Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Örülnek a Fed-nél a részvénypiac esésének

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 30.   09:26

Józanító pofonként hatott Jackson Hole A hét első napja is borúsan kezdődött, miután továbbra is a recessziós félelmek és a várható magas kamatkörnyezet okozta lassabb gazdasági teljesítménytől való...

Józanító pofonként hatott Jackson Hole

A hét első napja is borúsan kezdődött, miután továbbra is a recessziós félelmek és a várható magas kamatkörnyezet okozta lassabb gazdasági teljesítménytől való félelem uralta az érzelmeket és a döntéseket a piacon, az S&P 500 30 pontra megközelítette a 4000-es szintet. A kötvénypiacon most a 10 éves hozam erősödött jobban, 3,11%-ra, míg a 2 éves kötvények javarészt változatlanok maradtak. Jeff Schulze, a ClearBridge Investments stratégája szerint a befektetők számára józanító pofon volt a Jackson Hole-i konferencia, melyen véglegesen megbizonyosodtak arról, hogy az optimizmusuk mit sem ér a Fed számára, illetve a Fed eltökéltsége mellett. Érdekesség, hogy február mellett historikusan szeptember szokott lenni az amerikai részvénypiacok leggyengébb hónapja, így a jelenlegi hangulat még kevésbé mondható derűsnek.


Neel Kashkari minneapolisi Fed elnök örömének adott hangot, miután látta, hogy a központi bank elérte célját és a globális részvénypiacok a Fed kívánságának megfelelően eséssel korrigáltak a szigorú jegybanki iránymutatásra. „Az emberek most már értik, hogy mennyire komolyan gondoljuk az infláció visszaszorítását a 2%-os célhoz” – nyilatkozta, majd hozzátette, hogy nem nézte jó szemmel az júliusi, kora augusztusi ralit a piacokon.


A héten pörög fel – a jelenlegi iránymutatások alapján – maximális sebességére a Fed mérlegfőösszegének leépítése. A központi bank korábban 95 milliárd dolláros tempóban állapította meg a mennyiségi szűkítés (QT) havi mértékét, melyből 60 milliárd dollár államkötvény és 35 milliárd dollár jelzálog-alapú értékpapír. Ami érdekesség, hogy a Fed-nek szeptember hónapban 43,6 milliárd dollár értékben fut ki államkötvénye (ami helyett nem vásárolna), így további 16,4 milliárd dollár értékű kötvénytől meg kell szabadulnia. A QE kezdete óta ez az első alkalom, hogy a központi bank engedi kifutni az eszközeit.


Az America Inc. bizalmi felmérése szerint a tengerentúli cégek mindössze 51%-a optimista az amerikai-kínai üzleti kapcsolatokkal kapcsolatban a következő öt évre előre vetítve. Talán meglepő, hogy nem a két ország közötti, mostanában „parázs hangulat” ennek az első számú oka, hanem a szocialista állam zéró-Covid politikája, ami tönkreteszi a kilátásokat és ellehetetleníti az ázsiai országból érkező termékek, valamint alkatrészek ütemének kiszámíthatóságát.

Rendkívüli lépések jöhetnek az energiapiacon

Szeptember 9-re hívták össze az EU energiaügyi minisztereinek találkozóját. A tanácskozáson várhatóan megvitatják a gázárak EU szintű maximalizálásának a lehetőségét is. A jövő évi német áramárak hétfőn átléptek az 1000 eurós szintet. A lélektani szint átlépését követően Ursula von der Leyen kilátásba helyezte a rendkívüli piaci intervenciót az árak megállítása érdekében. A nyilatkozatok alapján az elektromos áram és a gáz árának a szétválasztását tervezik. A javaslatcsomag pontos részletein még dolgoznak, de a héten várhatóan ismertetni fogják a javaslat részleteit is. A holland tőzsdei gázárban tegnap jelentős csökkenés következett be, és az európai gáztárolók kedvező töltöttségi adatainak hatására a korábbi 300 eurós ár 270 euró alá mérséklődött, ami még mindig rendkívül magas.


Az EU-s gáztárolók átlagos töltöttsége megközelítette a 80%-ot. Ezt két hónappal az eredeti menetrend előtt sikerült elérni.


Az EKB vezető közgazdásza, Philip Lane a kamatemelés egyenletes ütemének jelentőségére hívta fel a figyelmet. Ezzel igyekezett hűteni a kamatemelési várakozásokat, ugyanis egyre többen spekulálnak 75 bázispontos kamatemelésre a szeptemberi ülés kapcsán. Jelenleg is mintegy 70%-os eséllyel árazza a piac a 75 bázispontos lépés valószínűségét.


Ma előzetes augusztusi spanyol és német inflációs adat érkezik.

Javulóban a japán munkaerőpiac

Japánban 2,6% volt júliusban a munkanélküliségi ráta, ami megegyezik a júniusi értékkel. A nyitott pozíciók és az álláskeresők aránya 1,29-re emelkedett az előző havi 1,27-ről, ami azt jelenti, hogy 100 álláskeresőre 129 nyitott pozíció jutott. Ez 2020 áprilisa óta a legmagasabb érték, ami a japán munkaerőpiac fellendülését jelzi.


Kína Szecsuán tartományát a jelentős áramhiányt okozó történelmi szárazság után most áradások sújtják. Az ország egyik legnépesebb tartományában több, mint 119.000 embert evakuáltak a felhőszakadások miatt. A heves esőzések földcsuszamlások és árvizek veszélyét hordozzák magukban, de segítenek csökkenteni a hőmérsékletet és a légkondicionáló berendezések iránti igényt, valamint feltöltik a kiszáradt víztározókat a vízenergiától függő tartományban. Az esőzés azonban a gazdasági tevékenységet is visszaveti, a hatóságok 324 bányát, köztük 60 szénbányát arra kértek, hogy óvintézkedésként több mint 5000 dolgozót helyezzenek biztonságba.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon, egyedül a FTSE volt mínuszban.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható
ELEMZÉS

MOL: Kiegyensúlyozott első negyedév, lényegében változatlan EBITDA várható

A MOL május 10-én teszi közzé első negyedéves...

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben