Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Maga ura!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 25.   10:56

Erste kommentár Egyre inkább rajtunk múlik a BÉT-en forgó részvények sorsa. Míg 2010-ben a teljes részvénymennyiség 5 százalékát birtokolták a háztartások, s kb. 2...

Erste kommentár

Egyre inkább rajtunk múlik a BÉT-en forgó részvények sorsa. Míg 2010-ben a teljes részvénymennyiség 5 százalékát birtokolták a háztartások, s kb. 2 százalékát a befektetési alapok, addig a külföldiek kezében volt a részvények 77 százaléka. Ez nagyot változott az elmúlt években. A 2020-as évek elejére a külföldiek kezén lévő állomány 60 százalék környékére csökkent, miközben a lakosság megduplázta részesedését a piacon. S ez igaz volt a befektetési alapokra is. Viszont ami az elmúlt egy évben történt, azt hüledezve nézzük, s reméljük, hogy nem valami statisztikai módszertan változás, vagy éppen hiba eredménye. A külföldiek állománya idén júniusra történelmi minimumra, 43 százalékra csökkent, miközben a háztartások állománya történelmi maximumra, 14 százalékra emelkedett. A befektetési alapok is történelmi csúcs közelében, 15 százalékon állnak. Ráadásul a nagy átfordulás tavaly november-decemberben kezdődött, habár a külföldiek már októberben is erős eladók voltak, amit még egy eladási hullámmal megfejeltek januárban. A háztartások márciusban vásároltak igazán, míg az alapok inkább december, január és április folyamán voltak aktív vásárlók a piacon. Mindeközben elég komoly piaci csökkenést láthattunk, ami elsősorban az OTP-ben következett be. Szerintünk bizonyos értelemben érdemtelenül.


Egy szó, mint száz kezdenek kiegyenlítődni az erőviszonyok, hiszen az alapokban és a háztartások kezében levő részvénymennyiség egyre inkább közelíti a külföldiek kezén levő állományt. Igaz, az alapok esetében egyre több külföldi alapkezelő is megjelenhet a belföldi statisztikában, ami kissé torzíthatja a képet.


Ma délelőtt a DAX és a BUX is emelkedik, hiszen pl. tegnap az órás indikátor a német index esetében vételi jelzést adott, de a negatív tartományban, ami azért egy kis óvatosságra int bennünket.

Javult a hangulat a részvénypiacokon

Európában vegyes teljesítményt nyújtottak a tőzsdék tegnap. A német DAX 0,2%-kal, a francia CAC40 0,4%-kal emelkedett, a FTSE100 viszont 0,2%-kal csökkent.


Az amerikai tőzsdék pozitívban zártak, a Dow Jones 0,2%-ot, az S&P500 0,3%-ot, a Nasdaq pedig 0,4%-ot emelkedett.


Ázsiában is felpattanást láthattunk ma reggel. A Nikkei 0,6%-ot, a Hang Seng 2,5%-ot, a sanghaji index pedig 0,6%-ot erősödött ma reggel.

A kereslet romlására számít az Nvidia

Tegnap piaczárást követően publikálta 2023-as pénzügyi évének júliusban végződő második negyedéves jelentését az Nvidia. A cég bevétele éves szinten 3%-kal 6,7 milliárd dollárra nőtt, ami tökéletesen megegyezett a Bloomberg konszenzussal. Legjobban az adatközpont szegmens teljesített (+61% év/év), míg leggyengébben a játék szegmens (-33% év/év). EPS tekintetében 51 centet ért el a cég, ez kevesebb, mint a fele az egy évvel korábbi időszak eredményének, azonban az elemzői konszenzust egy centtel meghaladta. Az Nvidia visszaesést vár, főleg a „gamer” számítógépek piacán, ezért rontották a jelenlegi negyedévre vonatkozó előrejelzésüket. A cég 5,9 milliárd dolláros bevétel-várakozása egy milliárddal elmarad a szakértő becslésektől. A mikrocsip gyártó papírjai 4,5%-kal értékelődtek le a zárás óta.

A Salesforce is egyre nehezebben adja el szolgáltatását

A Salesforce a 2023-as pénzügyi évének tegnap zárást követően publikált második negyedéves jelentésében a várakozást felülmúló bevételt és eredményt hozott, azonban az előrejelzésén rontott. A 7,72 milliárdos bevétel, ami 22%-kal haladja meg az egy évvel ezelőttit, jobb lett, mint a 7,69 milliárdos várakozás. Az EPS éves 20%-kal 1,19 dollárra esett vissza, de ezzel is felülmúlta az 1,03 dolláros Bloomberg konszenzust. A teljes pénzügyi évre vonatkozó előrejelzést a bevétel tekintetében 30,9-31,0 milliárd dollárra becsülik, ez korábban 31,7-31,8 milliárd volt, míg EPS tekintetében 4,71-4,73 dollárra, ez korábban három centtel volt magasabb. A szoftver-szolgáltató visszaesést lát a keresletben, amit a cégek költségcsökkentésével magyaráznak. A vállalat 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett. A Salesforce részvények közel 7%-ot estek a zárás utáni kereskedésben.

Újra 410-nél a forint

Tegnap 414-ről indult a forint az euró ellenében és a nap folyamán erősödni tudott a magyar deviza, a jegyzés végül 409-nél zárt. A jegybank nem változtatott az egyhetes betéti kamaton, így ma és holnap főként a nemzetközi eseményekre érdemes figyelni. A kamatszint helyben hagyására enyhén gyengültünk.

Enyhén paritás felett várja a piac Jackson Hole-t

A nemzetközi devizapiacon tegnap a nap nagy részében továbbra is stabilan a paritás alatt járt az EURUSD kurzusa. A kezdeti 0,996-os szintekről minimálisan 0,992 környékére erősödött a dollár az euróhoz képest, majd a nap végére ugyanezt az utat visszafelé is megtette. A befektetők próbálnak higgadtak maradni és kivárni Jerome Powell pénteki sajtótájékoztatójáig, ami fontos iránymutatás lesz a kamatemelésekkel kapcsolatban. Ma reggel már enyhén paritás felett mozog a jegyzés, feltehetően a vártnál lényegesen jobb, felülvizsgált német GDP-adatnak betudhatóan.

Az olaj tovább erősödött az amerikai export és a globális kereslet-kínálati egyensúlytalanság miatt

A WTI 95,1, a Brent pedig 101,6 dollár volt az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítású jegyzése 79,8 dollárra emelkedett. A befektetők figyelik a híreket, melyek szerint a globális kínálat szűkülhet, mivel Szaúd-Arábia szorgalmazza a termelés visszavágását, Kazahsztán pedig várhatóan 2-3 hónapig nem fog tudni nyersolajat exportálni a kikötők felújítása miatt. Iránnal folynak a tárgyalások, ami viszont fontos változás lehet, mivel a perzsa ország pótolni tudná a kieső napi 1-1,5 millió hordó orosz olaj és termék importot. Az USA dízel és termék exportja is csúcsra jutott, 1991 óta nem volt ilyen magas érték. Ez mutatja, hogy a világban mennyire erős az olajtermékek iránti kereslet, s szintén hozzájárult a nyersolaj árak emelkedéséhez.

Az arany stabil, a gyenge dollár segített

Az arany 1.762 dollár volt ma reggel, tehát a nemesfém némi erősödést tudott felmutatni. A dollár ma reggel gyengült, ismét paritás fölé nőtt a jegyzés az euróval szemben. A pénteki Jackson Hole-ban tartandó Jerome Powell beszéd lesz meghatározó, mivel ez mutatja meg, hogy a Fed miként akarja a kamatokat változtatni. Az aranynak a gyenge dollár és az ETF-ekbe történő befektetések adhatnak erőt a szakértők szerint.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben