Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Reménykedjünk!

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 9.   10:57

Erste kommentár Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak. A jelenlegi inflációs periódusban ilyen...

Erste kommentár

Reménykedjünk, hogy tényleg pirkadat előtt a legsötétebb az éjszaka, hiszen a ma reggel publikált inflációs számok gyorsuló tendenciát mutatnak. A jelenlegi inflációs periódusban ilyen nagymértékű inflációs ugrást (2,3 százalék) még nem láttunk, sőt, az elmúlt 22 évben is csak egyszer, 2006 szeptemberében, láttunk ennél nagyobb ugrást, amikor hó per hó alapon 2,5 százalékkal emelkedtek az árak. A 27 százalékos év per év alapú élelmiszerár növekedés mindenkinek fáj, s a 16,7 százalékos maginfláció sem kecsegtet túl sok jóval a folytatás tekintetében. Hasonlóan magas értéket utoljára 1997-ben láthattunk. Ráadásul a rezsicsökkentés elengedéséből származó 3 százalékpontos ugrás még előttünk van. Azaz még egy pár hónapig magas inflációs értékekkel fogunk találkozni, ami valahol 16-17 százalék fölött tetőzhet, de lehet, hogy eléri akár a 20 százalékot is. Ha minden jól megy, ez valamikor az ősz folyamán, talán novemberben következhet be. Különben az egész világban az az általános vélekedés, hogy az inflációs folyamatok néhány hónap múlva lassuló pályára állnak. Az ok a fogyasztás visszafogása. Ezt látjuk a kereskedő cégeknél, de a félvezetők iránti kereslet is csökkenést mutat. Vagyis a háttárfolyamatokban már megjelenni látszanak azok a jelek, amik optimizmusra adhatnak okot. Erre különben a jegybankok is reagálnak. Például a Fed is várhatóan lassítani fog a kamatemelésekben, de pl. a cseh jegybank a minap már nem is emelt kamatot, pedig sokan várták azt. A románok is kisebb mértékben, 100 bázispont helyett 75 bázispontos emelést hajtottak végre. Szóval miközben hüledezünk az árak láttán, a jegybankok már az új világra készülnek. Így ne várjuk azt, hogy a magyar alapkamat majd teljes mértékben leköveti az inflációt, hiszen eddig sem tette. Valahol az inflációs csúcs alatt fogja elérni a tetejét, talán 14-16 százalék között, ami különben magasabb lehet, mint az eddig várt 13-14 százalék körüli érték. S ez elsősorban a brutálisan emelkedő maginflációnak köszönhető.


Ma a DAX és a BUX is csökken a délelőtti kereskedésben. Az előbbi technikaii szint közelében volt-van, míg a BUX gellert kapott az inflációs adat láttán!

Európai emelkedéssel indult a hét

Az amerikai részvénypiacok csak oldalaztak tegnap. A Dow 0,1%-ot emelkedett, viszont az S&P és a Nasdaq is 0,1%-ot csökkent. A szektorok vegyesen teljesítettek. Az emelkedést az ingatlan szektor vezette, míg leggyengébben az IT szerepelt.


A FTSE100 0,6%-ot, a DAX 0,8%-ot, az Euro Stoxx50 0,9%-ot emelkedett tegnap. A szektorok többsége emelkedett, amit az ingatlan és a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora vezetett. Az egyetlen csökkenő szektor az egészségügy volt.


Ma reggel a japán Nikkei 0,9%-ot csökkent, miközben a CSI300 0,2%-ot, a Hang Seng pedig 0,3%-ot emelkedett.

Ma jelent a Magyar Telekom

A Magyar Telekom ma tőzsde zárás után teszi közzé második negyedéves eredményét.

Gyenge eredmény a Novavax-tól

A Novavax 6,5 dolláros egy részvényre jutó veszteség ért el a tavalyi 4,7 dollár veszteséget követően, miközben a befektetők 5,2 dolláros nyereséget vártak. A cég Covid-19 gyógyszere értékesítés tekintetében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a korábbi 4-5 milliárdról 2-2,3 milliárd dollárra csökkentették árbevétel előrejelzésüket. Erre több mint 30 százalékot esett a részvény árfolyama a tőzsdén kívüli kereskedésben.

Újra repül a Dreamliner?

A Boeing tervei szerint augusztus 10-től újra elkezdi a 787-esek, azaz a Dreamliner-ek leszállítását a megrendelőknek. Az amerikai hatóságok engedélyezték a gép gyártását, miután a cég végrehajtotta a szükséges változtatásokat. A részvény árfolyama 3,7 százalékos emelkedéssel reagált a jó hírre.

Jelentősen csökkenő árbevétel az Nvidia-nál

A gyengülő játékszegmens és partner értékesítési bevételek miatt az Nvidia előzetes, második negyedéves bevétele a várt 8,1 milliárd dollárral szemben csak 6,7 milliárd lett. A cég továbbra is venni fogja a saját részvényeit. Tegnap napon belül 9,2 százalékos mínuszban is járt a részvény, míg végül 6,3 százalékos csökkenéssel fejezte be a kereskedést. A negyedéves jelentést augusztus 24-én teszi közzé a társaság, s 1 eurós egy részvényre jutó eredményt várnak (vártak eddig) tőle az elemzők.

Új vakcina

A BioNTech és a Pfizer megkezdte az új Covid-változatokra készített vakcina klinikai vizsgálatát.

A hongkongi tőzsde engedélyezte az Alibaba elsődleges bevezetését

Az Alibaba korábban is elérhető volt Hongkongban, az elsődleges státusz viszont azzal jár, hogy a kínai befektetők könnyebben hozzáférnek majd a részvényekhez. Mivel az Egyesült Államok hatósága kilátásba helyezte az Alibaba kivezetését a New York-i tőzsdéről, a vállalatnak nagy szüksége lehet az új befektetők bevonására. Az átminősítés az év végére valósulhat meg.

Erősödés után visszagyengült a forint

Tegnap 394 körül nyitotta a forint a hetet az euró ellenében, majd egészen 392 aljáig eljutott a magyar deviza. Itt azonban visszafordult a kurzus és némileg a nyitószint felett zárt.

Gyengült a dollár

Az EURUSD 1,016 környékén kezdte meg a kereskedést a héten. Hétfőn minimális gyengülést mutatott a dollár, melynek eredményeként ma délelőtt 1,020 körül mozog a jegyzés. Az ötéves átlagnak megfelelő szinten állnak az európai gáztárolók, ami nyugtatóan hathat a kontinens piacaira.

A nyersolaj ára kismértékben erősödött, a heti jelentésekre vár a piac

A WTI 89,2, a Brent típusú kőolaj pedig 95,8 dollár volt ma reggel, míg az Ural azonnali piaci ára 74,4 dollár hordónként. A nyersolaj emelkedéséhez hozzájárult, hogy az elmúlt hetekben nagyobb árcsökkenés volt a piacon. A hírek szerint a háttérben folynak a tárgyalások Irán és a Nyugat között a 2015-ös atomprogram felújításáról, ami lehetővé tenné a perzsa állam kilépését a világpiacra. A befektetők figyelik az Amerikai Energiaügynökség (EIA), a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az OPEC jelentését is a kőolaj kereslet alakulásáról. A júliusi kínai import adatok gyengék lettek, ami azt mutatja, hogy az ázsiai ország gazdasága akadozik. Az alacsonyabb amerikai benzinárak ugyanakkor segítik a kereslet élénkülését.

Az arany stabilan erős maradt, a heti USA inflációs adatra vár a piac

Az arany unciánként 1.786 dolláros áron forgott ma reggel. A piac a holnapi USA fogyasztói inflációs adatra vár, melyre 8,7% a várakozás év/év alapon. A fogyasztói árak romlásának csúcsa az előző hónap lehetett, amikor 9,1%-on tetőzött az infláció. A befektetők spekulálnak, hogy a Fed vajon tényleg 75 bázisponttal emeli-e a kamatot a szeptemberi ülésen, vagy ennél kisebb mértékű lesz-e az emelés. Az utóbbi napokban optimistább hírek láttak napvilágot, mely szerint a Fed 3,5-4%-nál nem emeli tovább az irányadó kamatokat (jelenleg 2,25-2,5% a ráta). A pénzügyi befektetők mindenesetre továbbra is pesszimisták: az arany ETF-ekbe áramló tőke nyolc hete csökken.

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben