Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

BEFEKTETÉS

Rendszeres megtakarítás: miért éri meg kitartani?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉS2022. augusztus 12.   14:36

Háború, infláció és emelkedő kamatok - befektetőként erős idegekre és kitartásra van szükség 2022-ben. Míg az előző év rekordokat döntögető nyereséget hozott a tőzsdéken, az eddigi kereskedési évet a borús hangulat uralja a piacokon. A részvényeseknek azonban különösen válság idején érdemes kitartaniuk, ahogyan azt a piacok hosszú távú vizsgálata is mutatja.

Viharos félév
A legfontosabb indexeket tekintve a 2022-es tőzsdei év első felének végeredménye kedvezőtlen. Az év elején az Egyesült Államokban a nagy tekintélynek örvendő S&P 500 rekordmagasra emelkedett. Nem sokkal később azonban olyan negatív tényezők kerekedtek felül, mint a gyorsan emelkedő infláció és a jegybankok közbeavatkozása. Az ukrajnai orosz invázió február végén szintén mélyebbre taszította a piacokat, és különösen Európában táplálta a recesszióba való visszaeséssel kapcsolatos aggodalmakat.

A 2020-as Covid zuhanás óta először fordult elő, hogy az S&P 500 ismét medvepiacra került. Ez azt jelenti, hogy a tőzsdeindex több mint 20 százalékkal a január elején elért történelmi csúcs alatt billeg. Európában sem más a helyzet az olyan fontos indexek esetében, mint az Euro-Stoxx-50 vagy a DAX. Az idei veszteségek még jelentősebbek voltak a technológia-túlsúlyos amerikai Nasdaq Composite index esetében, amely az év eleje óta csaknem 30 százalékot veszített. A magasabb kamatlábakkal járó szigorúbb monetáris politika várható hatása különösen a technológiai ágazatban működő, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalatokra nehezedik, amelyek gyakran még mindig nem vagy alig jövedelmezőek.

Euróban számolva a két amerikai index kevésbé egyértelműen mínuszban van (lásd a grafikonon). Ez annak köszönhető, hogy az euró árfolyama idén eddig jelentősen csökkent az amerikai dollárral szemben. Augusztus 12-i adatok alapján 0,972 amerikai dollár/euró árfolyammal az euró egy év alatt 13 százalékot gyengült a dollárral szemben.

 

Megjegyzés: Az indexeket euróban számították; a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója egy befektetés jövőbeli teljesítményének.

Forrás: Refinitiv

A válságok újra és újra bekövetkeznek

A válságérzet nem újdonság a pénzügyi piacokon. A gazdasági fejlemények vagy előre nem látható események újra és újra árfolyamzuhanásokat okoznak a tőzsdéken. Még mindig nagyon friss az emlékezetünkben a Covid-19 világjárvány 2020-as kitörése és az azt követő tőzsdei összeomlás. Az amerikai ingatlanbuborék 2008-as kipukkanása és a dotcom-buborék az ezredforduló elején szintén a mélybe taszította a piacokat, és sok befektetőt tanácstalan helyzetbe hozott.

Az összképet vizsgálva azonban látható, hogy a részvényárak még a legélesebb zuhanások után is mindig talpra álltak, és új történelmi csúcsokra emelkedtek. Az, aki például a 2008-as pénzügyi válság előtt lépett be a piacra, annak átmenetileg jelentős veszteségeket kellett elviselnie, de mára a Covid összeomlása és a jelenlegi medvepiac ellenére is több mint megduplázta volna befektetett pénzét.

 

Megjegyzés: Az indexeket euróban számították; a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója egy befektetés jövőbeli teljesítményének.

Forrás: Refinitiv

A költségátlagolás hatása

Azoknak a befektetőknek, akik rendszeres megtakarítások formájában fektetnek be a piacokon, az alacsonyabb árak egyben kedvező lehetőséget is jelentenek. Ők ugyanis profitálhatnak a költségátlagolás hatásából. Ez lényegében azt jelenti, hogy csökkenő árak esetén több értékpapírt kapnak a havi megtakarításaikhoz mérten. Ellenkező esetben, ha a megtakarítás összege változatlan marad, kevesebb értékpapírt tudnak vásárolni, amikor a részvénypiacok ismét felfelé tartanak.

Ennek eredményeként több értékpapír kerül megvásárlásra a rendszeres megtakarítási programokon keresztül, különösen a bizonytalan tőzsdei időkben, és a befektetők többet profitálhatnak, amikor a piacok helyreállnak, és az árak ismét emelkednek. Aki például a jelenlegi medvepiacon rendszeres megtakarítási programot indít, az vonzó hozamot élvezhet, amint az árak visszatérnek az év eleji szintre.

 

Költségátlagolás
Forrás: Erste Asset Management

Az "U" példa jól mutatja a költségátlagolási stratégia előnyeit. Az "U" a tőzsdén egyszerűen azt jelenti, hogy az árak a csúcsról leesnek, majd a mélypont elérése után ismét emelkednek - akárcsak az U betű. Ha például Ön 1000 eurót fektetne be a piacba az "U" kezdetén, túljutva a mélyponton, majd az "U" végén eladná, amikor az árak ismét elérték a kezdeti szintet, akkor nem érne el semmilyen hozamot.

A költségátlag-stratégiával a dolgok másképp működnek. Ha például 1000 eurót tíz hónapra osztunk el, havi 100 euróval, akkor ugyanannyiért egyre több értékpapírt fogunk tudni vásárolni, amikor az árak zuhanásnak indulnak. Mindkét esetben összesen 1000 eurót fektetünk be. Ha az árak a kezdeti szintre emelkednek, mint az "U" alakzat esetében, akkor az egyösszegű befektetéshez képest már nyert. A befektetett pénz pozitív hozamot hoz, még akkor is, ha az árfolyam ugyanakkora, mint a befektetés kezdetén. Minél erősebb az "U", annál magasabb a hozam. Az árfolyam-ingadozások nagyon gyakoriak, különösen a tőzsdéken. Ezért érdemes rendszeresen és folyamatosan megtakarítani, különösen az olyan volatilis befektetések esetében, mint a részvények. Azonban még a költségátlagolásos megközelítés esetén sincs garancia arra, hogy a befektetés pozitív eredménnyel fog teljesíteni. Meg kell jegyezni, hogy hosszú időn keresztül folyamatosan emelkedő árak esetén az egyszeri befektetés utólag több hozamot hozhat, mint a költségátlagolás elve szerinti folyamatos megtakarítás.

A megfelelő piaci időzítés nehézségei

"A piacon eltöltött idő fontosabb, mint a piaci időzítés" - e régi tőzsdei bölcsesség szerint jobb a nehezebb időkben is a piacokba fektetni, mint a tőzsdék magasságait és mélypontjait a helyes időzítéssel megpróbálni elkapni. Egyrészt még a legtapasztaltabb szakértők sem tudják megjósolni, merre fognak menni a piacok, és mikor van a tökéletes alkalom a vásárlásra vagy eladásra. A befektetők ezért azt kockáztathatják, hogy lemaradnak a piacra való újbóli beszállásról és ezáltal az esetleges árfolyam-emelkedésről. Másrészt a stratégia gyakori változása, azaz a többszöri ki- és visszalépés a piacra pedig további tranzakciós költségeket okoz.

Következtetés: A kitartás kifizetődő a tőzsdén

Különösen válságos időkben fontos, hogy megőrizzük a hidegvérünket, és hűek maradjunk a stratégiánkhoz. Azok, akik hosszú távon rendszeres megtakarítással, például egy alapba fektetik a pénzüket, és nem hagyják, hogy a rettegett medve elkapja őket, hosszú távon jól járhatnak.

A cikk első alkalommal az Erste Asset Management oldalán jelent meg 2022.07.06-án.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: GettyImages

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben