Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Miért infláció csökkentő a most elfogadott törvény?

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 8.   10:33

Erste kommentár Miért infláció csökkentő a rég várt, és tegnap elfogadott Biden-féle törvénycsomag? A Medicare keretében a támogatott gyógyszerek esetében nagyobb árkedvezményt terveznek...

Erste kommentár

Miért infláció csökkentő a rég várt, és tegnap elfogadott Biden-féle törvénycsomag? A Medicare keretében a támogatott gyógyszerek esetében nagyobb árkedvezményt terveznek elérni a jövőben. Ez 10 év alatt összesen több mint 300 milliárd dollár megtakarítást jelent az alapnak, aminek egy részét (kevesebb mint 30 százalékát) az Obamacare-be irányítják át. A törvény ezen túlmenően jelentős támogatást biztosít a háztartások energiaellátásnak korszerűsítésére. Például új hőszivattyú beszerelésére 8.000 dollár kedvezményt ad, ami igen csak jelentős, ha azt nézzük – itthoni árak alapján —, hogy egy 150 méteres ház esetén ez 6-7 millió forintba kerülhet. Ráadásul ha a háztartás a használati melegvizet is hőszivattyúval oldja meg, akkor további 1.750 dollár kedvezményre számíthat. A napelemkere, vagy a házak szigetelésére is támogatást nyújt az új program, ami jelentős költségmegtakarítást, 10 év alatt átlagosan 30.000 dollárt eredményez a háztartások számára, miközben maximum 14.000 dollár adókedvezményre jogosultak ezen beruházások eredményeként.


Persze minket elsősorban a gyógyszerár csökkentés érdekel a Vraylar kapcsán. A készítmény jelenleg 1.312 dollárba kerül egy harminc napos kezelésre. A Medicare Part D keretében a páciensek 0-45 dollár közötti összeget fizetnek a gyógyszerért. Viszont egyelőre nincs információnk arról, hogy milyen arányban történik értékesítés ebben a formában, s milyen értékesítési árváltozást okozhat az új törvény. Mindenesetre a törvénytervezet már régóta keringett a rendszerben, azaz a hatásaival a cégeknek valamelyest lehetett számolni, így azt gondoljuk, hogy a gyógyszerárak újratárgyalása remélhetőleg nem lesz jelentős hatással az előrejelzésekre.


A DAX emelkedik ma reggel, s a BUX-ot is húzza a csütörtök hajnalban jelentő OTP.

Felülteljesített az energia és a pénzügy

A FTSE100 0,1%-ot, a DAX 0,7%-ot, az Euro Stoxx50 pedig 0,8%-ot csökkent pénteken. A szektorok többsége csökkent, egyedül az energiaszektor és a pénzügyi szektor tudott némi emelkedést felmutatni. A lenagyobb esést az IT szenvedte el.


Az amerikai indexek vegyesen teljesítettek. A Dow 0,2%-ot emelkedett, míg az S&P 0,2%-ot, a Nasdaq pedig 0,5%-ot csökkent. Amerikában vegyes volt a kép a szektoroknál, de az emelkedést itt is az energia és a pénzügyi szektor vezette. A legnagyobb esést pedig a nem alapvető fogyasztási cikkek szektora szenvedte el.


Ázsiában ma reggel inkább csökkenés volt látható. A CSI300 0,3%-ot, a Hang Seng 0,8%-ot csökkent. Kivételt jelentett a Nikkei, ami 0,3%-ot emelkedett.

Óvatosan, de már vásárol Buffett

A Warren Buffett nevével összeforrt Berkshire Hathaway a negyedéves kimutatás alapján már óvatosan elkezdte vásárolni a részvényeket. Nettó 3,8 milliárd dollár értékben vásároltak részvényeket. Ennek ellenére továbbra is óriási, 105,4 milliárd dolláros készpénzállományon ülnek, vagyis a puskapor nagy részét szárazon tartották.

394 körül a forint

Ma 394 felett nyitotta a forint a hetet az euró ellenében, azóta némi erősödést láthatunk. Ahogy az elmúlt hetekben, úgy most is az európai gázhelyzet alakulása lehet meghatározó az árfolyamra nézve. Emellett a holnap megjelenő júliusi inflációs adatnak lehet még érdemi hatása.

USA-infláció a hét fókuszában

Az EURUSD 1,016 környékén kezdte meg a kereskedést a héten. A kurzus szempontjából az amerikai inflációs adat publikálása lehet mérvadó, amit magyar idő szerint szerdán délután tesznek közzé.

A WTI enyhén emelkedett, a kereslet alakulása lesz meghatározó

A WTI 89,1 dollár, a Brent 95,9 dollár volt hordónként az októberi határidőre, míg az Ural azonnali jegyzése 72,2 dollárra erősödött ma reggel. A piac a héten változékony kereskedésre számít, az olajkeresletre irányuló adatok lesznek a meghatározóak. A Goldman Sachs az elmúlt hetek csökkenése után a kőolajárak emelkedésére számít, ugyanis szerintük a piac túlreagálta a kereslet csökkenéséből eredő hatásokat. Ennek némileg ellentmond, hogy Kínában újabb lezárások borzolják a kedélyeket, miután Hainan szigetén kitört a Covid járvány. Az amerikai bank szerint azonban a teljes piac egésze továbbra is deficites, és nem látszanak jelek arra vonatkozóan, hogy a helyzet alapjaiban változna.

A pénteki munkaerőpiaci adat után esett az arany árfolyama

Az arany 1.776 dollár volt ma reggel, ami csökkenést jelent a pénteki munkaerőpiaci adat után. Az új munkahelyek száma 528 ezerrel nőtt az Egyesült Államokban a múlt hónapban, ami közel duplája a várakozásoknak. Ez a hír jelentősen növeli az inflációs várakozásokat. A befektetők szerint az adat biztossá teszi, hogy a Fed 75 bázisponttal emeli szeptemberben kamatait. Az amerikai jegybank valószínűleg hosszabb ideig fogja kitartani ezeket a magas irányadó rátákat, az erős munkaerő kereslet miatt nehezen elképzelhető, hogy 2023-ban már kamatvágás legyen. Az aranyra kedvezőtlen volt az a jelentés is, mely szerint az ETF-ekben tárolt nemesfém mennyisége tovább csökkent a múlt héten. Ez azt jelenti, hogy már a nyolcadik hete csökkent a pénzügyi eszközökben lévő arany volumene.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben