Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Enyhítette a hangulatot a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 18.   09:12

Nem teljesen galamblelkű ez a jegyzőkönyv A legutóbbi Fed ülés tegnap este megjelent jegyzőkönyvének legfontosabb üzenete az volt, hogy a központi bank tisztviselői szerint hamarosan eljöhet az idő a kamatemelések ütemének...

Nem teljesen galamblelkű ez a jegyzőkönyv

A legutóbbi Fed ülés tegnap este megjelent jegyzőkönyvének legfontosabb üzenete az volt, hogy a központi bank tisztviselői szerint hamarosan eljöhet az idő a kamatemelések ütemének visszalassítására. Kiemelték azonban, hogy fontos nyomon követni a kamatemelések hatását az inflációra és a gazdasági aktivitásra is. Mivel a lépések csak bizonyos idővel fejtik ki hatásukat, lehet kockázat abban, hogy a kívánatosnál nagyobb lesz az USA alapkamata. Az elemzők nem értékelték egyértelműen galamblelkűnek a jegyzőkönyv tartalmát, az ugyanis szerintük továbbra is azt sugallja, hogy ha kell, akkor készek határozottan fellépni az infláció ellen. A részvénypiac valamelyest pozitívan reagált a közzétett dokumentumra és enyhült a napközbeni mínusz mértéke. A kötvényhozamok is pár bázisponttal lejjebb kerültek, míg a határidős ügyletek alapján az 50 bázispont felé tolódott a szeptemberi ülésen várt kamatemelés árazása.


Formális egyeztetést folytat az USA és Tajvan egy új kereskedelmi kezdeményezésről, ami  elmélyítené a két ország közti gazdasági kapcsolatokat. A tárgyalások első szakasza kora ősszel várható. Az egyeztetéseken szó eshet majd a kereskedelem könnyítéséről, a hatósági szabályozásokról, illetve a korrupció ellenes intézkedésekről is. A kezdeményezés olaj lehet a tűzre az USA és Kína közötti parázs hangulatban.

A kamatpiacok agresszíven átárazzák a BoE kamatkilátásait

Az Egyesült Királyság piacai agresszíven átárazták a BoE-kamatláb-kilátásokat, miután júliusban 40 év óta először lett kétszámjegyű az infláció. A pénzpiacok most 175 bázispont értékű szigorítást áraznak februárra és 200 bázispontot jövő májusra, ami 3,75%-ra vinné a BoE irányadó rátáját. Ez körülbelül 75 bázisponttal magasabb, mint az adat előtt. A Gilt görbe is ennek megfelelően reagált, a kétéves papír ~24 bázisponttal 2,38%-ra emelkedett, ami 2008 óta a legmagasabb szint. A 10 éves papír ~12 bázisponttal 2,25%-ra emelkedett. A Gilt-görbe inverziója megerősíti az Egyesült Királyság recessziójának valószínűségét, a közelmúltbeli felmérések alapján ~75%-os valószínűséggel. Nem meglepő, hogy a kommentárok nagyon durvák voltak, egyes elemzők szerint a kamatemelési ciklus csúcsa 4% lehet az infláció letörésének érdekében. A BoE e hónap eleji kilátás frissítése ténylegesen elismerte, hogy erősebb lassításra van szükség az infláció kordában tartásához.


A Bloomberg havi reggeli-indexe azt mutatja, hogy a hagyományos angol reggeli átlagára közel 17%-kal ugrott meg az egy évvel ezelőttihez képest, és csak júliusban 1,8%-os volt a növekedés. Az index az angol reggeli kulcsfontosságú összetevőinek árát követi nyomon, és rávilágít az infláció fogyasztókra gyakorolt valós hatására.


Augusztusban öt tankerhajó közel 3 millió hordó gázolajat szállíthat Ázsiából Európába. A Közel-Keletről induló szállítmányok szintén növekedni fognak, mivel az emelkedő árak és az orosz ellátási zavarok veszélyeztetik az európai országok energiaellátását.


A Bloomberg Economics szerint az euróövezeti háztartásoknak sikerült 300 milliárd euró felett tartaniuk a világjárvány idején felhalmozott megtakarításaikat. A félretett összeg csak kis mértékben csökkent a körülbelül egy évvel ezelőtti csúcshoz képest, és ez ellenállóbbá teszi a lakosságot az emelkedő árakkal szemben.

Kínában újra romlik a járványhelyzet

A Covid-fertőzések száma háromhavi csúcsra emelkedett Kínában a Hainan tartományban egyre súlyosbodó járvány miatt. Szerdára 3424 fertőzést jelentettek országszerte, szemben az egy nappal korábbi 2888-cal. A vírus annak ellenére terjed, hogy Hainan nagy részét csaknem két hete lezárták.


Kína támadta az amerikai chipgyártás bővítését célzó 52 milliárd dolláros programot, mondván, hogy az olyan elemeket tartalmaz, amik sértik a fair trade-et. Az amerikai jogszabály ugyanis megtiltja a támogatásban részesülő vállalatoknak, hogy Kínában bővítsék a chipgyártást.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, míg az európaiak pluszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
WEBINÁRIUM

Gazdasági körkép és várakozások

2024. április 12. - Beszélgetés Zsiday Viktorral a Hold Alapkezelő Zrt. közgazdászával és Bencze Lajossal, az Erste World vezetőjével.

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben