Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ralit hozott az infláció csökkenése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 11.   09:07

Nem biztattak a Fed elnökök A tegnap megjelent amerikai inflációs adat pozitív meglepetést okozott. A maginfláció 5,9 százalékon stagnált, pedig az elemzők emelkedést vártak 6,2 százalékra. Az...

Nem biztattak a Fed elnökök

A tegnap megjelent amerikai inflációs adat pozitív meglepetést okozott. A maginfláció 5,9 százalékon stagnált, pedig az elemzők emelkedést vártak 6,2 százalékra. Az inflációs mutató a korábbi 9,1 százalékról 8,5 százalékra csökkent. Bár az élelemiszer árak tovább emelkedtek, a többi termék árváltozása kompenzálta ezt az emelő hatást. Ennek nagyon megörültek a piaci szereplők, s a kamatemelési várakozások azonnal csökkentek is több mint 10 bázisponttal, de aztán nap végére alábbhagyott az optimizmus a kötvénypiacon, s csak 6 bázispont lett a „javulás”. Így is 3,6 százalék fölött várják a kamatemelések tetőzését, míg korábban, mielőtt rá nem kellett döbbennünk az erős munkaerőpiacra, még 3,3-3,4 százalék körül mozgott ez az érték. A részvénypiac viszont nem volt szégyenlős, és gyakorlatilag a napi csúcson zárt. Pedig pl. az S&P500 technikai szintnél jár, s az MACD szerint talán már túl is vett. Az amerikai emelkedés más piacokon is optimizmust hozott, viszont a Nikkei zárva volt ma.


A Minneapolis-i Fed elnöke, Neel Kashkari szerint nem reális azt gondolni, hogy a jövő évben a Fed elkezd kamatot csökkenteni, miközben az infláció jócskán a 2 százalékos cél fölött van. Szerinte 4,4 százalékon fog tetőzni az alapkamat. A chicagói Charles Evans szerint ez az első jó adat, de azért további kamatemelésekre számít még a jövő évben is.


Az átlagos lakásbérleti díj 2.000 dollár fölé, a járvány előtti szint fölé emelkedett az Egyesült Államok legtöbb nagyvárosában. Ráadásul az elmúlt negyven év leggyorsabb növekedését mutatják ezek az árak. Miamiban volt a legnagyobb emelkedés, 39,5 százalék egy év alatt, miközben Chichagóban „csak” 10,9 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. Mind a két városban már 2.000 dollár fölött van a lakások havi bérleti díja. San Diego a legdrágább 3.304 dollárral, míg Atlanta a legolcsóbb 1.730 dollárral. Megélhetési válságról ugyanakkor azért még nem lehet beszélni.

Felhagyna az inflációkövetéssel az egyik brit miniszterelnök-jelölt

Egyre több kritikát kap az egyik brit miniszterelnökjelölt, Liz Truss monetáris politikai elképzelése. Ugyanis úgy változtatná meg a szabályozást, hogy a jegybank a három évtizede használt inflációs célkövető rendszerről álljon át pénzmennyiségi megközelítésre. A befektetők arra figyelmeztetnek, hogy a BoE mandátumának megváltoztatása jelentős eladói nyomást okozna a brit állampapírok és a font piacán is, mivel a rezsimváltás várhatóan még magasabb inflációval járna.


A szerb jegybank ma várhatóan 25 bázisponttal 3,0%-ra emeli az alapkamatot.

A technológiai szektor lassulását tapasztalja Dél-Korea is

Dél-Korea technológiai exportja júliusban több mint két év óta először csökkent, ami a globális kereslet enyhülésének újabb jele A visszaesés mértéke 0,7% volt.


Több kínai tartomány is ígéretet tett arra, hogy teljesíti az idei évre kitűzött GDP növekedési célt, még úgy is, hogy a legfelsőbb vezetők a Covid-járvány és az ingatlanpiac visszaesése után már nem ragaszkodnak a korábban megcélzott 5,5%-os gazdasági bővüléséhez. Legalább tíz helyi önkormányzat jelezte, hogy törekedni fog a bruttó hazai termékre vonatkozó célok elérésére, és legalább további hét azt mondta, hogy szem előtt tartja a célokat, és mindent megtesz, ami tőle telik - derül ki a tartományok által közzétett hivatalos jelentésekből.


Peking Tajvannal szembeni szankciói a kétoldalú kereskedelem mintegy 0,04%-át érintik, így inkább politikai, mint gazdasági jellegűek. Viszont az elemzők szerint a Tajvani-szorosban zajló fokozott katonai műveletek a jövőben késleltethetik a szállítmányokat.


Kim Dzsong Un nővére fogadkozott, hogy "kiirtja" Dél-Korea vezetőit, ha továbbra is átengedik a határon a propaganda szórólapokat, megismételve azokat a kétes állításokat, amelyek szerint a szórólapok a Covidot terjesztik. Azt mondta, hogy maga Kim is magas láztól szenvedett és súlyosan beteg volt egy nemrégiben kitört Covid-járvány idején. Tegnap az észak-koreai vezető győzelmet hirdetett a vírus ellen.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a fő amerikai és európai határidős piacokon ma reggel.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben