Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmények

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 5.   10:35

Erste kommentár Ma jelentett a MOL, tegnap piaczárás után pedig a Waberer’s. Bár voltak negatívumok mind a két jelentésben, alapvetően azt lehet mondani, hogy jó teljesítményt nyújtott mindkét cég. Pedig...

Erste kommentár

Ma jelentett a MOL, tegnap piaczárás után pedig a Waberer’s. Bár voltak negatívumok mind a két jelentésben, alapvetően azt lehet mondani, hogy jó teljesítményt nyújtott mindkét cég. Pedig ami jó a MOL-nak, az inkább rossz szokott lenni a Waberer’s-nek. Gondolunk itt a magas üzemanyagárakra. Viszont az történt, mint ami sok más helyen és helyzetben, a megugró inflációs környezetben sikerült az árakat áthárítani a megrendelőkre. Ez általában igaz a világban, kivéve a kiskereskedelmi láncokat, ahol ez sok esetben a vásárlók tudatosságába ütközött. A lényeg, hogy a jó vállalati eredmények hatására a részvények vagy már az eredmény publikálása előtt, vagy éppen annak köszönhetően sok esetben szép teljesítményt nyújtottak. Ez így történt pl. az S&P500 részvényei esetében is, ami mostanra fontos technikai szint, a 4.200 pont közelébe emelkedett, amit valószínűleg nehéz lesz legyőzni. A DAX is megközelítette tegnap a 13.850 pont környéki ellenállás szintet. S a jó eredményeknek köszönhetően a BUX is feltámadt halottaiból. Igaz, a részvények gyakorlatilag csak a jó eredmény közléséig emelkedtek. Ezt láttuk a Richternél, s ezt látjuk ma a MOL esetében is.


A DAX oldalazással kezdte a napot a technikai szint alatt, míg a BUX az OTP segedelmével emelkedik.

Vegyes mozgások

A FTSE 100 stagnált tegnap, a DAX és az Euro Stoxx50 index pedig 0,6%-ot emelkedett. A szektorok nagyjából fele-fele arányban emelkedtek, illetve csökkentek. Az emelkedést a nyersanyag és az IT szektor vezette, míg leggyengébben az ingatlan és energia szektor teljesített.


A tengerentúlon enyhe csökkenés volt tapasztalható. Az S&P 0,1%-ot, a Dow 0,3%-ot esett, a Nasdaq viszont 0,4%-ot emelkedett. A tengerentúlon is vegyes volt a szektorális teljesítmény. Az energia szektor nagyot esett, míg a pozitív oldalon nem volt kiugró teljesítmény.


Ázsiában ismét emelkedés volt tapasztalható. A Hang Seng 0,1%-ot, a CSI300 0,5%-ot, a Nikkei 0,9%-ot emelkedett.

MOL: Várakozások alatti második negyedév, minden idők legerősebb dollárban számolt EBITDA-ja

A MOL 483,7 milliárd forint CCS alapú tisztított EBITDA-t ért el a második negyedévben, ami alatta van a 491,6 milliárd forintos piaci konszenzusnak.


A vezető szegmensek közül a feldolgozás-kereskedelem volt a fő hajtóerő, a 308,3 milliárd forintos EBITDA magasabb a piac által várt 295,7 milliárdnál. A cég rendkívül magas finomítói marzsot ért el, miközben az Ural/Brent közti árkülönbség is rekordmagas volt.


A kutatás-termelés is erős számokat hozott, a 207,7 milliárd forint EBITDA felülmúlta a 200 milliárd forint körüli becslést. A cég napi 92 ezer hordóegyenértékes szénhidrogént termelt, a realizált ár pedig 108 dollárt tett ki hordóegyenértékesként.


A fogyasztói szolgáltatások üzletág viszont 16,6 milliárd forintos eredményével elmaradt a várakozásoktól, főleg a szektort sújtó különadók és árbefagyasztás miatt, miközben a normál kiskereskedelmi árrés is csökkent. A gázüzletág, illetve a szegmensek közti átadásokból származó veszteség meghaladta a várakozást.


A gyengébb működési eredmény és a pénzügyi veszteségek miatt a nettó eredmény (249,5 milliárd forint) alatta maradt a várakozásoknak.


Véleményünk: A MOL mindenkori legjobb dollárban számított eredményét érte el, az 1,347 millió dolláros tisztított, CCS-alapú EBITDA a korábbi csúcs felett van bőven, ami 1 milliárd dollár alatt volt. Ez igaz még úgy is, hogy a MOL becslése szerint 690 millió dollár elvonást hoztak az első félévben a különböző kormányzati beavatkozások (árbefagyasztás, különadók), főleg Magyarországon. A MOL meg is emelte idei várakozását: a cég a korábbi 2,8 milliárd dollár tisztított, CCS-alapú EBITDA helyett 3,3 milliárd dollárt vár idénre. A mai napon nem várunk jelentős áremelkedést, mivel a várakozás már benne volt a részvényárban.


Waberer’s: Növekvő EBIT ellenszélben

A Waberer’s a második negyedévben tovább növelte üzemi eredményét, a 10,3 millió euró 33%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A megemelkedett szállítási áraknak köszönhetően a megnövekedett költségek fedezésén túl (üzemanyag, út díj stb.) 15,5%-kal nőtt az árbevétel.


Az ITC annak ellenére növelte eladásait, hogy a megrendelések száma mintegy 10%-kal, 62.300-ra csökkent. A folyamatos flotta-megújításnak és az árak emelésének köszönhetően az árbevétel 24,1%-kal, 108,7 millió euróra nőtt, az EBIT pedig 1,7 millió euróval nőtt az egy évvel korábbi 0,7 millió euróról. Ebben az időszakban új sofőrök kezdtek dolgozni Indiából, és az üzemanyagár emelés ügyfelekre való áthárítása három hónapról néhány hétre csökkent.


Az RCL is növelte eladásait az üzemanyagárak emelkedése miatt. Ebben a szegmensben az EBIT kismértékben, 4 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 4,1 millió euróról.


A biztosítási üzletágban csökkent a bevétel, mivel az árbevétel forintban, a könyvelés viszont euróban történik. A magyar deviza pedig jelentősen leértékelődött az euróval szemben a második negyedévben. Az üzemi eredmény 4,6 millió euróra nőtt a 2,9 millió euróról a kártartalékok 1,7 millió eurós átértékelésének köszönhetően. Ebben az eredményben szerepel a rendkívüli adó egyheted része is. A rendkívüli adó éves hatása 1,2 milliárd forintra vagyis 3 millió euróra becsülhető.


A nettó eredményt 3,5 millió eurós negatív árfolyamhatás sújtotta, míg az elmúlt évben 1,3 millió eurós árfolyamnyereség keletkezett. Devizaveszteségek és -nyereségek nélkül a nyereség enyhén nőtt.


A folyamatban lévő logisztikai beruházásoknak és flotta megújításnak köszönhetően a nettó hitelállomány 27,5 millió euróval 149,2 millió euróra nőtt a tavalyi évhez képest, az eladósodottság pedig 2-re emelkedett a tavaly decemberi 1,6-ról.


Az ellenszél ellenére a Waberer's vezetősége a korábbi bejelentés szerint tartja éves EBIT-célját. Az EBIT ebben az évben várhatóan megegyezik az egy évvel ezelőttivel.


Először bocsátott ki kötvényt a Meta

Története során először bocsátott ki kötvényeket a Meta. A szakértők szerint a cél elsősorban a részvény-visszavásárlás lehet, miután a közösségi óriás részvénye jóval olcsóbb lett az utóbbi időben. A 10 milliárd dolláros akció keretében a leghosszabb lejáratú papír 40 éves, a hírek szerint a kötvényeknél 175-180 bázisponttal nagyobb hozamot kínálva.

Részvény felaprózás a Tesla-nál

A Tesla részvényesei 3:1 arányú részvény felaprózásról döntöttek tegnap. A felosztás időpontja még nem konkretizált, korábban már márciusban bejelentették annak tervét. A Tesla árfolyama 50%-kal emelkedett májusi mélypontja óta, a jelenlegi árfolyamból kiindulva a felosztás után körülbelül 300 dollárért lehet majd hozzájutni az elektromos autógyártó egy részvényéhez.

Még mindig 395-nél a forint

Tegnap valamivel 395 alatt nyitott a forint az euró ellenében. A jegybank nem változtatott az egyhetes ráta szintjén, ami továbbra is 10,75%-on áll. Jelentősebb elmozdulás nem történt a hét utolsó előtti kereskedési napján, végül a nyitó szint közelében zárt a magyar deviza.

Gyengült a dollár

A csütörtöki nap jelentős részében ismét meglehetősen szűk sávban mozgott az EURUSD kurzusa a nemzetközi devizapiacon. Majd a késő délutáni órákban gyengülésbe fordult a dollár, melyben vélhetően a mérséklődő recessziós félelmek is közrejátszottak. Záráskor 1,024 körül állt az árfolyam, és ma reggel is e körül kereskedik.

Tovább esik a nyersolaj ára, a piac gyengülést vár a keresletben

A WTI 88,2, a Brent típusú kőolaj ára pedig 94,6 dollár/hordó volt ma reggel az októberi leszállításra. Az azonnali leszállítású Ural 68,9 dollárig esett. A piac továbbra is a globális nyersolaj kereslet alakulását figyeli és a recessziós kockázat miatt csökkenő árakra számít. Az EIA adatai szerint az USA kőolaj tartalékai nőttek, a múlt héten 4,47 millió hordó bővülés volt, a benzin kereslete pedig csökkent, és a 2020-as heti értékek alatt van. A jegybankok kamatemeléseinek az első hatásai tehát érzékelhetők a gazdaságokban, ami az olaj keresletében is lecsapódik. A Távol-Keletről is kedvezőtlen hírek érkeztek, a kínai gyárak aktivitása visszaesett, a gazdasági aktivitást jelző indikátorok pedig lassulást mutatnak. Eközben a líbiai kínálat nő, az OPEC+ pedig szimbolikus, napi 100 ezer hordós kínálatnövelésről döntött a héten.

Az arany tovább emelkedik, Tajvan körül továbbra is forró a levegő

Az arany 1.789 dollárig tudott emelkedni ma reggel. Bár Nancy Pelosi elhagyta Tajvant, a sziget körül továbbra is nagy a feszültség. A kínai hadsereg hatalmas hadgyakorlatot tart, ami könnyen konfliktusba torkollhat. A dollár gyengülése és az USA hosszú kamatainak csökkenése is segített az aranynak. A 10 éves USA dollár állampapír hozam 2,69%-ra esett ma reggel. Az aranyra továbbra is a geopolitika és a dollár hozamgörbéjének alakulása hat leginkább.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben