Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot léphet ma az EKB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 8.   09:09

75 vagy 50? Kamatdöntő ülést tart ma az EKB. A kérdés, hogy 50 vagy 75 bázisponttal emelik a kamatot. A piaci árazások és az elemzői várakozások egyaránt nagyjából kétharmados...

75 vagy 50?

Kamatdöntő ülést tart ma az EKB. A kérdés, hogy 50 vagy 75 bázisponttal emelik a kamatot. A piaci árazások és az elemzői várakozások egyaránt nagyjából kétharmados valószínűséget adnak a nagyobb, 75 bázispontos lépésnek a jelenlegi 0%-os alapkamatról. Az EKB döntése 14:15-kor fog megjelenni.


Egyre több részlet lát napvilágot az energiapiac tervezett szabályozásáról az energiaügyi miniszterek holnapi találkozója előtt. Az EU 10%-os elektromos áram felhasználás csökkentést kérne a tagországoktól, hasonlóan a gázhoz, ahol már korábban 15%-os fogyasztás visszavonást kért. A csúcsidőszaki áramfelhasználás esetében 5%-os csökkentést szeretnének. A nem gáztüzelésű áramtermelők számára 200 EUR/MWh-ban korlátoznák az áramárat, ezzel a jelenlegi piaci árak mellett jelentős profitot vonnának el az atomerőművektől és a megújuló energiacégek egy részétől is. Ezt az összeget a lakosság és a kisvállalatok megsegítésére fordítanák. Hitelekkel segítenék az energiaszolgáltatókat, akiknek a működőtőke szükségelete jelentősen megemelkedett a magasabb árak és a szigorodó letéti követelmények miatt is. Lengyelország, mint az EU egyik legnagyobb széntermelője a széndioxidkvóta árának maximalizálását is szeretné elérni.


A Deutsche Bank vezérigazgatója szerint Németország a magas infláció, az energiapiaci helyzet és az ellátási zavarok miatt nem fogja tudni elkerülni a recessziót.


Az ukrán jegybank várhatóan 25%-on tartja az alapkamatot, a szerb jegybank pedig 25 bázisponttal 3,25%-ra emelheti az alapkamatot.

Nagyot ment tegnap Amerika, pedig senki sem vár semmi jót

A Fed-nek jó eséllyel növelnie kell a munkanélküliségi rátát ahhoz, hogy elérjék a 2%-os inflációs céljukat – derült ki a Brookings Institution ma és holnap tartandó konferenciájára készült iratból. „Miközben a puha landolás továbbra is lehetséges, ahhoz a lehető legszerencsésebb szcenáriónak kell bekövetkeznie” – írta értekezésében Laurence Ball, a Johns Hopkins Egyetem professzora, valamint Daniel Leigh és Prachi Mishra, az IMF elemzői.


Ennek ellenére a Fed jegybankárok nem vettek vissza szigorú hangnemükből. Lael Brainard alelnök nyilatkozata szerint a jegybanki alapkamatot a „lassító tartományba” kell emelni, Loretta Mester clevelandi elnök pedig figyelmeztetett, hogy nem szabad túl korai győzelmet hirdetni. Susan Collins, bostoni vezető szerint még korai megmondani, hogy mit kell lépnie a két hét múlva esedékes kamatdöntő ülésen a Fed-nek. Mary Daly San Francisco-i Fed-elnök szerint a gazdaság lassítására szükség van, de azért nem kell nagyon kiugró dolgokat csinálnia a központi banknak.


Tegnap egy hónapja nem látott rali volt a részvénypiacokon Amerikában, az S&P 500 1,8%-kal, míg a Nasdaq 2,1%-kal került feljebb. A pozitív hangulatot a hozamok utóbbi időben tapasztalt növekedésének megtorpanása jelentette, úgy tűnik, hogy átmenetileg nőtt a bizalom a gazdasági helyzetet illetően. Edward Moya, az Oanda elemzője szerint a jövő heti amerikai inflációs adatok nyilvánosságra kerüléséig kivárhat a piac.


Joe Biden elnök még kivár a Trump-adminisztráció alatt a kínai importra kivetett vámok visszavágásával, miközben a Fehér Ház azt vizsgálja, hogy miként tudja a leginkább támogatni a hazai vállalkozásokat. Az Egyesült Államok első találkozóját tartja 13 ázsiai országgal, melynek célja a kínai gazdasági befolyás csökkentése a feltörekvő térségben.

Erősebb lett a vártnál Japán második negyedéve

A japán gazdaság a második negyedévben 0,9%-kal bővült az első negyedévi 0,1%-os értéket követően, felülmúlva a 0,7%-ra vonatkozó várakozásokat. Az üzleti hangulat is nőtt 2%-kal, gyorsabban, mint az eredetileg várt 1,4%, ami jelentős fordulat az első negyedévi 0,1%-os csökkenéshez képest. Éves szinten 3,5% volt a gazdasági növekedés, ami felülmúlta a 2,9%-os növekedésre vonatkozó becsléseket. A vártnál jobb eredményt a magánfogyasztás erőteljes élénkülése és a kormányzati kiadások növekedése segítette elő, miután a járványhelyzet javulásával a legtöbb korlátozást feloldották. Pozitívan járult hozzá a GDP-hez az is, hogy az export erőteljesebben bővült, mint az import.


A kínai nagyvárosban, Csengtuban egy héttel meghosszabbította a lezárásokat, miután a covidos megbetegedések száma megnőtt. A korlátozások negatív gazdasági hatásaitól való félelem is hozzájárult az olajár tegnapi nagymértékű eséséhez. A 21 millió embernek otthont adó Csengtu, Szecsuán tartomány fővárosa a legnagyobb város, amit az év eleji, két hónapos sanghaji korlátozások óta zárlat alá vontak. A hatóságok közölték, hogy folytatódnak a tömeges vizsgálatok, és ígéretet tettek arra, hogy egy héten belül felszámolják a vírus közösségi terjedését.


Philip Lowe, az ausztrál jegybank vezetője jelezte, hogy a keddi 50 bázispontos emeléssel a nagyobb mértékű kamatemeléseknek vége lehet. Ennek ellenére megismételte, hogy további emelésekre van szükség az infláció visszafogásához.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben