Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Brutális eredmény a Richtertől

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. augusztus 3.   10:25

Erste kommentár Ugyan számos egyszeri, vagy nem üzleti tétel is növelte a Richter eredményét, de ezeket leszámítva is növekvő, szép eredményről számolt be a vállalat ma hajnalban. A második negyedéves...

Erste kommentár

Ugyan számos egyszeri, vagy nem üzleti tétel is növelte a Richter eredményét, de ezeket leszámítva is növekvő, szép eredményről számolt be a vállalat ma hajnalban. A második negyedéves profit 76,5 milliárd forint lett, ami rekord negyedéves eredmény, s ezzel már kezd felzárkózni az OTP-MOL duetthez. Igaz, ebben az eredményben számos átmeneti tétel volt. Ilyen például a 28,7 milliárd forintos pénzügyi eredmény, aminek nagy része FX nyereség, ami valószínűleg nem ismétlődik meg egyhamar (ha csak pl. nem esik egy nagyot megint a forint). Ez a sor különben 35 milliárd forintos javulást mutat tavalyhoz képest. Ráadásul mérföldkő bevétele is volt a Richternek az AbbVie-től a cariprazine FDA általi befogadása MDD indikációra, illetve egy újabb neurológiai együttműködésnek köszönhetően, 8,6 milliárd forint értékben. Ha ezeket a tételeket levesszük, akkor is növekvő eredményt kaptunk volna, ami az áremeléseknek és a növekvő volumeneknek tudható be. A Vraylar a Richter becslése szerint különben „csak” 29 milliárd forintot hozott a konyhára a második negyedévben, ami elmarad az általunk becsülttől. Ukrajna és Kína kivételével minden régióban kétszámjegyű volt az értékesítés növekedése, ami szintén jó jel az elkövetkező negyedévek tekintetében is. A cég előrejelzése alapján az árfolyamnyerség nélkül is mintegy 10 százalékkal növekedhet az operatív eredmény idén, ami a 89 milliárdos első féléves teljesítmény tükrében cirka 60 milliárd forintot jelent a második félévre nézve, ami óvatos előrejelzésnek tekinthető.



Ma délelőtt a DAX enyhén csökken, de a technikai kép alapján ez átmeneti lehet. A BUX emelkedik.

Mára megnyugodtak az ázsiai indexek

Az európai indexek kismértékben csökkentek tegnap. A FTSE100 0,1%-kal, a DAX 0,2%-kal, az EuroStoxx50 0,6%-kal zárt alacsonyabban.


A tajvani feszültségek kihatottak az amerikai piacra is. A Nasdaq 0,2%-ot, az S&P 0,7%-ot, a Dow 1,2%-ot csökkent.


Ma reggelre megnyugodtak és emelkedésnek indultak az ázsiai részvénypiacok. A CSI300 0,3%-ot, a Nikkei 0,5%-ot, a Hang Seng 1%-ot emelkedett.

A kamatbevételek húzták a Commerzbank eredményét

470 millió eurós adózott eredményt ért el a második negyedévben a Commerzbank a várt 398 millióval szemben. A vártnál jobb eredmény a magasabb bevételeknek, azon belül is főleg a vártnál jobb nettó kamatbevételnek (+80 millió euró) volt köszönhető. Az éves célokon nem változtatott a menedzsment.

Nehéz környezetre számít a BMW

A BMW a várt 3,2 milliárd euró helyett 3,4 milliárd eurós EBIT eredményt ért el. Az árbevétel 34,8 milliárd euró lett, felülmúlva a 32,1 milliárdos várakozást. A kilátásokon nem változtatott a társaság, de nehéz üzleti környezetre számítanak a második félévben. A chip hiány miatt az éves gyártási mennyiség valószínűleg az erős kereslet ellenére is el fog maradni a tavalyitól.

Megemelte várakozását az Infineon

Harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit publikálta ma reggel az Infineon. Az árbevétel 3,6 milliárd euró volt, felülmúlva a várt 3,4 milliárdot. Az üzemi eredmény 842 millió euróra emelkedett, ami szintén jobb, mint a várt 715 millió. Az Infineon az idei évre eddig 22%-os üzemi marzzsal kalkulált, ezt most 23% fölé emelték. Ezzel párhuzamosan az árbevételi előrejelzést is megemelték, 13,5 milliárdról 14,0 milliárd euróra, vagyis a profit előrejelzést két oldalról is felfelé módosították.

Tépik a PayPalt a jelentés után

Tegnap piaczárás után tette közzé második negyedéves jelentését a PayPal. A bevétel éves szinten 9,1%-kal 6,81 milliárd dollárra nőtt, ez éppen csak felülmúlja a 6,78 milliárdos várakozást. Ugyan a feldolgozott fizetések volumene (340 millió dollár vs 344 millió) illetve az aktív felhasználók száma (429 millió vs 433 millió) is elmaradt a várttól, a cég a becsültnél erősebb működési marzsának köszönhetően (19,1% vs 18,7%) nyereség tekintetében felülmúlta a Bloomberg konszenzust (részvényenként 93 cent profit vs 86 cent). A cég 3,87-3,97 dollár közötti egy részvényre jutó eredményt becsül éves szinten a korábbi 3,81-3,93 dollár helyett. A PayPal-ban nemrégiben szerzett jelentős tulajdonrészt az Elliott Management, amely határozottan szorgalmazza a cég költségmegtakarítási törekvéseit (elbocsátások, irodabezárás). Mindemellett bejelentettek egy 15 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot. A PayPal papírok értéke 11%-kal nőtt a gyorsjelentés hatására.

Pesszimista előrejelzés az AMD-től

Az AMD is jelentett tegnap este a zárást követően. A cég a második negyedévben 6,55 milliárd dollár bevételt ért el, ami 70%-kal több, mint egy évvel korábban, és szinte pontosan megfelel a 6,53 milliárdos várakozásnak. Nyereség tekintetében még ennél is pontosabb becsléseket adtak az elemzők: a negyedéves egy részvényre jutó profit 1,05 dollár lett, ami pontosan megegyezik a Bloomberg konszenzussal, és éves szinten 67%-os bővülést jelent. A cég enyhén visszavágta éves előrejelzését, ugyanis visszaesést vár az informatikai eszközök keresletében. A részvényárfolyam 7%-ot esett a bejelentés óta.

400 alatt töltötte az éjszakát a forint

Kedden a nyitó 401-es szintekről fokozatosan erősödve egészen 396-ig jutott a magyar deviza az euró ellenében. Ez több mint 1%-os felértékelődést jelentett. Történt mindez a dollár enyhe erősödése mellett. A nap vége felé 398 körül stabilizálódott a kurzus, és ma reggel is e szint magasságában jár az árfolyam.

Újra erőre kapott a dollár

Kedden a nemzetközi devizapiacon 1,026 körül indította a napot a dollár az euró ellenében, majd 1,016-ig értékelődött fel az amerikai deviza.

A kőolaj ára stagnált, a piac az OPEC+ tanácskozást figyeli

A WTI 94 dollár/hordó, a Brent 100,2 dollár/hordó volt a szeptemberi határidőre, míg az Ural típusú kőolaj azonnali leszállítási ára 77,4 dollár volt ma reggel. A kőolaj jegyzése egyelőre stagnál, a piac az OPEC+ termelők tanácskozására figyel. Továbbra is az a várakozás, hogy a kartell nem növeli jelentősen a kínálatot, annak ellenére, hogy Joe Biden elnök szaúdi útja során felmerült ez a kérdés. A WTI típusú kőolajra negatív hatással bírt az API jelentése, mely szerint az USA nyersolaj tartaléka 2,165 millió hordóval nőtt a múlt héten. A WTI és a Brent típusú kőolaj ára közti különbség nőtt az elmúlt időszakban, mivel a WTI iránti kereslet a kisebb amerikai benzinfogyasztási adatok hatására visszaesett.

Az arany árfolyama enyhén csökkent, Nancy Pelosi tajvani látogatása miatt feszült a helyzet Kína és az USA között

Az arany kurzusa 1.767 dollár volt ma reggel. Az elmúlt napok emelkedése részben Nancy Pelosi amerikai házelnöknő tajvani látogatásának tudható be, mivel komoly feszültséget eredményezett az USA és Kína viszonyában. Azonban oldódni látszik a feszültség, mivel az eseményt egyelőre nem követte jelentős megtorlás Kína részéről. A növekvő kötvényhozamok és az erősödő dollár nyomást gyakorol az aranyra, miután a Fed némileg szigorúbb nyilatkozatot tett közzé a monetáris politika alakulásával kapcsolatban. Több Fed jegybankár is megemlítette kommentárjaiban, hogy nincsenek arra utaló jelek, hogy az infláció enyhülne az Egyesült Államokban.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben