Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Csökkenő nyomás

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 15.   10:40

Erste kommentár Júliusban tovább csökkent az ellátási zavarokat tükröző globális ellátási lánc nyomásindex. A New York-i Fed által számított index már hónapok óta csökkenő...

Erste kommentár

Júliusban tovább csökkent az ellátási zavarokat tükröző globális ellátási lánc nyomásindex. A New York-i Fed által számított index már hónapok óta csökkenő pályán van. A decemberi 4,32 pontos csúcsot követően csökkenésnek induló index áprilisban produkált egy megugrást 3,4 pontra, de július végére 1,84 pontra csökkent az értéke. Ez még mindig magas, hiszen a járvány előtt a legmagasabb értéke 1,56 pont volt 2011 áprilisában, de az elmúlt időszak adatai alapján további csökkenés prognosztizálható. Ez a csökkenés már egy ideje látszik a személyes fogyasztások indexében, s egyre látványosabban jelenik meg az inflációs adatokban is. Pénteken például jó importált inflációs adatokat láthattunk. Ugyanakkor továbbra is tartja magát az a piaci nézet — legalábbis a kötvényhozamok alapján —, hogy 3,6 százalék környékén tetőzhet az amerikai „alapkamat”, a jövő év elején. Ez egyelőre nem változott sokat, sőt még a szeptemberi kamatemelés kapcsán is megosztottak a piaci szereplők az 50 és a 75 bázispontos értékek tekintetében. Szóval egy picit pesszimistának érezzük a piacot a lassan, de egyre biztosabban csordogáló jó adatok ellenére is. Legalábbis, ami az inflációt illeti. Ha pedig a globális árnövekedés lassul, akkor az kihatással lehet az olyan országok inflációs folyamataira is, mint Magyarország. Szóval egyre több a jel, hogy a fordulat közelében vagyunk, ami segíthet elhozni a piaci fellendülést is. Persze előbb még meg kell küzdenünk a mostanra már egyre egyértelműbb jeleket küldő recessziós hatásokkal is.


A mai napon számos országban Nagyboldogasszony, Mária mennybemenetelét ünneplik, s ezért —például a lengyel tőzsde sincs nyitva. A nyitva lévő piacokon ugyanakkor a nyár közepi lagymatag kereskedéssel találkozunk. A DAX és a BUX is enyhén csökken a mai napon.

Többségbe kerültek a vevők

A FTSE100 0,5%-ot, a DAX 0,7%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,5%-ot erősödött pénteken.


Az amerikai indexek ismét rallyztak a kedvező inflációs adat hatására. A Dow 1,3%-ot, az S&P 1,7%-ot, a Nasdaq pedig 2,1%-ot emelkedett. Minden szektor növekedni tudott, legjobban az IT vállalatok részvényei teljesítettek.


Kínában ma reggel inkább csökkenés volt látható. A CSI300 0,1%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot esett. A japán gazdaság élénkülésére utaló GDP adat hatására a Nikkei 1,1%-ot emelkedett.

Jól tűri az inflációt a HelloFresh

A várakozásoknak megfelelően 1,96 milliárd euró bevételt ért el az ételkiszállító vállalat a második negyedévben az egy évvel ezelőtti 1,56 milliárd után. Az EBITDA eredmény 156 millió euró lett, ami 7,5%-os marzsnak felel meg. Az eredményt nem rontotta az infláció hatása, azt ugyanis a vállalat teljes mértékben át tudta hárítani a fogyasztókra. A részvényenkénti nyereség 0,35 euró, ami felülmúlta a várt 0,3 eurót.

Negatív kilátások miatt gyengül a forint

A múlt hét utolsó napján erősödött a forint az euróval szemben. A nyitó 395,1-ről zárásra összességében 393,3-ra csökkent az EURHUF devizapár. A péntek esti S&P bejelentés az adósságbesorolás kilátásainak rontása kapcsán azonban negatívan hatott, s ezt a hetet némi gyengüléssel indította a hazai deviza. Így a kurzus ismét közelíti a 395-öt. Az előttünk álló hét viszonylag adatszegény lesz, a hazai második negyedéves GDP adatok szerdán esedékes közzétételéig nem várunk nagyon jelentős mozgásokat.

Segíti a dollárt a recessziós félelmek enyhülése

A nemzetközi devizapiacon mintegy 0,6%-kal gyengült az euró pénteken a dollárral szemben. Az amerikai gazdaság esetében erősödött az optimizmus a soft landing forgatókönyv megvalósulása kapcsán. A piac a legutóbbi, vártnál alacsonyabb inflációs adatok nyomán bízik abban, hogy a Fed-nek nem kell olyan magasra emelni a kamatot, ami megtöri a növekedést. Ugyanakkor az eurót továbbra is sújtja az európai gazdaságok orosz energiahordozóknak való kitettsége.

Gyengült a nyersolaj ára a kínai fogyasztási adatokra

A Brent 97,2, a WTI pedig 90,5 dollár volt ma reggel hordónként az októberi leszállításra. Az Ural azonnali leszállítási ára 74,5 dollárt tett ki. A gyengülő olajár elsősorban a ma reggeli harmatgyenge kínai kőolaj keresleti számoknak köszönhető: a júliusi kínai nyersolaj feldolgozási adatok 6%-os csökkenést mutatnak hó/hó alapon. Az ország 53,2 millió tonna kőolajat finomított, ami 2020 márciusa óta a legalacsonyabb volumen. Az augusztus is hasonlóan alacsonynak tűnik: 55,4 millió tonna finomítói kapacitás állt az országban karbantartás miatt augusztus 11-én, szemben a júliusi 42,1 millió tonnával. Ráadásul nemcsak az ún. teafőző finomítók (ezek kis kapacitású, alacsony komplexitású egységeket jelölnek Kínában, napi 2,6 millió hordó teljes kapacitással az ázsiai országban), hanem a nagy kínai vállalatok óriásegységei is csökkentett kapacitáskihasználtság mellett üzemeltek, ami a gyenge keresletre utalhat.

Ismét 1.800 dollár alatt az arany árfolyama

Az arany 1.791 dollár volt ma reggel, tehát ismét a lélektani 1.800 dollár alá estünk be. A nemesfém befektetői főleg a Fed kamatemelési pályáját vizsgálják, illetve az inflációról és az USA gazdasági aktivitásáról szóló adatokat elemzik. A Fed várhatóan 50 vagy 75 bázisponttal emel szeptemberben kamatot, ennek a mértékétre vonatkozóan a múlt heti döntés utáni jegyzőkönyv adhat jó támpontot. A richmondi Fed kormányzó, Thomas Barkin szerint addig kell emelni a jegybanknak a kamatokat, amig az infláció a 2%-os cél alá nem esik. A tajvani feszültség is erősödik, Nancy Pelosi után újabb magas rangú képviselő fog a szigetországba utazni. Ez pedig ismét a feszültség növekedését okozhatja.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben