Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Zajos visszatérés

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 29.   09:32

Erste kommentár A Jackson Hole-i konferenciára a világ vezető jegybankárai visszatértek a nyári szabadságukról. Visszatérésük meglehetősen nagy visszhangot keltett a befektetők körében, elsősorban az amerikai...

Erste kommentár

A Jackson Hole-i konferenciára a világ vezető jegybankárai visszatértek a nyári szabadságukról. Visszatérésük meglehetősen nagy visszhangot keltett a befektetők körében, elsősorban az amerikai részvénypiacok esetében. Az amerikai részvényindexek hónapok óta nem látott mértékű eséssel reagáltak Powell iránymutatására, mely szerint hosszabb időszakon át magasabb kamatokra lesz szükség. Erre nem csak a részvénypiacok reagáltak negatívan, de az amerikai kötvényhozamok 6-8 bázispontot emelkedtek, és a tavaszra implikált alapkamat várakozások is tovább emelkedtek.


Bár a fő sokkot egyértelműen a Fed vezetője okozta, az európai jegybankárok mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Egyrészt több utalás is érkezett az akár 50 bázispontnál is nagyobb kamatemelésre vonatkozóan, de ami tán még ennél is érdekesebb, hogy a mérlegfőösszeg leépítése is hamarosan terítékre kerülhet Európában.


Az EKB részéről az eurót támogató verbális intervenció is elhangzott, nem sok sikerrel. Ma reggel ismét paritás alatt jár az EURUSD árfolyam.

Csúnya eséssel ért véget a múlt hét

Pénteken a Dow 3%-ot, az S&P 3,4%-ot, a Nasdaq pedig 3,9%-ot esett. Ez az S&P és a Nasdaq esetében is a legnagyobb egynapos esés volt június közepe óta. Minden szektor esett, de főleg az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora szenvedett el komoly esést.


Európában sem volt jó a hangulat, a DAX 2,3%-ot, az Euro Stoxx 1,9%-ot, míg a FTSE100 0,7%-ot esett. Minden szektor csökkent, itt is főleg az IT és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora. Felülteljesítő volt az energia és az egészségügy.


Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A Nikkei 2,5%-ot, a CSI300 0,7%-ot, a Hang Seng pedig 0,8%-ot csökkent.

Ma jelent az Alteo

Az Alteo ma teszi közzé második negyedéves eredményét.

Nyomás alatt a forint és az MNB is

A hét utolsó napján enyhén tovább gyengült a forint. A nyitó 411,4-ről összességében 411,9-re nőtt az EURHUF devizapár. Ma reggel további gyengüléssel nyitott a forint, már 412 felett áll a kurzus. A hazai deviza árfolyamát továbbra is leginkább a gázválság, illetve a nemzetközi jegybankok szigorú, a további kamatemelés irányába mutató üzenetei sújtják leginkább. Kivárás jöhet ma a holnapi MNB kamatdöntés előtt, a 100 bázispontos további kamatemelés szinte biztosra vehető.

A magas kamatszint segíti a dollárt

A nemzetközi devizapiacon továbbra is gyengülő pályán áll az euró a dollárral szemben. Jelenleg 0,9946-on áll az EURUSD kurzusa. A Fed szigorú üzeneteket küldött pénteken: a tovább növekvő kamatokról, illetve azoknak hosszantartó állapotáról beszélt, aminek akár növekedési ára is lehet. A héten az USA-beli munkapiaci adatokra figyelhetnek a piacok leginkább, ez a statisztika adhat további indikációt arról, hogy végül 50 vagy 75 bázisponttal emel-e a Fed szeptemberben.

Folytatja a múlt heti emelkedést az olajár

A WTI nyersolaj határidős jegyzése a múlt heti emelkedés után hétfőn 93 dollár fölött járt, a Brent 101,4 dollárba került hordónként, az Ural azonnali leszállítású jegyzése pedig 80,8 dollár volt. Az elmúlt napokban a különböző kínálati oldali problémák felülmúlták azokat a félelmeket, hogy az infláció elleni agresszív központi banki fellépés a világgazdaság lassulásához vezethet. A múlt héten Szaúd-Arábia jelezte az OPEC+ termeléscsökkentés lehetőségét a volatilis piacok stabilizálása és az iráni olajexport várható visszatérésének ellensúlyozása érdekében. Emellett Líbia fővárosában a rivális milíciák közötti összecsapások miatt az olajszállítások további zavarától tartanak, míg a kazahsztáni nyersolaj exportjának egyik kulcsfontosságú termináljánál továbbra is fennakadások vannak. Ennek ellenére az olaj már a harmadik egymást követő hónapban csökken, mivel a recessziós félelmek június óta nyomás alatt tartják a nyersanyagpiacokat. Jerome Powell, az amerikai Fed elnöke pénteken hangsúlyozta, hogy magasabb kamatlábakra van szükség az infláció ellenőrzés alá vonása érdekében, még némi gazdasági „fájdalom” kockázatával is, és az EKB döntéshozói is ugyanezt a politikai álláspontot hangoztatták.

Nem tett jót az aranynak a Jackson Hole-i konferencia

1.721 dollár volt ma reggel az arany árfolyama. Ezzel újabb hónapot zárhat alacsonyabban a nemesfém kurzusa, mint ahogyan azt elkezdte. Ez lenne sorozatban az ötödik mínuszos hónap, ilyen utoljára négy éve fordult elő. A Fed Jackson Hole-i konferenciájának a vártnál jóval agresszívabb és határozottabb volt a hangneme, ami továbbra is növekvő, valamint hosszan fennmaradó alapkamatról árulkodik. Ennek következtében nőttek a kötvényhozamok is, és a dollár is erősödött a világpiacon. A kétéves kötvényhozam 2007 óta nem volt ilyen magasan (3,47%). Ez nem kedvez az aranynak, sem a relatíve drágább elérhetősége miatt (az erős dollár következtében), sem pedig azért, mert nagy az alternatívaköltsége (a jó hozamot kínáló állampapírok miatt). A Guardian Gold Australia aranykereskedő menedzsere, John Feeney szerint Jerome Powell beszéde jó ideje az egyik leginkább héja megnyilatkozás volt a mindenkori Fed-elnök részéről, azonban azt is hozzátette, hogy idővel erősödhet az arany menedékeszköz funkciója, ami nagyobb keresletet generálhat számára.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben