Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem tétlenkedik az új brit miniszterelnök

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 7.   08:49

Holnap bejelentheti az energiatámogatási csomagot Az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst még csak tegnap nevezte ki a királynő, de máris túl van az első egyeztetésén Joe Biden amerikai elnökkel, kinevezte minisztereit és...

Holnap bejelentheti az energiatámogatási csomagot

Az új brit miniszterelnököt, Liz Trusst még csak tegnap nevezte ki a királynő, de máris túl van az első egyeztetésén Joe Biden amerikai elnökkel, kinevezte minisztereit és várhatóan holnap bejelenti az energiatámogatási csomagot. Első miniszterelnöki beszédében is a megélhetési költségek megfékezése volt a központi elem. A kiszivárgott hírek szerint a program 18 hónapra szólhat és összesen 200 milliárd font összegű lehet. A hosszú brit hozamok tegnap 15-20 bázispontot ugrottak, mivel elsősorban adósságnövelésből finanszíroznák a támogatási programot, sőt adócsökkentések is várhatók, amik szintén hiánynövelő intézkedésnek számít.


A határidős kamatügyletek kétharmad eséllyel áraznak 75 bázispontos emelést a holnapi EKB ülésre.


A lengyel jegybank ma várhatóan 25 bázisponttal 6,75%-ra emelheti az alapkamatot.

Süvített a vállalati kötvénypiac

Az egyre növekvő kamatkörnyezet okán a vállalatok „alternatív” finanszírozási lehetőségek után néznek, melynek következtében tegnap az USA-ban tavaly szeptember óta a legnagyobb mennyiségben bocsátottak ki vállalati kötvényeket. A becslések szerint 30-40 milliárd dollárnyi blue-chip kötvény került a piacra, melyeknek a hozama körülbelül 60 bázisponttal nőtt augusztus elseje óta a Bloomberg indexe szerint. A vállalatok – melyek közt megtalálható a Walmart és a McDonald’s is – célja elsősorban egy kiszámíthatóbb, és adott esetben kedvezőbb finanszírozás, miközben a Fed kamatemelések mértéke, száma és azok hosszútávon való fennmaradása bizonytalanságot okoz. A Wall Street-i elemzők összesen nagyjából 50 milliárd dollár kötvény kibocsátásra számítanak ezen a héten és 150 milliárdra az egész hónapban, melynek jelentős része a 21-i Fed kamatdöntő ülés, illetve a 13-i inflációs adat előtt történhet.


A 3.900 pontos határ közelébe csúszott tegnap az S&P 500, a fő részvényindexek annak ellenére estek, hogy a napot még jól kezdték. A Bloomberg Dollár Index új csúcsára vágtatott, a japán jen pedig 24 éve nem volt ennyire gyenge a zöldhasúval szemben. Egyértelműen a menedékkeresés volt a fő irányvonal a tegnapi kereskedés során is, miközben az államkötvény hozamok is csak nőnek, részben a nagy vállalati kötvény értékesítésnek is köszönhetően. Az elemzők közben úgy gondolják, hogy a részvénypiac – minimum átmenetileg – túladott lehet, így óvatossá válhatnak a nagy mennyiségű eladásokkal, az S&P 500 RSI-je jelenleg 34, ami közelít a 25 alatti túladott tartományhoz. A 10 éves kötvényhozam 13 bázispontot emelkedett 3,35%-ig, a kétéves 3,51%-on zárt, de kiemelkedően nagyot a 30 éves hozam ugrott: 16 bázispontot 3,50%-ig, valamelyest árazva a nagyobb mértékű Fed lépést két hét múlva.

Visszaesett a kínai export növekedése

Kína külkereskedelmi többlete 79,4 milliárd dollár volt augusztusban, ami elmaradt a 92,7 milliárd dolláros piaci előrejelzéstől. Az ok az export növekedésének lassulása, mivel az újabb covid-korlátozások és a hőhullámok miatt a gyárak termelésében zavarok keletkeztek. Az export éves szinten 7,1%-kal nőtt, ami jelentősen elmaradt a 12,8%-os piaci konszenzustól és az előző havi 18%-tól. Az import 0,3%-kal nőtt, ami szintén gyengébb az 1,1%-os növekedésre vonatkozó előrejelzéseknél a megugró infláció hatására visszaeső külföldi kereslet miatt.


Az ausztrál gazdaság a második negyedévben 0,9%-kal bővült az előzetes piaci becsléseknek megfelelően, az első negyedévi 0,7%-os emelkedés után. Éves szinten 3,6%-kal nőtt a gazdaság, ami felülmúlta a 3,5%-os konszenzust.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott ma reggel a fő amerikai és európai határidős piacokon is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege
WEBINÁRIUM

20 éve az Európai Unióban – Magyarország két évtizedes tagságának mérlege

A két évtizedes tagság mérlege 20 év távlatában: meddig jutottunk?

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben