Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ismét szoríthatunk a magyar hitelminősítésért

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 12.   10:29

Erste kommentár Ma este teszi közzé az S&P hitelminősítő a magyar államadóság felülvizsgálatának eredményét. A jelenlegi „BBB” besoroláson valószínűleg nem fognak változtatni és...

Erste kommentár

Ma este teszi közzé az S&P hitelminősítő a magyar államadóság felülvizsgálatának eredményét. A jelenlegi „BBB” besoroláson valószínűleg nem fognak változtatni és talán a stabil kilátásokat sem fogja a hitelminősítő negatívra rontani. Könnyen elképzelhető, hogy utóbbi csak egy hajszálon fog múlni. Minden esetre pár hete a Fitch hitelminősítő tartotta a szintén „BBB” besorolás stabil kilátásait.


Nem hozott érdemi változást az MSCI index negyedéves felülvizsgálata. Nem csak Magyarországon, de a régióban sem volt se új bekerülés, sem kikerülés az indexcsaládból. Igaz globálisan is mindössze 13 részvény került ezúttal be az indexbe és 8-at törölték onnan. A kevés változás szokásosnak mondható a negyedéves felülvizsgálatok alkalmával.

Vegyes teljesítmények

Nem volt egyértelmű irány a tegnapi kereskedésben. A DAX lényegében stagnált, a FTSE100 0,6%-ot csökkent, az Euro Stoxx50 pedig 0,2%-ot emelkedett. Szektorszinten is vegyes teljesítmény volt jellemző. Az energia jelentősen emelkedett, míg a leggyengébb teljesítményt az egészségügyi szektor mutatta.


Hasonló volt a helyzet Amerikában is. A Dow és az S&P500 is oldalazott, míg a Nasdaq 0,6%-ot csökkent. A tengerentúlon is hasonló szektorális teljesítményt láttunk, mint Európában.


A tegnapi zárva tartást követően a Nikkei ma 2,5%-os emelkedéssel nyitott újra. A CSI300 index 0,1%-ot csökkent, míg a Hang Seng 0,3%-ot emelkedett.

Perelhetik a Robinhoodot

A Robinhoodnak szembe kell néznie a lakossági befektetők piaci manipulációval kapcsolatos vádjával, miután a vállalat 2021 januárjában úgy döntött, hogy átmenetileg leállítja a GameStop és más mémrészvények vásárlásának lehetőségét a kereskedési platformjukon a közösségi média által fűtött rally során. Egy miami szövetségi bíró elutasított több vádat a platformmal szemben, de bizonyos csoportos kereseteket továbbengedett.

Növekvő veszteségre számít a Rivian

A Rivian második negyedévben elért 364 millió dolláros bevétele felülmúlta a várakozásokat, a Bloomberg-konszenzus ugyanis csak 336 millió dollár volt. Az elektromosautó-gyártó megerősítette az idei 25 ezer járműre kiszállítására vonatkozó előrejelzését, de közölte, hogy a vártnál nagyobb, 5,45 milliárd dolláros veszteségre számít az ellátási láncot érintő problémák miatt.

A Samsung elítélt vezetőjének kapóra jött a recesszió

Elnöki kegyelemben részesült a Samsung alelnöke, Jay Y. Lee. A dél-koreai igazságügminisztérium szerint a vezetőre szükség van azért, hogy segítsen leküzdeni a nemzeti gazdasági válságot. A kegyelem részben szimbolikus jelentőségű, mivel Lee már feltételesen szabadlábon van, miután 18 hónapot ült börtönben vesztegetés miatt. Elemzők szerint ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy Lee szabadabban végezheti üzleti tevékenységét.

395 alatt a forint

Tegnap 395 felett nyitotta a kereskedést a forint az euró ellenében, és az elmúlt időszak tapasztalataival szemben meglehetősen szűk sávban mozgott a nap folyamán. Az MNB a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az egyhetes kamaton. Az EURHUF kurzusa végül minimális erősödést mutatva 395 alatt zárt.

1,03 felett az EURUSD

Az EURUSD 1,03 környékén kezdte meg a kereskedést tegnap. Napközben az elmúlt napokban megfigyelhető gyengülést folytatta az amerikai deviza, ami 1,035 körül állt meg. Végül azonban korrekciót láthattunk és nem sokkal a nyitó szint felett zárt a kurzus. A vártnál enyhébb USA inflációs adat folyamatosan hűti a kamatvárakozásokat, így az ezzel kapcsolatos megszólalásokra figyel a piac.

A keresleti optimizmusra tovább emelkedik a kőolaj ára

A WTI 93,2, a Brent típusú kőolaj 99,3 dollár volt ma reggel az októberi leszállításra, míg az Ural azonnali leszállítási ára 77,5 dollár volt hordónként. A kőolaj piacon az utóbbi napokban optimizmus volt látható, csökken a recessziótól való félelem, különösen a legfrissebb USA inflációs adat megjelenése óta. Ez ugyanis kisebb áremelkedést mutatott, mint amire számítottak, és a termelői árak is estek az Egyesült Államokban. A kisebb infláció valószínűleg megállítja a Fed-et abban, hogy nagyon magasra emelje a kamatokat. A Mexikói-öbölben egy kőolaj vezeték hiba miatt hat mezőt le kellett állítani, emiatt napi félmillió hordó termelés esett ki. Ez a hír is hozzájárult az árak emelkedéséhez, bár a hibát már ma elháríthatják. A Nemzetközi Energiaügynökség napi 380 ezer hordóval napi 2,3 millió hordóra emelte globális nyersolaj keresleti várakozását az idei évre, részben amiatt, mert az áramtermelésben a földgáz helyett olajtermékre vált a világ.

Az arany 1.800 dollár alatt stabilizálódott

Az arany 1.793 dollár volt ma reggel. Az elmúlt napok emelkedése után megnyugodni látszik a piac. Az aranyra főleg a Fed várható kamatemelése hathat. Mary Daly San Francisco-i Fed elnök szerint a szeptemberi döntés meg nyitott, ő személy szerint csak 50 bázispontos emelést támogat, de a 75 pont sem kizárt. A vártnál kisebb amerikai infláció megnyugtatta a befektetői kedélyeket, mivel ettől a ponttól kezdve már látszik, hogy a Fed nem a végtelenségig fogja emelni a rövidtávú kamatokat. Az 1.800 dolláros szint áttöréséhez további piaci konszolidációs és jó hírek szükségesek.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben