Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kivonulnak az amerikai tőzsdéről

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 15.   09:28

Tajvan megint a középpontban A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről. Ezek a China Life Insurance, a Petrochina, a China...

Tajvan megint a középpontban

A számviteli adatok nem megfelelő közlése körüli hosszas huzavona után öt nagy kínai állami cég vonul ki az amerikai börzékről. Ezek a China Life Insurance, a Petrochina, a China Petroleum&Chemical Corporation, az Aluminium Corporation of China és a Sinopec Shanghai Petrochemical. Ezeket számos más cég is követheti. Az amerikai felügylet 2024-ig 230 kínai céget távolíthat el az amerikai tőzsdékről, köztük az Alibaba-t is, amely már felkészült arra, hogy a fő piaca ezentúl Hongkong legyen.


Az Edward Markey demokrata szenátor vezette amerikai törvényhozók delegációja vasárnap megérkezett Tajvanra, hogy az Egyesült Államok támogatásáról biztosítsa a szigetországot. A Global Times szerint a kínai PLA Eastern Theatre Command valószínűleg erős és erőteljes katonai műveleteket fog végrehajtani a Tajvan környéki vizeken és légtérben, ellenintézkedésként az amerikai törvényhozók látogatására. Tajvan közölte, hogy a Reuters szerint szombaton a kínai légierő 13 gépe lépte át a Tajvani-szoros középvonalát, és a légtérsértések vasárnap is folytatódtak.


A szenátus hírszerzési bizottsága kétpárti javaslattal fordult az USA kormányához a Donald Trump floridai házában talált minősített iratok kapcsán. A demokraták arra kérik a hírszerzési igazgatót, hogy mérje fel a törvénysértés súlyosságát.


A piaci hozamok 55,5%-os eséllyel 50 bázispontos emelést jeleznek szeptemberben, és 44,5%-ot sugallnak egy nagyobb lépésre. Az egész hozamgörbe enyhén emelkedett a múlt csütörtökhöz képest.

A vártnál kevésbé esett vissza a brit gazdaság

Az Egyesült Királyság pénteken közzétett hivatalos adatai szerint a GDP az év második három hónapjában negyedévről negyedévre 0,1%-kal zsugorodott, ami kisebb az elemzők által várt 0,3%-os csökkenésnél.


A német pénzügyi felügyelet vezetője szerint néhány kisebb és közepes méretű bank komoly problémákkal nézhet szembe a kamatlábak emelkedésével, mivel nem minden intézmény védekezett megfelelően e kockázat ellen.


Vlagyimir Putyin erősítené országa kapcsolatait Észak-Koreával, miközben a Kreml támogatást próbál szerezni az ukrajnai háborúhoz. Az orosz elnök üzenete szerint a két ország "közös erőfeszítésekkel tovább bővíti az átfogó és konstruktív kétoldalú kapcsolatokat" - jelentette a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség.

Az S&P negatívra vágta a magyar adósság kilátásait

Péntek este stabilról negatívra csökkentette a magyar államadósság kilátását az S&P, és megtartotta a „BBB” besorolást. A lépés hátterében az EU és Magyarország között zajló jogállami vita és az uniós pénzügyi támogatások ezzel összefüggő esetleges kiesése áll. Emellett veszélyt jelent az orosz földgázellátással szembeni sebezhetőség is. Az S&P szerint a leminősítés valószínűsége két éven belül egyharmad, ha romlanak a költségvetés gazdasági növekedési kilátásai. Véleményünk: Ez a lépés kissé negatív meglepetés, miután a Fitch hetekkel ezelőtt változatlanul hagyta a minősítést és a kilátásokat. Másrészt a fent említett sebezhetőségek és költségvetési problémák ismertek voltak, s azért sejthető volt, hogy ennek következménye lesz. Ma korlátozott hatást várunk a piacra.

Akadozik a kínai gazdaság fellendülése

Kína ipari termelése 3,8%-kal nőtt júliusban éves összevetésben, elmaradva a 4,3%-os piaci konszenzustól. Júniusban 3,9%-os volt az emelkedés. Az ország kiskereskedelmi forgalma 2,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ami szintén elmaradt az 4,9%-os konszenzustól és a júniusi 3,1%-os növekedéstől.


A kínai központi bank váratlanul 10 bázisponttal 2,75%-ra csökkentette az irányadó kamatlábat, hogy növelje a Covid-lezárások és az egyre súlyosbodó ingatlanpiaci visszaesés által sújtott gazdaság támogatását. A lépés közvetlenül a vártnál gyengébb gazdasági adatok közzététele előtt történt.


A japán GDP éves szinten 2,2%-kal nőtt 2022 második negyedévében, némileg elmaradva a 2,6%-os várakozástól. Az adat ugyanakkor nagy előrelépés az első negyedév 0,1%-os növekedés után, így a világ harmadik legnagyobb gazdasága a második negyedévben visszanyerte a járvány előtti méretét. A fogyasztás és a kormányzati kiadások egyaránt növekedtek, miközben a beruházási kiadások erőteljesen megugrottak. A nettó export pozitívan járult hozzá a GDP-hez, mivel a kivitel nőtt, míg a behozatal csökkent. Az ipari termelés 9,2%-kal nőtt júniusában az előző hónaphoz képest, de így is alulmúlta az egy évvel ezelőtti eredményt 2,8%-kal.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek mínuszban, az európaiak pedig pluszban voltak ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben