Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszaesett a gáz- és az áramár is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 31.   09:13

Újabb karbantartás kezdődik Nagyot csökkent tegnap a gáz ára a holland gáztőzsdén, 250 euró/MWh-ig mérséklődött, míg pénteken még 300 euró fölött járt. Még látványosabb volt...

Újabb karbantartás kezdődik

Nagyot csökkent tegnap a gáz ára a holland gáztőzsdén, 250 euró/MWh-ig mérséklődött, míg pénteken még 300 euró fölött járt. Még látványosabb volt azonban a német áramár zuhanása, a jövő hónapra szóló határidős áram tőzsdei ára 45%-ot zuhant két nap leforgása alatt az európai szabályozási hírek hatására.


Ma kezdődik az Északi-áramlat újabb háromnapos karbantartása, ezért Oroszország átmenetileg leállítja a Németország felé irányuló gázszállítást. Ahogy az előző karbantartás idején, most is nagy az aggodalom, hogy a karbantartást követően újraindul-e a gázszállítás, vagy az orosz Gazprom valamilyen kifogást keres majd.


Nem okoztak meglepetést a tegnap közzétett inflációs adatok. Az előzetes augusztusi harmonizált infláció Spanyolországban a várakozásokkal összhangban 10,7%-ról 10,3%-ra mérséklődött, míg a német infláció 8,5%-ról 8,8%-ra emelkedett, ami szintén megfelelt az elemzői konszenzusnak.


Ma további inflációs adatok érkeznek, és bár néhány országban a spanyolhoz hasonlóan csökkenhetett az infláció, de a várakozások szerint az Eurózónában az infláció és a maginfláció is egy tizeddel tovább emelkedhetett 9,0% és 4,1%-ra.

Újabb gyenge nap, 4000 alatt az S&P 500

Nem tudott kapcsolni az amerikai részvénypiac, így tegnap egy újabb mínuszos napot láthattunk a tőzsdéken. Az S&P 500 1,1%-ot esve már 4000 pont alatt zárt, s ezzel elérte az augusztusi mélypontját. A Dow Jones és a Nasdaq is hasonló mértékben követte.


A UBS szerint a vállalati kötvénypiacon még mindig alulárazzák a recesszió valószínűségét. A pénzintézet számításai szerint a biztonságos és kockázatos kötvények közötti spread mindössze 25%-os esélyt áraz a recesszió elérkeztének, míg a UBS belső modellje alapján ennek a valószínűsége 55%. A Bloomberg benchmark indexe jelenleg 138 bázispontos prémiumot kalkulál a kockázatos kötvényeknek, mely különbség július elején még 160 bázispont volt.

A vártnál jobb adatok érkeztek Ázsiából

Japánban 2,4%-kal nőtt júliusban a kiskereskedelmi forgalom, ami meghaladta az 1,9%-os piaci konszenzust és az egy hónappal korábbi 1,5%-os növekedést. Nőttek az üzemanyag, a gyógyszer és piperecikkek, a ruházati cikkek, az élelmiszer és az ital eladások. A gépjárművek, a gépek és berendezések értékesítése viszont csökkent. A júniusi 1,3%-os visszaesés után júliusban havi szinten 0,8%-kal bővült a kiskereskedelem.


Az ipari termelés 1%-kal nőtt júliusban havi szinten Japánban, ami felülmúlta a 0,5%-os csökkenésre vonatkozó piaci előrejelzéseket, de jelentősen lelassult az egy hónappal korábbi 9,2%-os rekord ütemű növekedéshez képest. A növekedéshez elsősorban a gépjárművek, az általános és üzleti célú gépek, valamint a termelőgépek gyártói járultak hozzá. Az ipari termelés 1,8 százalékkal csökkent éves szinten.


A hivatalos kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser index augusztusban 49,4-re emelkedett az előző havi 49-ről, felülmúlva a 49,2-es piaci előrejelzést, de az 50 alatti érték így is romló gazdasági környezetet jelez. A legutóbbi adat már a második egymást követő hónapban mutatja a gyári tevékenység csökkenését a covidos esetek újbóli felbukkanása, egyes városok újabb lezárása és az évtizedek óta legsúlyosabb hőhullámok miatti áramkorlátozás közepette. Az új megrendelések és az exportértékesítés is csökkent, miközben a vásárlási aktivitás gyenge maradt. A szolgáltatóipari beszerzési menedzser index háromhavi mélypontra, 52,6-ra csökkent az egy hónappal korábbi 53,8-ról.

Határidős piacok

Pluszban voltak ma reggel a fő amerikai és európai határidős indexek is.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben