Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sokkolta a piacokat a Fed Jackson Hole-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 29.   08:56

Nem lassít a kamatemelésekkel Powell A Fed agresszív hangot ütött meg Jackson Hole-ban, ami sokkolta a piacokat. A fő amerikai indexek több hónapja legrosszabb kereskedésüket zárták, és rendre 3%-nál nagyobb veszteséggel...

Nem lassít a kamatemelésekkel Powell

A Fed agresszív hangot ütött meg Jackson Hole-ban, ami sokkolta a piacokat. A fő amerikai indexek több hónapja legrosszabb kereskedésüket zárták, és rendre 3%-nál nagyobb veszteséggel fejezték be a pénteki napot, a Nasdaq mínusza majdnem elérte a négy százalékot is. A kétéves amerikai kötvényhozam – amely jóval érzékenyebb a központi bank kamatemeléseire – 2007-es szintjére, 3,47%-ra emelkedett, de a 10 éves referenciakamat is 3,09%-on áll.


Jerome Powell Fed-elnök beszédében továbbra is növekvő alapkamatról, illetve annak hosszantartó állapotáról beszélt, amivel jelentősen szembement a már hamarosan monetáris fordulatot váró befektetők optimizmusával. „Az árstabilitás visszaállításához olyan monetáris politikára van szükség, ami lassíthatja a gazdasági növekedést” – tette hozzá Powell.


A két 75 bázispontos nyári kamatemelés után jó eséllyel szeptemberben is hasonló mértékű szigorítást eszközölhet az amerikai jegybank, amivel kapcsolatban egyértelmű üzenet nem érkezett ugyan, de a határozott hangnem erre utalhat. Esther George kansasi Fed elnök szerint a központi bank alapkamata magasabbra emelkedhet, mint ahogyan azt a piacon árazzák a befektetők. Raphael Bostic atlantai Fed elnök pedig még további 100-125 bázispontos emelést lát ésszerűnek a továbbiakban, amit hosszabb ideig, akár 18 hónapon keresztül is fenntarthat a központi bank.


A piacok a mai napon 77%-os valószínűséggel árazzák a 75 bázispontos kamatemelést, míg ez Jerome Powell beszéde előtt még „csak” 68% volt. A 2023 végi kamatszint árazás korábban 109 bázisponttal, míg most 126 bázisponttal áraz magasabbat a jelenleginél.

Egy hónappal a tervezett menetrend előtt

A német gáztárolók jelenleg 82,2%-on állnak és szeptember elejére sikerülhet 85%-ra tölteni azokat. Ezzel gyakorlatilag egy hónappal a tervezett menetrend előtt áll Németország, ugyanis a 85%-os töltöttséget október 1-re tervezték elérni, szeptember 1-re pedig 75%-os célt tűztek csak ki.


Több EKB-s jegybankár (Martins Kazaks, Robert Holzmann, Klaas Knot) is arról nyilatkozott a Jackson Hole-ban tartott konferencián, hogy a szeptember 8-i kamatdöntő ülésen újabb határozott lépésre van szükség, melynek keretében legalább 50 bázisponttal kellene emelni a kamatot. A piac jelenleg 60 bázispontos kamatemelést áraz, ami 40%-os esélyt jelent egy 75 bázispontos lépésnek. Emellett a jegybankárok egyre inkább szeretnék megkezdeni a vitát a mérlegfőösszeg leépítéséről is. A lett jegybankelnök, Martins Kazaks nem ment el szó nélkül az erős dollár mellett sem. Szerinte az euró dollárral szembeni gyengülése további inflációs nyomást generálhat, amit aggódva figyel.


Angliában ma bankszünnap és kereskedési szünnap van.

Nagyot esett az ipari profit Kínában

A kínai ipari cégek által elért nyereség éves szinten 13,5%-kal csökkent júliusban. A visszaesést a gyenge belföldi kereslet és a tartósan magas költségek eredményezték. A hivatalos adat az év első hat hónapjára 1%-os növekedést jelzett, a gyenge júliusi adat miatt viszont az első hét hónap eredménye összesítve már 1,1%-os csökkenést jelez az előző év azonos időszakához képest.


A Bank of Japan elnöke szerint az inflációt nagyrészt a magasabb nyersanyagárak okozzák, és a jegybanknak nincs más választása, mint folytatni a laza monetáris politikát. Hozzátette, hogy az infláció jövőre 1,5% köré fog enyhülni, miután idén megközelítette a 2-3%-ot.


Fumio Kishida japán miniszterelnök egy tuniszi fejlesztési konferencián tartott virtuális beszédében azt ígérte, hogy három év alatt 30 milliárd dollár támogatást nyújt Afrikának, azzal a céllal, hogy ellensúlyozza Kína növekvő befolyását a kontinensen.


Egy Pekinghez közeli városban részleges lezárást rendeltek el, mivel a Covid-fertőzések emelkedtek. Shijiazhuang, Hebei tartomány fővárosa közölte, hogy négy kerületben tömeges vizsgálatokat végeznek, és az érintett lakosoknak három napig otthon kell maradniuk. A kikötőváros Tianjin hétfőn városszerte tömeges vizsgálatokat végez. Hongkongban az elmúlt öt hónap legmagasabb esetszámát jelentették.

Határidős piacok

További mínuszokat jósolnak a fő amerikai és európai határidős indexek.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben