Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hogy állunk?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 26.   10:54

Erste kommentár Hogy állunk? A rövid és tömör válasz: Nem jól! Habár Paks II. építését engedélyezték tegnap, de abból áram – a kormány elképzelései szerint – csak...

Erste kommentár

Hogy állunk? A rövid és tömör válasz: Nem jól! Habár Paks II. építését engedélyezték tegnap, de abból áram – a kormány elképzelései szerint – csak 2030-ban lesz. Az pedig nem oldja meg a jelenlegi, egyre keményebbé váló helyzetet. A zsinór áram tőzsdei ára történelmi csúcson, 709 eurón áll Magyarországon, s Európában sem jobb a helyzet. Németországban például 687 euró volt tegnap az ár, Franciaországban pedig 700 euró. Ha ehhez hozzáadjuk a 23 forint körüli szétosztási költséget, plusz rárakjuk a 27 százalék ÁFA-t (amiben lehet engedni), akkor ez nagyjából 400 forint körüli árat jelent egy kWh-ra vetítve. Persze ezen tud Paks I. és a megújuló forrássokból jövő termelés segíteni, ha nem piaci áron értékesít, de ez még jóindulattal is csak a fogyasztás felét tudja fedezni, lévén hogy 25-40 százalék között ingadozik az áram importunk. Harminc százalékos importtal számolva és a fosszilis termelésből jövőt az importárral egyezőnek véve, 230 Ft/kWh szinten járunk nemzetgazdasági szinten (27 százalékos ÁFA-val számolva). Az áram ár is fájdalmas, de a fölgáz ára még fájdalmasabb. Tegnap járt 300 euró fölött is 1 MWh gáz ára, ma reggel viszont picivel ez alatt kereskednek vele. Ez pedig már közel 50 százalékos emelkedés azóta, hogy az oroszok néhány hete bemondták a 60 százalékos áremelkedést. Ez már 1.200 forintos molekulaárat jelent, amin még nincs rajta a szállítási költség és az ÁFA. A nagyobb probléma az, hogy ha ez így maradna, akkor jövőre 20 milliárd euró fölött is lehet az ország gázszámlája, ami a külkermérleget és a folyó fizetési mérleget is agyonvágja. Az pedig nem kedvez a forint árfolyamának. Ezért is kell a megállapodás az EU-val, mint egy falat kenyér!


A DAX ma oldalazik, és az elmúlt napok jó teljesítményét követően a BUX is inkább oldalazik.

Amerika vezette az emelkedést

Európában kisebb pozitív elmozdulást láthattunk tegnap. A német DAX 0,4%-ot, az Euro Stoxx50 0,2%-ot, az FTSE100 pedig 0,1%-ot erősödött.


Az amerikai tőzsdék meglódultak, a Dow Jones 1%-ot, az S&P500 1,4%-ot, a Nasdaq pedig 1,7%-ot emelkedett.


Ázsiában vegyes volt a kép ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot emelkedett, a sanghaji index viszont 0,2%-ot csökkent.

Most a Twitteren a sor

A delaware-i bíróság további bizonyítékok bemutatására szólította fel a Twittert az Elon Musk ellen folytatott perben. Musk korábban arra hivatkozva állt el az üzlettől, hogy a közösségi hálózat nem tudja bizonyítani, hogy a platformján a robot felhasználók száma kevesebb, mint 5%. A bíróság most éppen ezen korábbi felmérésről kért több bizonyítékot a vállalattól.

Nincs nyugvópont: 412-nél a forint

Tegnap nagy utat járt be a forint az euró ellenében: délelőtt még 407 alá is benézett, ugyanakkor az erősödés tiszavirág életűnek bizonyult. A dollár szárnyra kapása után nem volt visszaút a magyar deviza számára. A jegyzés végül 411-nél zárt csütörtökön. Ma délelőtt újra elég hektikus a piac, 412-nél jár az árfolyam.

Ma a PCE-infláció és Powell beszéde lesz a döntő

Az EURUSD kurzusa is hullámvasúton ült tegnap a nemzetközi devizapiacon. Reggel enyhén paritás felett mozgott a jegyzés, feltehetően a vártnál lényegesen jobb, felülvizsgált német GDP adatnak betudhatóan. Ezt követően a Jackson Hole-i szigorú megnyilatkozások után mintegy 0,5 százalékkal erősödött a dollár, és ma reggel is a 0,996-os szintek magasságában jár. Ma Powell beszéde lesz a fókuszban, fontos iránymutatást vár tőle a piac.

Enyhén csökkentek a nyersolaj árak

A WTI 93,7, a Brent 100,7 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 81,9 dollárt tett ki. A tegnapi napon jelentős, az árakat érdemben befolyásoló hír nem jelent meg. A befektetők ma Jerome Powell amerikai jegybankelnök Jackson Hole-ban tartandó beszédére figyelnek, ahol a várakozások szerint képet kapunk az amerikai kamatemelési pálya alakulásáról. A nyersolaj áralakulására fontos befolyást bír a világgazdaság növekedése, illetve a szankciós politika Iránnal és Venezuelával szemben. A mai Powell beszéddel kapcsolatban többségben vannak azok a várakozások, mely szerint az amerikai jegybankelnök megerősíti a szigorú kamatpolitikát. A világban a dízel iránti kereslet masszívan nő, főleg a nagyon magas földgáz árak miatt.

Az arany enyhén esett

Az arany 1.753 dollár volt ma reggel unciánként a piacon. Jerome Powell beszéde lesz irányadó a nemesfém kereskedésére. A korábban nyilatkozó Fed képviselők szerint 3,75%-ról 4%-ra kellene emelni a kamatcélt, a magasabb szint szükséges ugyanis az infláció megfékezéséhez. Ezt megerősítették James Bullard St. Louis-i és Esther George kansasi Fed kormányzó korábbi nyilatkozatai is. A magasabb kamatok negatívan hatnának az arany árfolyamára, mivel a nemesfém nem fizet hozamot, így az alternatív tartási költség nő.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben