Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Érdekes

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2022. július 29.   10:44

Erste kommentár A tegnapi negatív meglepetésre, azaz a várt emelkedés helyett csökkenő GDP-re, amely technikai recessziót jelent (két csökkenés egymás után), a részvénypiacok kilőttek. Ugyanis a tényleges...

Erste kommentár

A tegnapi negatív meglepetésre, azaz a várt emelkedés helyett csökkenő GDP-re, amely technikai recessziót jelent (két csökkenés egymás után), a részvénypiacok kilőttek. Ugyanis a tényleges recesszióban nem hisz a piac, s ennek adott hangot Janet Yellen pénzügyminiszter is, hivatkozva az erős munkaerőpiacra. Ugyankkor a befektetők a Fed monetáris lépéseinek megváltozásában bíznak. Nem is annyira a kamatemelések lassulásában, bár kb. 10 bázisponttal csökkent 3,2 százalék környékére a maximális kamat szint, de a 2024 eleji érték nagyobb mértékben több mint 20 bázisponttal csökkent 2,6 százalékra. Azaz gyorsabb kamatcsökkentést is vízionál a piac. Így a 10 éves hozam mintegy 10 bázisponttal tovább csökkent, azaz az alternatíva költség alacsonyabb lett, ami általános emelkedést hozott a piacon.

Ma jelent az Abbvie. A várakozások szerint a Vraylar (cariprazine) értékesítések 53 millió dollárra rúgtak az elmúlt negyedévben, amely igen csak méretes második negyedéves profitot hozhatott a Richter számára. Pontos adatokat kora délután tudhatunk meg.

A DAX és a BUX is a pozitív tartományban kezdte a kereskedést a mai napon. S ez a rövid MACD indikátorok alapján így is maradhat a mai napon.

Egységesen kép Európában és Amerikában

A DAX 0,9%-ot, az Euro Stoxx50 1,2%-ot emelkedett tegnap. A FTSE100 lemaradó volt, csak stagnált a brit index. A szektorok többsége emelkedett, leginkább az ingatlan és fogyasztási cikkek szektora. A legnagyobb esést pedig az energia és a kommunikációs szolgáltatók szenvedték el.

Amerikában meglehetősen egységes volt a kép. A Dow 1%-ot, a Nasdaq 1,1%-ot, az S&P500 1,2%-ot emelkedett. A tengerentúlon a kommunikációs szolgáltatók kivételével minden szektor emelkedett. Az emelkedést az ingatlan és közmű cégek vezették, melyet a hozamok enyhe esése is támogatott.

Ázsiában esnek a vezető részvényindexek. A Nikkei 0,3%-kal, a CSI300 1,1%-kal, a Hang Seng 2,2%-kal tartózkodik alacsonyabban.

A fejlődő országokban tarolt a Banco Bilbao

A várt 977 millió euróval szemben 1,68 milliárd eurós profitot ért el a spanyol Banco Bilbao a második negyedévben. A várt fölötti eredmény elsősorban a magasabb bevételeknek, azon belül is elsősorban a magasabb kamatjövedelmeknek volt köszönhető. Főleg Mexikóban, Törökországban és Dél-Amerikában ugrottak meg a bank bevételei.

A bevételek okoztak pozitív meglepetést a BNP Paribas-nál

3,2 milliárd eurós adózott eredményt ért el a BNP Paribas, ócskán felülmúlva a 2,7 milliárd eurós várakozást. A kedvező eredmény oka a vártnál magasabb bevételek. Főként a lakossági üzletág bővült a vártnál nagyobb mértékben. A bank pénzügyi igazgatója (CFO) tagadta, hogy bankot terveznének vásárolni, ezzel cáfolta azokat a híreket, hogy az ABN Amro megvásárlására készülnének.

A vártnál jobban teljesített az Apple

Az Apple tegnap este, a piaci zárás után tette közzé 2022-es pénzügyi évének harmadik negyedéves gyorsjelentését, melynek bevétele és nyeresége is kis mértékben meghaladta az elemzői becsléseket, főképp a vártnál jobb iPhone és iPad eladások miatt. A teljes bevétel 82,96 milliárd dollár lett a várt 82,76 helyett. Az említett iPhone és iPad jó eladási számaival ellentétben a Mac eladások nem teljesítettek jól, míg a szolgáltatói szegmens bevétele ugyan éves szinten 12%-kal nőtt, minimálisan így is elmaradt az elemzők várakozásától. Az egy részvényre jutó eredmény tekintetében az Apple 4 centtel multa felül az 1,16 dolláros várakozást. A vállalat az év elején arra figyelmeztetett, hogy a harmadik negyedév nehéz időszak lesz, mivel az ellátási-láncok akadozásai csökkentik az eladásokat, ám a korlátozások végül a vártnál kevesebb bevételveszteséget okoztak. A stabil jelentés hatására 3%-ot emelkedett az Apple árfolyama a zárás utáni kereskedés folyamán.

Jó negyedév az Amazontól

Tegnap este, a piac zárása után publikálta második negyedéves jelentését az Amazon. A cég 121,23 milliárd bevételt termelt, amely meghaladta a várt 119,53 milliárdot. Legjobban a harmadik fél eladásaiból származó szolgáltatói díjak teljesítettek, míg régiót tekintve az észak-amerikai. A cég részvényenként 20 centes veszteséget könyvelt el, melyet elsősorban a Rivian elektromos autógyártóba történő befektetése okozott. A jelenlegi negyedévre 17%-os bevétel-növekedést becsül az Amazon, amely magasabb, mint amit az elemzők vártak. A jelentés alapján a nagyobb marzzsal rendelkező termékek és szolgáltatások iránti kereslet kevésbé esett vissza, mint ahogyan azt várták. A cég papírja több, mint 14%-ot emelkedett a zárás után.

Leszerepelt az Intel

Csúnyán elmaradt a várakozásoktól az Intel bevétele és eredménye is a második negyedévben, amelyet a tegnapi zárás után közzétett gyorsjelentésében közölt a cég. A várt 17,96 milliárd dollártól jelentősen elmaradt a 15,32 milliárdos bevétel, a részvényenkénti 29 centes eredmény pedig jóval kevesebb, mint a várt 69 cent. A bevétel elmaradásához az összes szegmens hozzájárult. A vállalat bruttó marzsa 44,8% volt a várt 51%-kal ellentétben, míg a működési marzsa 9,2%, amely szintén nagyon messze volt a 18,7%-os elemzői becsléstől. A cég az egész éves bevétel-várakozását 65-68 milliárd dollárra rontotta a korábbi 76 milliárdról, a piaci becslés 74,8 milliárd, míg részvényenként mindössze 2,30 dollár profitra számítanak, ezt korábban 3,60 dollárra becsülték. A csalódást keltő jelentés hatására a cég részvényei több, mint 8%-ot estek a pre-market kereskedés során.

A gázhelyzet rontja a hangulatot a forint piacán

Egyelőre a gázkrízis árnyéka mozgatja a szálakat a forint piacán is: a jelenlegi extrém magas árakon forgó energiahordozó jelentősen ronthatja a hazai külkereskedelmi mérleget. Ennek betudhatóan 408 fölé gyengült a forint az euró ellenében a nyitó 403-as szintekről. Végül 405 alatt zárta a napot az EURHUF kurzusa.

Ma több adat is megmozgathatja az EURUSD-t

Tegnap az EURUSD jegyzése 1,02-nél nyitotta a kereskedést, majd az ismét fókuszba kerülő gázkrízis 1,011-ig lökte a kurzust. Ezt követően azonban az amerikai GDP előzetes becslése gyengítette vissza a dollárt: a várakozásoktól elmaradva a második negyedévben is csökkent az USA teljesítménye, így technikai recesszióba került a világ jelentősebb gazdasága. Végül 1,019 körül zárta a napot az árfolyam. Ma adatdömping várható: az öreg kontinensről és az óceán másik oldaláról is fontos mutatók jönnek.

Tovább emelkedik a kőolaj ára, az azonnali piac szűk

A WTI 97,2, a Brent 107 dollár/hordó ár mellett forgott ma reggel, míg az Ural azonnali leszállítási ára 81,3 dollár/hordó volt. A piac továbbra is a tegnapi híreket emészti: az amerikai GDP csökkent a II. negyedévben, a FED pedig lassítja a kamatemelések ütemét a szeptemberi lépést követően. A hírek szerint Kína növelni szeretné az orosz olaj vásárlását az év végéig, mivel ez továbbra is jelentős diszkonttal forog a piacon. A kőolaj azonnali piaca továbbra is szűk, a gazdasági lassulás egyelőre nem csökkentette a kőolaj iránti keresletet olyan mértékben, hogy a kínálat meghaladja a keresletet. A szereplők ezért inkább magasabb árakra számítanak a közeljövőben.

Az arany ára tovább nő, a piac megnyugodott

Az arany 1.767 dolláron forgott ma reggel, vagyis tovább folytatódott a tegnap elkezdett erősödés. A piacot segítette, hogy a FED nem szeretne gyors ütemű kamatemelést szeptember után, így az irányadó kamatok nem fognak 3-3,5% fölé menni. A tegnapi II. negyedéves USA GDP adat is nyugtatóan hatott: az éves alapon 0,9%-os csökkenés azt mutatja, hogy technikailag recesszióba kerülhet a világ legnagyobb gazdasága. Ez lassulás nem indokolja, hogy a jegybank tovább emelje a kamatszintet, mivel a fogyasztói infláció a gazdasági lehűlése miatt magától is csökkeni fog a közeljövőben.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben