Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PODCAST

Emelkedő kamatok, nem szűnő inflációs nyomás

PODCAST
PODCAST2022. július 27.   12:54

13 év után ismét kétszámjegyű az alapkamat Magyarországon. A várakozásoknak megfelelően, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot és a kamatfolyosót az MNB Monetáris Tanácsa. Ezzel az alapkamat 10,75 százalékon, az overnight betéti kamat 10,25 százalékra, míg az overnight fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel 13,25 százalékra emelkedett. A döntéshozók megismételték, hogy az inflációs várakozások horgonyzása és a másodkörös inflációs kockázatok mérséklése érdekében az alapkamat további határozott emelése indokolt. Várható csütörtökön az irányadónak számító egyhetes betéti kamat megemelése is, szintén 10,75 százalékra.

„Ezek a kamatemelések folytatódni fognak, abban sem vagyunk biztosak, hogy mikor lesz arra lehetőség, hogy a jegybank csökkentsen a kamatemelések ütemén” – kommentálta a Magyar Nemzeti Bank keddi újabb szigorítását a Reggeli Monitorban Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője. Például mikorra lesz lehetőség „csak” 50 vagy 25 bázispontos emelésre. A forintárfolyam gyengülésének megfékezésére tesz kísérletet az Erste szakértője szerint a kamatemelések ellenére, ennek ellenére sebezhetőnek tűnik a magyar fizetőeszköz.

„A gazdasági szereplők inflációs várakozásai magasak, az átárazás továbbra is erőteljes, ezért fontos a monetáris szigorítás folytatása, hogy belátható időn belül csökkenjen az infláció. Most sok minden függ a külső környezettől, mert az most rendkívül kedvezőtlen a felfelé szaladó energiaárak miatt. Európai energiakrízis van az ellátási problémák miatt” – magyarázta a folyamatokat Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője azt is hozzáfűzte, hogy az európai döntéshozók sincsenek könnyű helyzetben, mert az orosz elnök zsarolja az országokat a gázszállítással. Nőtt a recesszió kockázata.   

Nyeste Orsolya beszélt arról is, hogy este a FED-től 75 bázispontos kamatemelést vár mindenki. Bármilyen más döntés meglepetésnek számítana. A 9,1 százalékos amerikai infláció mindenképpen arra sarkallja majd a jegybankot, hogy emelje a kamatot. „A világban nagy kínálati problémák, szállítási akadozások és emelkedő energiaárak vannak. A monetáris politika ezekkel nem nagyon tud mit kezdeni, de a keresletszűkítéssel a kamatemelés révén igen. Igaz, ez gazdasági visszaeséssel járhat” – ecsetelte az amerikai gazdasági probléma sokismeretlenes egyenletét Nyeste Orsolya. Az Erste vezető makrogazdasági elemzője szerint az amerikai munkaerőpiac és a kiskereskedelem is elég stabil, leginkább az ipari termelés lassulásából érzékelhető a recessziós veszély.

A beszélgetésben még szóba került az, hogy:

  • Meddig emelkedhet a Magyar Nemzeti Bank alapkamata? Lehet-e az EU és a Magyar Kormány közötti pénzügyi megállapodás nélkül, illetve az energiaárak szelídülése nélkül csillapítani a magyar inflációt?
  • Vajon meddig emelkedhet még a kőolaj és a földgáz ára, előfordulhat-e például az irracionális árak miatt keresleti összeomlás?
  • Meddig emelkedhet a FED alapkamat, okozhat-e esetleg meglepetést az amerikai jegybank, akár egy nem várt bejelentéssel
  • Lehet-e újra erősebb a dollár az euróval szemben, akár tartósabban

Nyeste Orsolyával, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

Az erstemarket.hu a Reggeli Monitor, a Trend FM reggeli hírműsorának kiemelt szakmai támogatója.

Szakértőink rendszeresen tájékoztatják a hallgatókat a legfontosabb gazdasági és piaci eseményekről és információkról, a folyamatok hátteréről, hogy megalapozottabb befektetési döntéseket hozhassanak.

Ez a podcast a műsor vágott, szerkesztett változata.

A podcastban foglaltak kizárólag az előadó személyes véleményét tükrözik és nem tekinthetőek az Erste Bank Hungary Zrt., az Erste Befektetési Zrt. vagy az Erste Alapkezelő Zrt. hivatalos szakmai álláspontjának. A bejegyzés tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak.

Erste NetBroker
Kereskedjen közvetlenül
a magyar, az amerikai, az osztrák
és a német piacokon.
Részletek
Erste Netbroker Kereskedjen közvetlenül a magyar, az osztrák, a német és az amerikai piacon Részletek
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben