Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Leállt a gázszállítás Németország felé

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. szeptember 5.   09:15

Orosz válaszlépés? Nem indult újra a gázszállítás az Északi-Áramlát gázvezetéken. A szállítást még szerdán állították le tervezett karbantartás miatt, és szombat...

Orosz válaszlépés?

Nem indult újra a gázszállítás az Északi-Áramlát gázvezetéken. A szállítást még szerdán állították le tervezett karbantartás miatt, és szombat hajnalban kellett volna újraindítani. A Gazprom arra hivatkozik, hogy olajszivárgást találtak az egyetlen működő turbinánál. A turbinákat gyártó Siemens Energy szerint ez gyakran előfordul, de eddig nem befolyásolta a szállítást, ráadásul rutin karbantartási munka a szivárgás elhárítása. Valószínűnek tűnik, hogy ez inkább válaszlépés az orosz fél részéről a tervezett olaj ár plafonra és az összehangolt európai energetikai politikára. A szállítások leállását követően egyre reálisabbnak tűnik, hogy korlátozhatják a nagy ipari fogyasztók gázfelhasználását, ami erőteljesen negatívan hathat a gazdasági növekedésre.


Németország 65 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag elindítását jelentette be. Ez a német GDP közel 2%-val egyezik meg. A program legfontosabb eleme az energetikai cégek profitjára kivetett különadó, melynek bevételeit elsősorban a nyugdíjasoknak és diákok támogatására használják. Másrészt meghosszabbítják az olcsó tömegközlekedési bérleteket, de az eddigi 9 eurós bérletárat várhatóan így is többszörösére fogják emelni.


Ma jelentik be az új brit miniszterelnököt. A várakozások szerint Liz Truss külügyminisztert választhatták meg a párttagok.

Az USA korlátozná a Kínába irányuló befektetéseket

A Bloomberg értesülései szerint a Biden-adminisztráció biztonsági okokra hivatkozva korlátozná a Kínába irányuló amerikai befektetéseket, ami tovább növeli a két hatalom közti feszültséget. Az USA saját pozícióját szeretné tovább javítani a technológiai versenyben, azok után, hogy augusztusban 52 milliárd dolláros csomagot fogadott el az amerikai félvezető gyártók támogatására. A befektetések korlátozása mellett az amerikai cégeknek egyes szektorokban közzé kellene tenniük eddigi kínai befektetéseiket. Az amerikai kormány árgus szemekkel figyeli, hogy milyen (főleg elektronikai) termékeket adnak el Kínának, szerintük ugyanis bizonyos esetekben jelentős nemzetbiztonsági kockázat léphet fel a Kínával való kereskedés során. Mindemellett elképzelhető, hogy a fiatalok körében népszerű TikTok applikációra is korlátozásokat vezethetnek be.

Újabb covid-hullám hátráltatja a kínai gazdaságot

Kínában a koronavírus terjedése miatt meghosszabbították a 21 millió lakosú Csengtu nagy részének lezárását, és szerdáig folytatódik a lakosság tesztelése, de máshol is kijárási korlátozásokat rendeltek el. Országszerte 65 millió embert érintenek a covid legújabb fellángolása miatt hozott intézkedések.


A Caixin felmérése szerint Kínában a szolgáltatóipari beszerzési menedzser index 55-re csökkent augusztusban a júliusi 15 hónapos csúcsról (55,5) a covid legutóbbi hulláma és a kedvezőtlen időjárás miatt. Ennek ellenére a legutóbbi adat a harmadik egymást követő hónapban mutatta a szolgáltatási tevékenység növekedését, mivel az új megrendelések stabilan nőttek. Az üzleti bizalom kilenchavi csúcsra erősödött, ami a kereslet élénkülésére és a világjárvány javulására vonatkozó reményeknek tulajdonítható. A feldolgozóiparra vonatkozó adat, melyet múlt héten tettek közzé, 49,5-re esett vissza, így az összesített beszerzési menedzser index értéke 53-ra módosult a júliusi 54-ről.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek pluszban, az európaiak pedig mínuszban voltak ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben