni kívánja aktivitását a piacon.

Az OfferUp várakozásai szerint a használtcikk piac 2022-ben eléri a 178 milliárd dolláros árbevételt az előző évi 160 milliárd dollár után, 2027-re pedig a 289 milliárd dollárra nő.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben