Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megszületett az infláció csökkentő törvény az USA-ban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2022. augusztus 8.   09:11

Veszélyben a félvezető gyártás? A szenátus a hétvégén 51:50 arányban megszavazta Biden infláció csökkentő törvényét (Inflation Reduction Act). Ennek keretében 10 év alatt 386 milliárd dollárt...

Veszélyben a félvezető gyártás?

A szenátus a hétvégén 51:50 arányban megszavazta Biden infláció csökkentő törvényét (Inflation Reduction Act). Ennek keretében 10 év alatt 386 milliárd dollárt költenek el a környezetszennyezés elleni védekezésre. Ilyen lesz például az elektromos autók 7.500 dolláros adókedvezménye. Az Obamacare-re 98 milliárd dollárt költenek. Ugyanakkor a bevételi oldalon a Medicare 10 év alatt 322 milliárd dollárt takarít meg a gyógyszerárakon, pl. az árak újratárgyalásával. A bevételi oldalt még növeli az is, hogy elfogadták a 15 százalékos minimum adót, vagy az 1 százalékos részvény visszavásárlási adót. Ez 322 milliárd dollárt hozhat a konyhára, s első körben 150 vállalatot érinthet. Például az Alphabet-et vagy a Meta-t. A törvény összeségében 485 milliárdos kiadással és 790 milliárd dollár bevétellel jár. A kongresszus költségvetési bizottsága szerint a törvény az első évben 20 milliárd, míg 2031-re 80 milliárd dollárral csökkenti a költségvetési hiányt, viszont 20 év távlatában összesen 2.000 milliárd dollár megtakarítást eredményez. Még a képviselőháznak is meg kell szavaznia a törvényt, ahol egyértelmű demokrata többség van, és Bidennek is alá kell írnia. Ezek viszont már csak formális lépésnek számítanak.


Nem csillapodik a feszültség Tajvan és Kína közt. A hétvégén tajvani és kínai hadihajók néztek egymással farkasszemet. Ez azért is kellemetlen, mert azon túl, hogy a konfliktus egy harmadik világháború esélyét hordozza magában, Tajvan a világ legnagyobb félvezetőlapka gyártója. A világ termelésének több mint fele innen származik (TSMC 57 milliárd dollár bevétel, UMC 9 milliárd, Powerchip 2 milliárd, stb.), miközben más nagy cégek félvezető gyártás bevétele a következő: Samsung 19 milliárd (Dél-Korea), SMIC 5 milliárd dollár (Kína), stb.

A vártnál kisebbet emelt a román jegybank

A várt 100 bázispontnál kisebb mértékben, 75 bázisponttal 5,5%-ra emelte az alapkamatot pénteken a román jegybank.


Erdogan és Putyin tárgyalásának eredményeként öt török bank is csatlakozik az orosz elszámolási rendszerhez, a Mir-hez. Ezt a rendszert Oroszország a nemzetközi Swift alternatívájaként fejlesztette ki, de eddig külföldi bank nem igazán csatlakozott hozzá, így leginkább csak belföldi forgalomnál tudták használni az oroszok.


Az elmúlt napokban már sorozatosan hagyták el az ukrán kikötőket a gabonaszállító hajók. Ezek a hajók még a háború kitörésekor ragadtak Ukrajnában. Tegnap pedig megérkezett az első szállító hajó Ukrajnába, hogy visszafelé gabonát szállíthasson.


A Moody’s a korábbi stabilról negatívra rontotta az olasz államadósság besorolás kilátásait. Ugyanakkor az eddigi Baa3 minősítésen nem változtatott a hitelminősítő.

Nagyot nőtt a kínai export

Nagymértékben javult Kína külkereskedelmi mérlege júliusban, a többlet 101,3 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 55,9 milliárd dollárról, jóval meghaladva a 90 milliárd dolláros piaci előrejelzést. Az export 18%-kal emelkedett éves szinten, ami hat hónapja a legnagyobb növekedés, mivel a covid-korlátozások enyhítése miatt csökkentek a logisztikai problémák. Az import jóval lassabban, 2,3%-kal nőtt év/év alapon. A legnagyobb mértékben az Oroszországgal folytatott kereskedelem változott, az export 22%-kal, az import 49%-kal nőtt egy évvel ezelőtthöz képest.


Kína vezetése Hainan üdülősziget több városát, köztük a tartományi fővárost is lezárta a koronavírus terjedése miatt, emiatt turisták tízezrei rekedtek az ország egyik legnépszerűbb üdülőhelyén. Az országban összesen 807 megbetegedést jelentettek vasárnap, ami két hete a legmagasabb érték.


Hongkong péntektől hét napról három napra csökkenti az utazóknak a szállodai karantén idejét. "A hétnapos karanténszállodai elhelyezést három napra módosítjuk, plusz négy nap otthoni egészségügyi megfigyelésre" - mondta John Lee kormányfő hétfői sajtótájékoztatóján. A négynapos időszakra viszonylag laza szabályok érvényesek: az utazók elhagyhatják szálláshelyüket, csak a magas kockázatú helyekre nem szabad belépniük.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Higgy magadban és indíts Erste Future befektetést!

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben