Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Zöld roham az USA-ban: az infláció ellen vagy a demokraták mellett?

SZTORI
SZTORI2022. augusztus 24.   10:10

Joe Biden amerikai elnök múlthéten aláírta az „Inflációcsökkentési Törvényt”, összesen 750 milliárd dollárt biztosítva energiatakarékossági és zöld-beruházási adókedvezményekre, egyes állami egészségügyi támogatások növelésére, miközben a költségvetési hiány csökkentésére többek közt bevezeti a nagyvállalatokat terhelő minimumadót. Az még kérdés, hogy az új szabályok mennyiben csökkentik az inflációt, ugyanakkor kétségtelen, hogy elfogadásuk a demokratáknak kedveznek a mostani választási kampányban.

Az amerikai nép győzött, a különös érdekek vesztettek – mondta Joe Biden, amerikai elnök, amikor kedden aláírta az „Inflációcsökkentési Törvényt”. A jogszabály legjelentősebb eleme a klímavédelmi csomag, amely 30 százalékos adóvisszatérítést ad az energiatakarékos beruházásokra (ablakcsere, fűtéskorszerűsítés), és ugyanennyit a napelemes rendszerek kiépítésére, valamint 7500 dolláros támogatást az új, és 4000 dollárost a használt elektromos járművel beszerzésére, és további adókedvezményt kínál a házi elektromos autótöltők kiépítésére. A csomag másik eleme az egészségbiztosítási ellátások növelése: a Medicare-ben 35 dollárra csökken az inzulinra havonta maximálisan kifizetendő összeg, 2024-ben pedig négyezer, 2025-től kétezer dollárra mérséklődik a maximált gyógyszerkiadás, amit az érintett csoport tagjai fizethetnek.  Három évvel meghosszabbítják a 2010 óta létező, és elvben ősszel véget érő Affordable Care támogatást, és a Medicare felhatalmazást kap, hogy 2026-tól a vényköteleles gyógyszerek áráról egyeztessen a gyártókkal. Harmadrészt könnyítik az olajkitermelés feltételeit (ezzel új területeket nyitva meg és növelve a potenciális kapacitást), miközben a költségvetés hiányát új adók kivetésével csökkentik: a nagyvállalatok számára 15 százalékos minimumadót és a részvényvisszavásárlásokra 1 százalékos „különadót” vezetnek be. A klímavédelmi csomag a következő tíz évben 430 milliárd dollárt biztosít a klímavédelmi célok elérésére, az egészségügyben 13 millió polgárnak csökkenti a kiadásait, és 700 milliárd dollár feletti bevételt jelent összességében. 

Arról egyelőre tart a vita, hogy az „Inflációvédelmi Törvény” valójában mennyiben csökkenti az inflációt – a Kongresszusi Költségvetési Hivatal elemzése szerint mindenesetre a jogszabálynak rövid távon alig, vagy egyáltalán nem lesz hatása az inflációra – és ezzel más elemzések is egyetértenek. A zöld csomag azonban kétségtelenül óriási lépést jelent a klímavédelemben – John Berger, az amerikai Sunnova napelemes cég vezérigazgatója az eredménybeszámolóján egyszerűen úgy kommentálta a változást: "Ha tökéletes törvényt kellene írni a napenergia-ipari magáncégek számára, ez lenne az". A The Wilderness Society a „történelem legfontosabb éghajlatvédelmi törvényjavaslatának” nevezte a jogszabályt,Bernie Sanders pedig úgy fogalmazott, hogy a csomag „sokkal több finanszírozást biztosít az energiahatékonyságra és a fenntartható energiára, mint amennyit eddig valaha is befektettek."

Az persze nem véletlen, hogy az inflációcsökkentő törvényt éppen most fogadták el: Joe Biden és a demokraták közvélemény-kutatási eredményei történelmi mélyponton vannak, a törvényjavaslat pedig az egyik legfontosabb választási ígéretet teljesíti a novemberi félidős választások előtt az Egyesült Államokban. A zöld csomaggal közelebb lehet vinni az Egyesült Államokat a párizsi megállapodásban kitűzött célhoz, miszerint 2030-ig 50%-kal kell csökkenteni a CO2-kibocsátást 2005-höz képest. Amint az alábbi ábrán látható, az inflációcsökkentési törvény önmagában nem éri el ezt a célt, de visszavezeti az Egyesült Államokat a helyes útra, és újra vezető szerepet biztosít számára az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Forrás: Rhodium Group

Ha pedig valakinek kétsége volna afelől, hogy a jogszabály elfogadása mennyiben része az őszi kongresszusi választási kampánynak (ahol a demokraták csekély többségük megtartásáért harcolnak), akkor némi iránymutatást adhat, hogy Biden elnök és a kabinet tagjai az aláírás után, a következő egy hónapban 23 államba látogatnak el, hogy mindenütt beszélni tudjanak a bevezetés előtt álló jogszabályról. Az elnök az aláíráson sem hagyott sok kétséget afelől, hogy mi lehet a kampány középpontjában, erős kritikát megfogalmazva az ellenzékről. „Minden egyes republikánus a Kongresszusban a vényköteles gyógyszerek árának csökkentése, az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentése és a tisztességes adórendszer ellen szavazott. Minden egyes republikánus az éghajlati válság kezelése, az energiaköltségeink csökkentése ellen szavazott. Amerikai társaim, ez a választás előttünk: megvédhetjük a már erőseket, vagy bátrak lehetünk, és egy olyan jövőt építhetünk, ahol mindenkinek esélye van” – mondta.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Kereskedjen
online,
akár díjmentes valós idejű
amerikai adatszolgáltatással.
Részletek
Kereskedjen online, akár díjmentes valós idejűamerikai adatszolgáltatással. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben