Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

SZTORI

Mennyit érhet a Deutsche Telekom?

BEFEKTETÉS
BEFEKTETÉSSzabó Blanka2022. július 29.   14:34

A következőkben Deutsche Telekom részvényeit vizsgáljuk meg két módszertan szerint: fundamentális, diszkontált osztalék modell (DDM) alapján, majd ezt követően peer csoport összehasonlítással is megnézzük a részvény értékeltségét.

Mi a különbség a két értékelés között?
Egy részvényt több módszer alapján is értékelhetünk. Fundamentális osztalékdiszkont modellt stabil osztalékfizető vállalat (pl. közműcég) esetén érdemes választani. A módszer szerint a jövőbeli osztalékokat a tőkeköltség segítségével diszkontáljuk vissza a jelen évre, majd ezeket összeadva kapjuk meg a részvény fair értékét. Ezt növekvő tagú örökjáradék esetén PV=d/(r-g) képlet segítségével számíthatjuk ki (Gordon Growth Model). A képletben ’d’ jelzi az osztalékot, ’r’ a tőkeköltséget, ’g’ pedig a hosszútávú növekedést. Bizonyos adatok esetében itt feltételezésekkel kell élnünk.
Összehasonlító értékelés esetén az elemzett vállalatot hasonlítjuk egy úgy nevezett peer grouphoz, mely hasonló tulajdonságokkal bíró cégek csoportja. Itt a részvényérték helyett inkább különböző mutatókon van a hangsúly, mint például az osztalékhozam, P/E vagy az EV/EBITDA.

A DT diszkontált osztalék alapú értékelése:
Az említett Deutsche Telekomról (a továbbiakban DT) elmondható, hogy egy érett közműcég, melyre a befektetők is elsősorban osztalékpapírként tekintenek. A fundamentális értékeléshez a számítás két lépésben végzendő:
Első a tőkeköltség meghatározása, mely kiszámítható a CAPM alapján, amely matematikailag: COE=rf+B*MRP
ahol:

  • Kockázatmentes hozam rf=1% (ami megegyezik a 10 éves német állampapír hozamával)
  • Béta β=0.81, amelyet két éves heti adatok alapján számoltunk a DAX-hoz viszonyítva
  • Kockázati prémium MRP=5.2%, Damodaran és Erste methodológia alapján.

A fenti adatokat behelyettesítve: 0.01+0.81*0.052=0.0521, 5.21%-os tőkeköltséget kapunk.

A másodig lépésben az itt kapott tőkeköltséget helyettesítjük be a fair érték számításához használt PV=d/(r-g) képletbe. A DT fair értékének meghatározásához az alábbi adatokat használjuk:

  • hosszútávú növekedés (g)=2.15%
  • 2022-es pénzügyi év után fizetett várható osztalék várhatóan (d) 0.69 euró lesz
  • r pedig a fentebb kiszámolt tőkeköltség

A hosszútávú növekedés kiszámításához először is megnéztük a vállalat által fizetett osztalékot 2004 és 2022 között, valamint ezt a listát kiegészítettük az előrejelzések alapján 2029-ig várt osztalékokkal. Következő lépésként kiszámítottuk az osztalék éves növekedésének ütemét, majd ezeket átlagolva kaptunk 3,3%-os növekedési mutatót. Hosszabb távon azonban 1%-os növekedést feltételezhetünk. Ezt a két számot átlagolva 2.15%-os növekedésre lehet számítani.

Most már, tehát minden szükséges adatunk megvan a számításhoz, ami 0.69/(0.0521-0.0215)= 22.5 euró. Összehasonlítva az általunk kapott fair érték a részvény jelenlegi 18.7 eurós árával, látható, hogy az általunk számított érték 20%-kal haladja meg a piaci árat. A diszkontált osztalékmodell alapján tehát alulértékeltnek tűnik a vizsgált részvény.

Mi történik, ha változnak a paraméterek?
Érdemes megvizsgálni, hogy hogyan változik a részvény értéke, ha más béta értéket vagy éppen nagyobb növekedést használunk számításainkhoz. A lenti ábrán a középső, narancssárga vonal jelöli a fentebbi adatokkal számított részvényérteket, az felső kék vonal esetében 3%-os növekedés az eltérés, az alsó szürke esetében pedig az 1-es béta az eltérés az alap szcenárióhoz képest.
A növekedési ráta emelkedésével a részvény értéke is növekszik, ez figyelhető meg a grafikonon is. Mivel nagyobb a növekedési ráta, az évről évre kapott osztalék is nő, ebből adódik, hogy a visszadiszkontált érték is magasabb lesz.

Miért nagy a különbség két, különböző bétával számolt részvényérték között?
A befektetés bétája jelzi a részvénypiaci kockázaton felüli potenciális kockázatot. Ha a befektetés bétája 1, akkor annak kockázata megegyezik a piaci kockázattal, ha kisebb egynél, kockázata is kisebb a piacénál, továbbá amegyiben egynél nagyobb, a kockázata is a piaci fölött van. Ha a béta 0, abben az esetben a részvény nem korrelál a piaccal, azaz teljesen véletlenszerűen mozog a DAX-hoz képest. Ugyanakkor negatív béta esetén ellentétes irányú mozgásokat láthatunk a piac és a részvény között. Jelen esetben az eredeti számításhoz 0.81-es bétát használtunk (narancssárga vonal), az ábrán látható szürke vonal esetében azonban a piaci kockázattal megegyező 1-et. Tehát a DT kevésbé volatilis a piachoz képest. Mivel a hozamok változatlanok mindkét esetben, a kisebb kockázattal (bétával) számolt részvény érték nagyobb.

Összehasonlító értékelés:
A vállalat összehasonlító értékeléséhez először is egy hasonló jellemzőkkel bíró cégekből felállított csoportra van szükség. Jelen esetben egy Bloomberg által összeállított 13 tagból álló úgynevezett peer groupot használunk. A következő bekezdésekben a Deutsche Telekomot 3 különböző mutató alapján hasonlítjuk a hasonló cégek csoportjának átlag értékéhez. A csoport átlaga helyett a medián érték is használható, mikor kiugró, szokatlan értékek találhatóak egyes cégek adataiban. Az ilyen esetekben medián alkalmazása jobban jellemezi az adatokat, mivel a kiugró értékek nem torzítják azt.

Az egy éves előretekintő P/E (ami a részvény árfolyama osztva az egy részvényre jutó nyereséggel) tekintetében a Deutsche Telekom 11.74 értéke jóval alacsonyabb a csoport 13.25-ös átlagához képest. Ez értelmezhetjük úgy is, hogy a DT-be fektetett összeg megtérülési ideje rövidebb a csoportéhoz képest. Vagyis ez alapján a DT alulértékeltnek tekinthető. Ugyanezen ráta szerint 2024-ben 11.94-es értékre számít a piac a DT esetében, míg az átlag valószínűleg 10.48 lesz. 2025-re vonatkozóan azt látjuk, hogy a vállalat 9.26-os értéke jóval alacsonyabb lehet az átlagos 12.03-nál.

Az osztalékhozam (egy részvényre jutó osztalék és a részvény árfolyamának hányadosa), tekintetében való vizsgálatot főleg olyan közműcégek esetén szoktunk alkalmazni, ahol már nincs szükség nagy összegű befektetésekre, továbbá a vállalat fizet osztalékot. Ezen ráta szerint alacsonyabban teljesített a vizsgált vállalat a maga 3.81%-ával, a 5.24%-os átlaghoz képest. Tehát a befektetett összeghez arányosan kevesebb osztalékra számíthatunk, ez viszont akár a részvény túlértékeltségére is utalhat, legalábbis az összehasonlító értékelés alapján. Ezzel szemben a fentebb a diszkontált osztalék modell számításunk alulértékeltséget mutatott. (Persze nem a peer csoporthoz képest!)

Az EV/EBITDA értéket gyakran a P/E alternatívájaként említik. A legnagyobb különbség a két mutató között, hogy az előbbi használatával figyelmen kívül hagyhatjuk az adózás, kamatok és amortizáció miatti kiadásokat. Jelen iparágban az amortizáció komoly költségeket képvisel, ezért szokták a telekommunikációs cégek esetében legfontosabb mérceként az EV/EBITDA-t használni. Hasonlóan a P/E mutatóhoz az átlagnál alacsonyabb érték alulárazott, magasabb érték pedig túlárazott részvényt jelöl. A DT idei évre várt eredménnyel számított EV/EBITDA értéke 6.70, mely magasabb a csoport 5.98-as átlagánál. Az elkövetkező években az összehasonlító csoport átlaga csökkenni fog (2023-ban 5.85, 2024-ben 5.66, 2025-ben pedig 5.49 lesz), ám a DT értékei (melyek ugyanebben az időszakban 6.69, 5.78, majd 5.63) továbbra is magasabbak lesznek az átlagnál.

Összefoglalva azt mondhatjuk: EV/EBITDA alapján túl, míg DDM alapján és P/E értékeltség alapján alulértékeltnek tűnik a részvény. Így összeségében nagy valószínűséggel azt mondhatjuk, hogy a DT részvényei jelenleg jól árazottak lehetnek, ha a jelenlegi szituáció extra kockázatait is figyelembe vesszük.

A bejegyzésben foglaltak kizárólag az író személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Címlapkép: Getty Images

Erste NetBroker
Állampapírok
a biztonságos befektetések
kedvelőinek.
Részletek
Erste Netbroker Állampapírok a biztonságos befektetések kedvelőinek. Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben