Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Küszködnek a chip óriások

SZTORI
SZTORI2022. augusztus 8.   13:31

Küzdelmes évre számítanak a PC piac meghatározó szereplői – a növekvő infláció, a kínai zéró covid stratégia és az ellátási gondok, az ukrán háború de még a vírushelyzet fejlődő országokbeli javulása is kedvezőtlen az ágazat számára: a gyártás is nehezebb, a kereslet is alacsonyabb. A Gartner korábbi 10 százalékos piaci visszajelzési jóslatára ráerősítve a két óriási chip-gyártó, az Intel és az AMD is borúlátó jóslatokat tett közzé.

A covid idején felpörgetett PC-piac zuhanórepülésbe kezdett és ezt a két legnagyobb chipgyártó gyorsan meg is érezte – derült ki az AMD és az Intel gyorsjelentései után.

„Konzervatívabb kilátásokkal számolunk a PC-piacon. Egy negyedévvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a gyors növekedés után lassúnak, szinte stagnálónak tűnő, de még mindig a magasabb egyszámjegyű tartományba  tartozó bővülés lesz a piacon. Most már úgy látjuk, a piac a 10-20 százalékos sáv közepe felé eső mértékben csökken majd” – mondta Dr. Lisa Su, az AMD elnök-vezérigazgatója. A cég második negyedéves gyorsjelentését követő videókonferenciája tulajdonképpen zuhanórepülésbe küldte saját cége árfolyamát.

A tech cégek eddig sem kápráztatták el a befektetőket a várakozásoknál jobb számokkal a gyorsjelentési szezonban, ám az AMD számai meggyőzőek maradtak. A cég a második negyedévben 6,6 milliárdos árbevételt és 447 millió dolláros nettó eredményt ért el, az EPS 0,27 dollár volt. Ugyan az árbevételt a cég 70 százalékkal emelte a múlt év hasonló időszakához képest, ám eredményágon jelentős a mérséklődés: a nettó eredmény 37, az egy részvényre jutó eredmény 53 százalékkal csökkent. A piac mégis örömmel fogadta volna a jelentést, hiszen az – végre – valamivel jobb volt az elemzői várakozásoknál.

A negatív jóslat azonban elbizonytalanította a befektetőket: hiába erősödött ugyanis az AMD az adatközpontok piacán – erősen megszorongatva az Intelt –, a személyi számítógépek eladásait érintő negatív jóslat erősítette a tőzsde negatív várakozásait. A piacelemző Gartner már korábban 10 százalék körüli visszaesést jósolt, és az Intel is gyászos jelentést tett közzé pár napja.

Az Intel 15,3 milliárd dolláros árbevétele 22 százalékos visszaesést jelentett, az EPS 29 centre, 70 százalékkal zuhant – mindez ráadásul bőven az elemzők korábbi várakozásait meghaladó szint alatti eredményt jelentett. A cég ugyan bejelentette, hogy nem halasztja el az Ohióba tervezett óriás gyárának megépítését, és a Reuters híre szerint közel áll ahhoz, hogy megállapodást kössön az olasz kormánnyal egy ötmilliárd dolláros beruházásról. A társaság mindazonáltal a rossz eredmények magyarázatára szorult. A cég elnök-vezérigazgatója az ukrajnai háborút, az inflációt, a kínai zéró covid stratégia miatt akadozó ellátási láncok mellett még a vírushelyzet javulását is a PC piac visszaesésének okai közé sorolta: az iskolák és az irodák újranyitása miatt is esett ugyanis a kereslet. Pat Gelsinger a Yahoo Finance Live-on azt mondta: ügyfeleik jelentős készletkorrekciókat hajtottak végre.

Az elemzők most inkább azért az AMD-re tesznek, és a cég a keddi visszaesés után erősödni is tudott, miután többen elkezdtek bízni a részvényben. A Stacy Rasgon, a Bernstein elemzője azt írta, hogy ha még érinti is, de az AMD sokkal jobban átvészeli a PC-piac szabadesését, mint a versenytársa, és ennek fényében nem tekintik negatívnak a kilátásait. Ahhoz képest, ami az Intellel történt, az AMD teljesítménye kifejezetten lenyűgözőnek tűnik – írta Rasgon.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben