Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Elfedi a problémákat a robusztus GDP-adat

PODCAST
PODCAST2022. augusztus 17.   12:52

Ugyan a második negyedéves magyar gazdaságnövekedési adat az elemzői várakozásoknál is nagyobb, 6,5 százalékos bővülést mutat, valójában már a komoly gazdasági lassulás előszeleként értelmezhető.

Áprilistól júniusig a GDP tekintetében még jól pörgött a magyar gazdaság: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a mezőgazdaságon kívül minden nemzetgazdasági alágazat hozzájárult a növekedéshez, amely negyedéves szinten is 1,1 százalékot mutat.

Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a szolgáltatások húztak jobban a vártnál, de a belső kereslet és az ipari teljesítmény is meggyőzően alakult. „Az év egészében 5,5 százalékos GDP növekedés várható, de az idei második félév már nagyon jelentős lassulást, recesszió közeli állapotot is hozhat” – tette hozzá Nyeste Orsolya.

A szakértő az esetleges gazdasági visszaesést a 2022-2023-as év fordulójára várja. Elsősorban három okra vezethetők vissza a gazdasági félelmek: a gázválság az ipar és az ipari export teljesítményét vethetik vissza, miközben a magas infláció a belső keresletet fékezheti (és fékezi is, a legutóbbi kiskereskedelmi adatok már erre utalnak). A folyamatosan emelkedő kamatkörnyezet a vállalati beruházások dinamikáját csökkentik, és a kormányzat korábban bejelentett, a költségvetési egyensúlyt célzó intézkedései is ekkor fejthetik ki hatásukat.

Összességében jövőre mindössze 1,5 százalékos GDP-növekedés várható. Felfelé mutató kockázatok az ipari teljesítményt övezik, amennyiben a nemzetközi, európai gázellátás a várnál jobban alakul. Ugyanakkor a belső kereslet és a beruházások lassulása mindenképp bekövetkezik, hiszen az infláció csak az ősz vége felé tetőzhet (17-20 százalékon), és csak lassú lefelé csordogálás várható. Másrészt a magas kamatok még legalább egy évig velünk maradnak, és akár 15 százalék fölé is kúszhat a magyarországi alapkamat.

Az interjúban szóba került még, hogy:

  • mikor várható az inflációs fordulat az Egyesült Államokban és Európában?
  • a rezsiemelés és az árstopok esetleges megszűntetése milyen hatással lesznek a magyar inflációra?
  • milyen fő komponensei vannak a brutálisan magas hazai élelmiszerinflációnak?

Az első részben Nyeste Orsolyát, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjét, a második részben pedig Miró Józsefet, az Erste stratégáját Imre Lőrinc kérdezte.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben