Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az EU végre felveszi a kesztyűt!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 30.   10:49

Erste kommentár Tegnap nagyot esett a földgáz ára, s ezzel az elmúlt két napban mintegy 20 százalékkal csökkent az ár a lokális csúcshoz képest. Így 270-280 euró per MWh környékére...

Erste kommentár

Tegnap nagyot esett a földgáz ára, s ezzel az elmúlt két napban mintegy 20 százalékkal csökkent az ár a lokális csúcshoz képest. Így 270-280 euró per MWh környékére jöttünk vissza, ami még mindig magas. A csökkenésben jelentős szerepet játszhatott az, hogy az EU felveszi a kesztyűt, s a közös földgáz beszerzés felé mozdulna el. Erről tárgyalnak szeptember 9-én az uniós energiaügyi miniszterek. Ugyanis most az elégtelen kínálat miatt a piaci szereplők egymást tiporják a börzén, mint a szűk csatornába terelt futók. A cseh ipari miniszter azt javasolja, hogy egyeztessenek a tagországok, és az EU piaci szereplői egységesen, együtt szerezzék be a szükséges földgázt, s szűnjön meg az egymás előtti árfelhajtás. Képletesen a futóknak diktáljuk az ütemet az együtt mozgásra, s így a szűk csatornában, ahova az oroszok tereltek bennünket, nem fogjuk egymást eltiporni. Ez azért is jó, mert a piaci ár határozza meg a szerződéses árakat is, amit most pl. Magyarország is nyög. Ugyanakkor ez egyelőre csak arra jó, hogy ne szálljanak el még jobban az árak. Az elektromos árampiaci elemzőnk szerint nagy valószínűséggel 250 euró körül tudják majd az uniós országok stabilizálni a földgáz árat, sőt az is szóba jött, hogy egy közös büdzséből finanszíroznák ezt a gázbeszerzést, s bizonyos támogatással, azaz olcsóbb áron adnák tovább pl. az árampiaci szereplőknek, azaz a gázzal termelő áramerőműveknek. Így vernék le az áram árakat, ami szintén elszabadult mostanra, s az indokoltnál is magasabb áron forognak a különböző kontraktusok. Egy szó mint száz, a pánikot meg kell szüntetni, higgadt döntésekkel, s a futókat jó ütemet diktálva át kell vezetni a szurdokon!


Az elmúlt napok csökkenéseit követően ma emelkedik a DAX és a BUX index is, amit a napon belüli MACD indikátorok is támogatnak.

Emelkedő energia, lemaradó IT szektor

A DAX 0,6%-ot, az Euro Stoxx50 0,9%-ot csökkent tegnap. A londoni tőzsde tegnap zárva volt. Európában a szektorok többsége csökkent, leginkább a közmű és az IT szektor, ugyanakkor üdítő kivételt jelentett az energia és a kommunikációs szolgáltatók emelkedése.


Amerikában ismét csökkentek az indexek, a Dow 0,6%-kal, az S&P 0,7%-kal, a Nasdaq pedig 1%-kal zárt alacsonyabban. Az amerikai piacon is csökkent a szektorok többsége. Itt is az IT volt a leggyengébben teljesítő, míg az emelkedést az energiaszektor vezette.


Ázsiában a Hang Seng 0,9%-ot, a CSI300 0,6%-ot esett, viszont a japán Nikkei 1,2%-ot emelkedett.

A BofA megválna a Citrix hitel egy részétől

A Bank of America szeptember 6-án kezdi el árulni annak a 15 milliárd dolláros hitelnek egy részét, ami a Vista és az Elliott befektetési alapok Citrix-ben történő részesedés szerzését finanszírozta. A pénzintézet a tervek szerint 4,05 milliárd dolláros hitelviszonyt szeretne tovább adni, a jelenlegi overnight betéti ráta felett 450 bázispontos prémiummal. A BofA célja, hogy csökkentse kitettségét a történelmi méretű hitel esetleges veszteségei ellen.

Változás a YouTube vezetésében

12 év után lemond posztjáról a YouTube üzleti igazgatója, Robert Kyncl. Helyét a korábban a nemzetközi felhasználókért felelős elnök, Mary Ellen Coe veszi át.

A Pinduoduo erős negyedéve bizakodásra ad okot

A kínai e-kereskedelmi cég arról számolt be, hogy a második negyedéves eladásai több mint 36%-kal nőttek, ami szembemegy a versenytársak körében tapasztalható kedvezőtlen tendenciának, és a kereslet fellendülését jelezi. A részvény 15%-os emelkedéssel zárt hétfőn New Yorkban, miután a vállalat bevétel és nyereség tekintetében is felülmúlta az elemzők negyedéves várakozását. A Pinduoduo az erős eredményeket "a fogyasztói hangulat javulásának" tulajdonította.

A javuló energiahelyzet erősítette a forintot

A hazai deviza árfolyamát továbbra is főként a gázhelyzet befolyásolja: ebben történt enyhülés hétfőn, ami jó hatással volt a forintra is. Az euró ellenében mintegy egy százalékos erősödést mutatott a magyar deviza. Ma reggel 406 körül forog a kurzus, délután az MNB-re figyel a piac, várakozások szerint 100 bázispontos emelés jöhet.

Paritás fölé került az EURUSD

A nemzetközi devizapiacon 0,996-on nyitott az EURUSD kurzusa a héten. Ezt követően 0,992-ig erősödött a dollár, majd még a reggeli órákban visszafordult, és egy hajszállal a paritás felett zárt, ami közel egy százalékos gyengülést jelent az amerikai deviza szemszögéből. A fordulat elősorban az EKB szeptemberi, esetleges 75 pontos emeléséről szóló várakozásoknak és a csökkenő európai energiaáraknak tudható be.

Nagyot emelkedett a kőolaj ára a kínálati kockázatokra

A WTI 97, a Brent 104,7 dollárig emelkedett az októberi határidőre, míg az Ural azonnali ára 80,8 dollár volt. A piacon nő a félelem a kínálati kockázatok miatt. Egyrészt az OPEC tervezi a termelés csökkentését, ami akár már a soron következő szeptember 5-i ülésen is bekövetkezhet. Líbiából is aggasztói hírek jöttek, mivel katonai összecsapások voltak, de ez egyelőre nem befolyásolja az olajexportot, az afrikai ország napi 1,2 millió hordót termel jelenleg. Oroszországot egyelőre nem érintették az elfogadott nyugati szankciók, mivel továbbra is bőven 10 millió hordó felett van a napi kihozatal.

Az arany gyengül a szigorú amerikai monetáris politikára

Az arany 1.731 dollárig süllyedt ma reggel, miután múlt pénteken Jerome Powell amerikai jegybankelnök a szigorú monetáris politika folytatását ígérte. A dollár erősödött a hírekre, míg a kötvényhozamok tovább nőttek, jelenleg 3,1%-on áll az amerikai 10 éves hozam. Neel Kashkari minneapolisi Fed elnök szerint a piac kezdi megérteni a döntéshozók szándékait, ami látszik a jegybanknál elhelyezett betétek csökkenésén. A szigorú monetáris politika miatt várhatóan erős marad a dollár, ami nyomást helyez az aranyra.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben